|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
Тема
|
ЕЗДАТА БЕЗ СЕДЛО...
|
|
Автор |
Oлra Пpaйд (коняр по душа) |
Публикувано | 20.04.08 03:35 |
|
Продължавам предната тема. За тия, на които им е интересно - тия, дето им е скучно, дето не си четкат егото или се претриват не знам къде си, могат да прескочат !
Аз не убеждавам никого да язди без, не предлагам даже - то си е въпрос на личен избор - ама пък не мисля никога да не го правя, щото на не знам кой си не му харесвало. Чат - пат, може би не като правило, но е полезно и приятно. Зависи от условията.
Някои коментират и кой колко бил се напил след поредното състезание - още по - безполезно обсъждане, но не съм казала, че ми пречи - като не ми е интересно, не чета - простичко е !
Пука ми кой е изобретил седлото и защо, и за трензелата също - ако мога без тия неща и ми е кеф, ще си карам - сега, едни си четкат егото като яздят без седло, други - като се друсатт в каручка, примерно - всеки с дерта си !
В тоя дух, дааа, почетках си го днес - хубаво е !
И между впрочем, Невзоров е против ездата без седло !Ама не се сещам да съм зависима от него по някакъв начин, та да го питам как да си изкарам моя кон - нито пък трябва някой друг от клуба или извън него да питам ама може ли без седло да си яздя коня, мога ли да скачам така и т.н. И гарантирам, че задника ми е по - мек от седлото и шанса да са набие коня е доста по - малък !
За тия, на които им е интересно, тия дни ще се опитам да пусна клип...Останалите може да не гледат !
За затвореното общество - беше ми любопитнно по едно впреме, ама не достатъчно, че да се опитам да попадна. Не, че съм заклет спортист, но някои неща не ми харесват, та...Пък аз не обичам да си кривя душата, просто защото не мога. Не мога да съм неискрена.
Колкото до ездата без нищо - може, ама никой не гради къща от покрива - не мисля, че можеш да яздиш направо с кордео - тук да вметна - не е важно от какво произлиза - "въженце" е тъпо пък и не е много вярно в действителност - руснаците ползват предимно КОЖЕНА лента, казват, че и от мартингал ставала, аз ползвам платнена, че ми е по - удобна, и доста ползват това - въжето като такова е доста, ама доста неудобно...Та за мен "кордео" е сборна дума - ВСЯКАКВА лента около врата на коня - пък ако ще и панделка да е ! просто най - мвалко от всичко е точно от въже...
Та за да стигнеш до там, все си мисля, че първо трябва да почнеш от езда с юздечка без трензела...
А не е казано, че не може да се постигне това или онова - може бе - ама често иска МНОГО време - а повечето искат резултат ВЕДНАГА - ми не става !
| |
Тема
|
Re: ЕЗДАТА БЕЗ СЕДЛО...
[re: Oлra Пpaйд]
|
|
Автор | няkoй (Нерегистриран) |
Публикувано | 20.04.08 08:48 |
|
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ!
Честит имен ден на всички "цветя"!
Отново към темата
Както казах: Спора беше за начинаещия, който явно няма още изграден седеж, дали е правилно да се учи на гол гръб -
и аз не си давам коня за такаво обучение!
А ползата от яздене отвреме на време без седло е безспорна. Всяко нещо зависи от момента и начина на прилагане, ако са подходящи ще има резултат, ако не - няма. Ти, как мислиш кога да се махне/сложи седлото за ездач, който тепърва започва с ездата?
| |
Тема
|
[re: няkoй]
|
|
Автор | crazy_minka (Нерегистриран) |
Публикувано | 20.04.08 09:31 |
|
Да , много е приятно да яздиш на голо, ама мисля, че първо начинаещия трябва да се научи да язди със седло, а по нататък след като е придобил някакво равновесие може да опита и без. Често наблюдавам как начинаещи на корда , със седло, от време на време се свличат наляво или надясно от коня, така че ако не беше седлото вече щяха да са на земята
| |
|
малко от личния ми опит..няколко години като хлапе яздех,е магарето ни,но поне го яздех : без седло..толкова бях залепена за гърба му,че ако то паднеШе,горкото,само тогава и аз падах от него...
след това ме заведоха на конната база и Рени,треньорката ми ,която сега е в Австралия (после нямало успели ездачи навън) ми даде оЩе първия ден една Шампионатна кобила Дейзи...честно ви казвам като се качих на седлото се чувствах адски неудобно..самото седло правеШе контакта с коня тромав и неефективен...клатех се като матрьоШка отгоре му..
така ме въртя 5 месеца без стремена и поводи...правех всевъзможни упражнения...един ден я нямаШе и Роско (който е в Германия : та какво било за успелите ездачи навън ) ми даде да яздя сама с поводи...ооооо майко мила родна...отвратително ми бе...кобилата си ходеШе къде си иска ,а аз бях само за свидетелство отгоре..толкова до съвърШенство бях свикнала на кордичка, във волтчето,без поводи
та мисълта ми е ,че от всичко трябва да има по малко..заЩото иначе човек навиква на едно и следваЩото ниво му е трудно
Do what you want to do and everything else will be revealed to you.
| |
|
Рени Чия е , да проверя в сайта на ФЕИ за успехите ?
SI VIS PACEM PARA BELLUM
| |
|
забравих фамилията,неЩо с Т бе
Райна бе обездкаджийка..от набора на Ангелина
Do what you want to do and everything else will be revealed to you.
| |
Тема
|
[re: няkoй]
|
|
Автор |
Oлra Пpaйд (коняр по душа) |
Публикувано | 23.04.08 05:13 |
|
Честито !
Ами виж, строго индидуално би трябвало да е - не може да кажеш, че с десет, или 20 урока може да се постигне това или онова...
Ако един ден имам дете/деца/ бих ги учила паралелно и по двата начина. От самото начало. И не мисля, че конят ми би пострадал от това - не става въпрос да го дам на всеки да се друса на гърба му - вярвай ми, и със седло не бих !
| |
|
Но ко иска да опита, защо да му се отказва ? Че той може никога да не стане велик ездач...На кротък кон и та ходом едва ли някой ще падне !
| |
|
Аааа, виж, магарето бих го яздила със седло, ама по анатомични причини ! Поне това, дето го яздех аз...Беше раванлия и возеше приказно - само дето рай на земята няма - имаше заострен гръб, тип пирамида - ако броим, че има прешлени, май най - наподобяваше шоколад Тоблерон...
и понеже тоганва седло нямах, му слагах едно одеяло на няколко ката...
Иначе ми е неествено като свикна на дребен кон и се кача на голям - и обратното...Но като цяло не си падам по големи коне - хубави ска, но... някой друг да ги язди, аз предпочитам средни и по - по - дребни...
| |
|
Нещо импровизирано от неделя - тия, дето не си падат по езда без седло, да не гледат - не е за тях !
Най - импровизиран беше последно скока - хе - хе, трябваше да го скочим поне два - три пъти, че да го направим добре, ама щеше да е нагласено, пък аз обичм да е исдтинското - каквото, такова ! Трябваше с повече импулс, ама карам животно, дето се мята лудо, като съм със седло - и едва се прехвърля, като съм без - явно все си мисли, че ще ме изсипе...Първия път, когато го качих без седло и поисках да вдигнем тръс, беше против, и поне десет пъти се обърна да ме погледне - е, сега знае, че от това няма да падна де, но към скачането още има резерви...След няколко скока обикновено става по - смел, но се отказах да го карам...
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
|
|
|