|
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
Тема
|
Най- накрая
|
|
| Автор |
wild horse (жребец) |
| Публикувано | 12.02.10 18:44 |
|
|
Здравейте! Mможе да сте ме срещали със стария ми псевдоним stenliboy.
След дългогодишна борба с институции и небезизвестни в коневъдните среди държавни служители чиито имена не искам да споменавам Асоциация за развъждане на местни автохтонни породи в България (АРМАПБ) се сдоби с лиценз за развъдна дейност с породата Каракачански кон. След като години на ред не се правеше почти нищо за тази уникална българска порода ,най- накрая хората отглеждащи Каракачански коне ще бъдат удоволетворени .След направен първоначален оглед на някой от табуните картинката не беше никак розова. Добри типични жребци почти няма а малкото останали са вече на доста зряла възраст.причината за това е че масово мъжките кончета заминават за месо а пазар за разплодници при тази порода няма .като приоритетна цел на гореспоменатата АПМАПБ развъдната и селекционна деиност е да закупи добри мъжки кончета които при достигане на полова зрялост да бъдат дадени на стопани отглеждащи Каракачански коне .
| |
|
|
|
Май съм допуснал много правописни и граматически грешки но това е от вълнение .За което моля да ме извините.
| |
|
|
|
Браво, че сте успяли да постигнете това! Страхотно е. Поздравления!
| |
|
|
|
Поздравления!!! Похвално е, че някой се е захванал да свърши подобна работа Ако мога с нещо да помогна, ще го сторя с удоволствие! Пиши нещо повече по въпроса, пусни и снимки на типични каракачански коне, ако имаш възможност
| |
|
|
|
Поздравления за каракачанския кон! Точно днес ми е гадничък ден и прочитам тази хубава новина, вече няма да е гадничък, ха-ха! Много харесвам и една друга порода, за която знам че се отглежда за месо и това е отвратително!!! Става дума за Българския тежковозен кон. Ще се радвам, ако ни разкажете нещо повече и за нея.
Ще използвам случая да кажа, че не съм влизала в клуба от цяла вечност и личните ми съобщения са се изтрили. Моля, ако някой ми е писал, да ме извини - много съжалявам, но нищо не съм чела! Сега тези дни съм на линия:)
Редактирано от koнчeмилo на 16.02.10 11:33.
| |
|
|
|
Ами положението в момента никак не е розаво. До момента почти няма жребци, голяма част от кобилите които са описани имат белези характерни за други метни популации коне .явно на доста места е вливана тежковозна кръв ,тъй като тежковозни белези избиват постоянно при кончетата. Това кара много хора да бъркат в преценката си защото животните пак са си дребни и с някой характерни белези но но е достатъчно наличието на по нежна глава (както жаргонно се казва изкурубена муцуна ),или силно повдигната в задната си част крупа за да се породят съмнения за "чужда"кръв. Радващото е че имаме няколко табуда които са подложени на силен имбридинг ,и в продължение на няколко години не се проявяват белези характерни за други породи .Тези табуни отговарят и на описанието на А. Петрой -1940 , като разбира се не се пренебрегва и допустимото израстване на породата породено от промяна начина на живот от интензивен към по-застоял .
Заложени са и вземане на ДНК проби ,но в момента приоритет е типизитането на стадата и издирване на нови такива с потенциал за работа.
Ето и малко снимки
[image]Thebalkan adventure-2 295[/image]
Каракачански коне от Централен Балкан
| |
|
|
|
Каракачански Коне от Централен Блкан:
Каракачански Коне Коне от Плана :
Каракачански Коне отСредна Гора
| |
|
|
|
[image] http://mail34.abv.bg/app/servlet/getdata?fid=10&mid=5054456915&eid=6&charset=UTF-8&ac=s&fn=1050544569156.jpg [/image]
| |
|
|
|
Като гледам май качваш линковеот пощата си - няма как да стане, несе виждат Качи ги някъде другадеи ще стане
| |
|
|
|
Жалко, че не се виждат
Исках да видя дали има разлика между типовете каракачански коне в различните области
Опитай да ги качиш някъде и после дай линк като използваш [url] [url] вместо [image][/image]
Успех!<P ID="edit"><FONT class="small"><EM>Редактирано от Kaнтaka на 18.02.10 15:47.</EM></FONT></P>Редактирано от Kaнтaka на 18.02.10 15:50.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|