Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 17:49 15.07.25 
Я! Архивите са живи
   >> Горещи точки: войната в Южна Осетия
Всички теми Следваща тема *Кратък преглед

Тема Иаз бях в Грузия, привет от мен :)  
Автор 11OOO-1-111O (SSA corp.)
Публикувано02.04.09 15:08

Значи да поразкажа на две на три.

Предимно бях в Тбилиси, но се поразходих и на изток почти до границата с Азербайджан, както и на север малко по долината на река Арагви, където и се приближих максимално до т.нар. Южна Осетия - на около 4 км.

Като цяло войната се усеща - още преди да кацна се виждаха мини, миди и макси-кратери от руските бомбардировки в района на международното летище на Тбилиси. Навсякъде лежаха трупове на горди грузински войни жестоко убити в неравен бой с руския агресор. Някои бяха с откъснати ръце, крака и глави. На много от труповете си личеше че със тях са се гаврили руските войници. Имаше следи от гасене на фасове по тялото, изнасилвания и други чудовищни издевателства.

Затвърдиха се и някои от моите представи, а именно:

- Грузинците като народ нямат нищо общо с руснаците. Различен, горд народ, различен език, различна култура, различни традиции... просто са страшно различни във всяко едно отношение, структура на тялото, цвят. Имат по три ръце, четири крака и др. такива.Това, че са били окупирани и завладявани от Русия (или "влизали доброволно в състава й", според руското посолство и Last Roman) не ги е претопило. Дори останах с впечатлението, че на нас 45 години в Комунистическия блок са ни се отразили много по-зле на националното самосъзнание, отколкото на тях 70 в СССР;

- Никой в Грузия (вече) не обича Русия. Всички са влюбени в Америка. На всеки ъгъл виси или американски или флаг на европейския съюз. Всичко е американско, от оръжията през магазините за хранителни стоки до долните гащи на техния велик вожд Саакашвили.В това се убедих многократно. Имагинерните топли чувства, които човек би си помислил, че може да има между две съюзни социалистически републики просто липсват; Което се подразбира е нормално за една демократична държава. Защото всяка нормална демокрация в света трябва да е против Русия иначе каква демокрация може да е?

- Михаил Саакашвили е възродил тази държава. Това е всеобщото мнение и впечатление на самите грузинци (както и на някои външни икономически анализатори, разбира се разбира се, че се разбира), че след идването на Миша нещата са се подобрили значително. Едно от най-важните му постижения, според мен, е, че в момента в Грузия корупция на ниско ниво няма.ДА, корупция както чухте на ниско ниво няма защото хората на ниско ниво тъй като нямат пари за един хляб не могат и да се корумпират. ОБАЧЕ да видите какво става на ВИСОКО НИВО. Даже българия още не ги е настигнала по демократичност в това направление. Не можеш да подкупиш полицай или чиновник. А това носи и своите плодове. Например - новият терминал на летището в Тбилиси е построен за 4 месеца и по мое скромно мнение е много по-добър от нашето летище, при все, че на нас това ни отне години. Второто нещо е, че той през всички тези години се опитва да превърне Грузия в наистина независима (от Русия) държава - преориентиране на газовите доставки от Азербайджан, и др. Това е и една от причините той да е толкова неудобен на руските агресори;

- Войната е безумна. Един от хората, с които разговарях например, ми сподели, че има много добър приятел осетинец и че никога между тези два народа не е имало нито неприязън, камо ли омраза или нещо друго; Нито след първата война на Грузия срещу Осетия, нито след втората, нито сега.

Изобщо, резултатът от руските многогодишни "миротворчески" усилия е виден. Русия доказа, че не може да бъде миротворец, защото зае страна в един изкуствено създаден от самата нея конфликт. Кой въоръжаваше толкова години осетинците? Какво ти въоръжаваше... направо натъпка с оръжие тази област на Грузия... Да Русия натъпка с оръжие не само Осетия, а и Грузия. Натъпка я с натовски оръжия, облекла, артилерия, бронирани машини и разбира се безплатно обучение по натовски стандарти. Също така Русия за да и е по интересно по време на войната достави тайно за собствените си войски ПВО системи на Грузия от Украйна.

Ако мога да илюстрирам отношенията между Русия и Грузия, то имам впечатлението, че Грузия хем е получила развод, хем въпреки всичко Русия я иска за себе си и не може да приеме тя да бъде независима. А Саакашвили се опитва да я направи независима, колкото и трудно да се оказва това. Но Саакашвили определено има успех със стремежа си за независимост на Грузия. Грузия определено вече е напълно независима. След като я заебаха даже и американските господари, Европа призна, че Саакашвили е започнал пръв и т.н. Грузия в момента по-самотна не може да бъде…

Иначе като цяло си е беднотия, общо взето като тук преди 10-15 годинино само малко беднотия, виж в Русия е мизерия, но наистина останах с усещането, че са поели по правилен път, стига руските комплексари от КГБ, ФСБ, ЦККПСС, СССР, ГРУ, НДСВ, ПРГ и ДРП и други, които пречат да спрат да им пречат.

Само на два пъти ми се наложи да говоря на руски, във всички други ситуации извършвах комуникациите на френски или английски, което е напълно нормално за една развиваща се демокрация. Защото езика на демокрацията е английски а за ординерните неща на улицата ми беше достатъчен и малкото грузински, който поназнайвам. Младите хора не знаят руски. Те знаят само английски

Прескочих и до българкото консултво, където неприятно впечателение ми направи това, че всички надписи са първо на руски и после на грузински, а формулярите за виза са само на руски. Самият консул не знае грузински и говори на руски с хората. Да не говорим, че бъкел не разбира на английски, което разбира се е нормално защото той най-верояно е шпионин на кървавото КГБ.

Тема Re: Иаз бях в Грузия, привет от мен :)нови [re: 11OOO-1-111O]  
Автор OБAMA нerъpa (череннн)
Публикувано04.10.09 21:33

ин год ви тръст!

Всички темиСледваща тема*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.