Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 02:49 03.11.25 
Любители на животните
   >> Коне
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Тьолт на леднови  
Автор KATЛA (опитомен дракон)
Публикувано06.04.07 11:37

Както писах в темата за исландерите,техният най-известен специфичен ход се нарича тьолт.Имах билети за едно тьолт състезание и на 31 март след едно приятно пътуване с влак ,се озовах в спортната зала на Аскер(ударението е на А),градче близо до Осло.Спортната им зала е за хокей на лед,но това не ме учуди,защото ценното на исландерите е ,че са си скандинавчета и ледът не ги шашардисва.Кончовците си припкаха по леда като по зелена тревица.
Местата ни бяха гадни,гадна беше и подредбата на самата пързалка-реклами,фотографи,водещи,маси с награди...Общо взето няма как да снима човек.Ни с камера,ни с фотоапарат.Направихме няколко снимки,качила съм в сайта(после ще дам връзка).Видеото не съм го обработила,но ще го кача и него при първа възможност.Просто нямам никакво време тия дни.
Въпреки ,че на билетите си пишеше шоу,всъщност цялата работа си беше състезание и то на високо скандинавско ниво.Участваха много известни скандинавски ездачи и коне,залата беше претъпкана,а публиката,както винаги,невероятна.
Състезанието се беше в няколко етапа.Пускат по 4-5 коня на етап,демонстрират различни ходове после съдиите оценяват.Най добрите 10 се явяват още в два етапа-първият за местата от 5то до 10,и втория етап за най-добрите.
Влюбих се в тия кончета.Такива са рошави-кошави

,и седят някак...пухкави.А цветовете.каквито ти душа иска-черни,бели,кремавки,шаренки,сиви като мишки,кулести,чилести...Абе всякакви!Повечето от светлите бяха с примитивната черта на гърба.Имената бяха интересни за мен,още повече ,че логически стигнах до извода,че си имат традиция.Традицията е да представят кончето с името и името на мястото от където идва.Например:Гестур от Сталгорден,Расир от Фети,Свартур от Гарди,Лайра от Лиан,Скирнир от Фрьоберг.Имаше коне от цялото скандинавие-Дания,Швеция,Исландия и Норвегия.Побетителят беше Трур от Ветсинге-един черньо с разкошна грива.Норвежко конче,което направо си екзалтира публиката с първото място.
Ами това е ,общо взето-не бях многословна,но няма кой знае колко интересни подробности.
А,да -на копитата им слагат нещо подобно на обувки(за коне),от гума.За да не се пързалят явно.Но то не покрива цялото копито отдолу.Разгледах ги в залата преди пързалката(продаваха амуниция за исландери).Нямат метален шип отдолу ,както предположих в началото.Гумени са си.Малко по-твърда гума,а шипчето е много късо също-около половин-един сант.
Това е.Видео-по празниците,ако мога да го оправя,че камерата се е скапала и няма звук.Ама не очаквайте много,щото има да изрязвам-под всякаква критика е като заснемане на конете-така тъпо си бяха аранжирали залата,че само съдиите(и спортните фотографи) в средата на леда(имаха си постелен килим!) имаха добър ъгъл за снимане.
Ето всъзка към снимките.Малко са,но тъкмо няма да ви втръснат.Приятно разглеждане!

Тема Re: Тьолт на леднови [re: KATЛA]  
Автор lionesss (хищник)
Публикувано06.04.07 17:59

Уау! Много, ама много интересно! Там на север си е направо един различен свят с толкова разнообразни и особени тградиции и нрави, че чак ти секва дъха! Прекрасно! Дори не бях подозирала, че има подобни дисциплини, с които изпитват тези калени кончета, а да видя снимки си е чста привилегия. Мерси за материала!

Тема Re: Тьолт на леднови [re: lionesss]  
Публикувано06.04.07 19:37

Съжалявам,че са малко снимките.Имаше с мен една приятелка дето прави по-добри снимки от мен в такива условия,но тя не е толкова запалена по конете.Нейните снимки са много по-качествени от моите,но са по-малко и не е обработила много от тях за да ги пусне в нета.пък и тя щрака в съвсем различен формат и не толкова начесто ,колкото аз.Пресен пример от днес-аз изщраках 300 снимки,а тя 40.Аз имам 5 що годе свестни снимки,тя има дестина мнооого добри.Ама то си е до майсторлък,а не до безразборно щракане като моето

Иначе за дисциплините...Има.За това е интересно да се пише и да се споделя.Аз много се впечатлих от онези уестърн състезания.До сега съм си мислела,че уестърна е само препускане около варели ,размахване на ласо или друсан кебап на бъбреците въру някой откачен кон.
Ако имам късмет ще гледам състезание по волтижировка скоро.И пак ще пусна снимки,живот и здраве!

Автор Gerb ()
Публикувано06.04.07 19:50

Дид, яздила ли си един такъв? Ако не си, заслужава си. Разбрах от различни места и хора, че тъолтът е същото и при Уалкерите. Нямаш представа колко е удобно, все едно си седи коня на място, едва усещаш някакво "друсане" от ездата. Яздих веднъш с една приятелка и Арабчето й. Ние си тъолтъхме (при тях се казва "running walk"), а горкия й кон трябваше да дигне тръс и галоп, само за да ни стигне. Иначе само в Холандия съм виждала Исландските коне. И тука ги има, но са по поне $5000.

Тема Re: Тьолт на леднови [re: Gerb]  
Публикувано06.04.07 19:58

Не съм яздила,Аз по принцип не яздя,но след това състезание съм страшно навита да си намеря някъде исландерче за да опитам.
Исках да пътувам до Исландия за да опитам местни коне и да видя Катла,разбира се,но няма да е в обозримото бъдеще тази "разходка"(Освен ако не дават милиони за ЕДНО познато число в лотото!

)
Между другото май имаше и един холандец,който участваше.Но не съм сигурна.

Автор Gerb ()
Публикувано06.04.07 21:12

Тези дето познавах бяха едни много спокойни. Ако можеш да си намериш едно таково, намери начин за да си пояздиш едно. Те и без това са ниски като понитата, но достатачно силни за хора като нас да ги яздат

Иначе когато се качвах аз да си язда двете Уалкери, Сами и Мисти, бутнеш ги лекичко, като че ли искаш "обикновения" кон да дигне тръс. Ако дигнат тръс, вземи поводите, и пробвай пак. Страхотно чувство е това! Желая ти го това от сърце! И аз не съм се качвала на кон още от август месец, но би трябвало и при тебе да има някой много кротко Исландско конче. Сигурна съм, че ще ги харесваш още повече, след когато някой ден, изпитваш нещо друго освен обикновения ходом, тръс и галоп на коня. Ще ти се иска да започнеш да яздиш доста повече.

Автор DustDevilМодератор ()
Публикувано07.04.07 00:06

Хаха... СТРАХОТНИ СА!!!

Само някой някога да ми е казал, че кон на лед не може да се вдижи...

Автор CИM (jumbo)
Публикувано07.04.07 22:04

това което ми прави впечатление е че не виждам подкови . Ако това шоу беше тука сигурно щяха да стърчат впечатляващи шипове . Предполагам че са с подкови от някаква специална материя , която да не плъзне на леда

Тема Re: Тьолт на лед [re: KATЛA]  
Автор SEABlSCUlT ()
Публикувано08.04.07 15:28

Мерси,че сподели.Направо разкошно.
Отива им леда на тези дребосъци

Остава да измислят някой спорт от рода на полото,само че на лед...шегувам се

Автор dani_f (срамежлива)
Публикувано08.04.07 23:41

Сигурно е било впечатляващо.И какви са готини кончетата.Приличат ми на понита с тая дълга козинка, пък и гривите им са разкошни!

Много хубави снимки.Мерси за разказа.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.