|
|
|
Тема
|
Моля за съвет!
|
|
| Автор |
Mилeнka (и бате Юли) |
| Публикувано | 16.07.06 18:13 |
|
|
Не знам дали това е най-подходящото място за подобен въпрос, но ако има лекари, които пишат в круба ще съм им благодарна. Става въпрос за кобила порода Хафлингер около 14 годишна с проблем с едното око. Тя живее високо в планината и просто в момента няма как да я види лекар. От 2 дни окото й е подуто, клепачът е затворен и изтича жълтеникава гной. Животоното е много притеснено и буйства. Ако някой може нека да даде съвет за първа помощ в такава ситуация.
| |
|
|
|
Опасявам се , че не мога да дам кой знае какъв съвет , не съм имала подобен проблем , но...Първото , и може би най - важно , е да се види има ли нещо ПОД клепача - чуждо тяло - насекомо , трънче...И да се махне - едва ли кобилата ще стои , особено ако я боли - вероятно трябва да се хване здраво за ухото и по - сигурно да се ползва закрутка , защото упойка едва ли ще имате...И ще е добре да е почисти окото - ако нямам друго , бих пробвала с човешки капки за очи...
| |
|
|
|
напълно е възможно да я е ухапало някакво насекомо.но ми се струва,че е рисковано да правите каквото и да било.по-добре да се намери лекар и да се заведе на място.
| |
|
Тема
|
Re: Моля за съвет!
[re: Mилeнka]
|
|
| Автор |
bjas (непознат
) |
| Публикувано | 17.07.06 02:07 |
|
|
Опитай се да видиш дали има нещо в окото. Вземи от някоя аптека мехлем за очи съдържащ гентамицин. На вътрешната страна на долния клепач изтискваш около 1 см като внимаваш да не допреш самото око (трябва някой да държи главата на кобилката). Това го правиш 2-3 пъти на ден. Ако след 1-2 дена няма подобрение трябва да я види лекар. Ако се подобри, продължаваш така поне една седмица.
Това е, ако нямаш как веднага да викнеш лекар. Иначе естествено е по-добре да я види специалист.
| |
|
Тема
|
Re: Моля за съвет!
[re: bjas]
|
|
| Автор |
bjas (непознат
) |
| Публикувано | 17.07.06 02:28 |