Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 20:42 12.11.25 
Любители на животните
   >> Коне
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
Тема Какво може да предизвика подобно поведение?нови  
Автор horserider (обожаващи коне)
Публикувано11.03.09 16:53

http://www.croxbox.bg/watch/28b417afb5c6eba635b4/Кон-убива-новородено-конче

Днес се натъкнах на този линк. Много е тъжно и съжалявам, че го пускам тук, но се питам защо този жребец уби кончето.

[image]http://www.bgphoto.net/Photos.aspx?UserId=8749&AlbumId=113371&PhotoId=6376954[/image]

Тема Re: Какво може да предизвика подобно поведение?нови [re: horserider]  
Автор silver_stallion (бурен огън)
Публикувано11.03.09 18:14

Много неприятна гледка....!
Предполагам, че жребеца е приел кончето за друг кон, който пречи на лидерството му. Виждаме, че той е единствен кон.
Мисля, че грешката е на хората които са го оставили с кобилите.
Замислям се и друго:
Първо, трябва ли да се използва толкова злобен кон за разплод?
Второ, в природата във всеки табун има жребец. Защо там мъжкия не убива кончетата?
Трето, дали новороденото не е било болно и това да е предизвикало реакцията.....?

Тема Re: Какво може да предизвика подобно поведение?нови [re: silver_stallion]  
Автор Miss Zhekova (a happy person)
Публикувано11.03.09 19:54

Новороденото не може да се изправи - имало проблем със задните крака... според мен това може да е един от факторите, но май друго е по-вероятно.
Мисля, че жребеца, който го уби НЕ е баща на кончето... и е заради това с такова поведение, а и вероятно го смята за бъдеща конкуренция, ако е мъжко, защото не запомних със сигурност..

А силвъре.. мислиш ли, че тоя жребец се държи агресивно с хора? Дали друг път е имал подобно поведение? Ако не е как мислиш, че хората могат да знаят, че ще направи такова нещо?
Второ, да в природата всеки табун има жребец, който е нешо като охранител, обаче на клипа мисля, че не той а друг жребец убива кончето.. а главния е този черния, за който казват, че идва, но не на време.

<-- Аз и Кахеел!! <3

Редактирано от Miss Zhekova на 11.03.09 19:59.

Автор Oлra ПpaйдМодератор (коняр по душа)
Публикувано11.03.09 20:17

Не съм го гледала, защото веднъж вече гледах такова - мисля, че беше филмче за коне от географския канал - и бях в шок...По принцип не би трябвало...
Запитах се дали жребецът няма психически проблем - и дали може кончето случайно да е недъгаво, та затова...

Тема Re: Какво може да предизвика подобно поведение?нови [re: Miss Zhekova]  
Автор Oлra ПpaйдМодератор (коняр по душа)
Публикувано11.03.09 20:19

Казват, че котараците ядат котенца, на които не са бащи...Да де, ама как ще позднаят, че не са ?

Ако не му е баща, как ще разбере това ?
а иначе...В табун с понита - жребец и кобили, жребецът не посягаше на кончетата, които не са негови...
Ако нещо наистина му има на задните крака...

Тема Re: Какво може да предизвика подобно поведение?нови [re: Oлra Пpaйд]  
Публикувано11.03.09 20:43

Кончето не може да се изправи... казват, че явно има проблем със задните крака.. а това как си познават дали кончето е тяхно.. еми познават.. лъвовете как избиват малки лъвчета, на които не са бащи? Познават някак си..

<-- Аз и Кахеел!! <3

Тема Re: Какво може да предизвика подобно поведение? [re: horserider]  
Автор DAlZY (луда по коне)
Публикувано11.03.09 21:30

Много типично поведение за стадните животни е мъжкаррят да убива деца на друг мъжкар. Предизвикано е от факта, че бебето носи миризмата на майката, а майка от друго стадо не носи миризмата на жребеца. Така той разбира, че бебето не е негово. Кое ги поттиква да убият бебето? За да може кобилата да е не е свързана с бебе, да може да се присъедини към новото стадо и той да я заплоди. Просто инстинкт. Случва се не само при конете. Това е единствената причина. При някой животни-особенно тези, които раждат по много малки, има и инстинкт майката да убива деца или просто да отказва да ги кърми ако са недъгави. Така тя увеличава шанса на другите бебета да оцелеят. но при конете е много малко вероятно, тъй като те рядко имат по две и много се грижат за малките. Това че малкото бебе е недъгаво просто помага на другия жребец, защото той лесно го напада и убива. Другия вариант е жребец да убие собственото си бебе, ако е недъгаво, не може да се движи със стадото и задържа майката, защото в природата може да бъде много опасно за всички да стоят на едно място. Жребците знаят, че майката не би оставила малкото и го убиват, ако не може да продължи и ги бави. Но тук не е такъв случая, защото е другия жребец, който го убива. Това са двете основни причини жребец да нападне новородено.
Имала съм случай когато изтървахме майка с новородено малко в падок с други коне. Нямаше жребец, но всички коне се побъркаха и хукнаха след бебето. Едвам успях да хвана майката и бягайки колкото мога да я заведа да вратата и да я изкарам от падока. С помощта на трима души, които разгонваха конете да не се доберат до бебето. Не всички от табуна са искали да го наранят, някой коне искат да се "грижат" за бебето, но може да стане голяма беля. По принцип майки с малки или са в отделен табун или ако се събират с другите се изчаква докато малкото е достатъчно силно. Инстинктът е нещо наистина уникално. И ние хората сме го имали едно време

но в света на техниката е поизбледнял....

I love...

Редактирано от DAlZY на 11.03.09 21:50.

Автор konnikabezglava (минаващ)
Публикувано11.03.09 21:48

защото кончето не е от него. почти сигурно е, че жребецът ще го убие...така оцеляват предимно кончетата от доминиращите жребци и най- добрите гени...природата си знае работата...

Тема Re: Какво може да предизвика подобно поведение?нови [re: konnikabezglava]  
Автор DAlZY (луда по коне)
Публикувано11.03.09 21:51

Много добре го каза-природата си знае работата

I love...

Тема Re: Какво може да предизвика подобно поведение?нови [re: DAlZY]  
Публикувано11.03.09 22:01

Именно това имах предвид!!

<-- Аз и Кахеел!! <3

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.