Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 12:54 14.07.25 
Любители на животните
   >> Коне
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
Тема Поздрав и молба за помощнови  
Авторhorselover (Нерегистриран)
Публикувано23.03.06 13:04

Здравейте, членове на КЛУБ КОНЕ!
Аз съм, може би поредния влюбен в конете /и в животните като цяло/, който се регистрира в клуба ви. Всъщност отдавна посещавам страниците на форума и с огромно удоволствие чето коментарите ви, но чак сега се престраших да се включа. От Варна съм, но в момента живея в град Елена със семейството си. Обожавам конете!!! Не съм се занимавала със конен спорт, но яздя и съм работила като водач на туристи с коне на Златни Пясъци.
Семейството ми се занимава със селски туризъм в гр.Елена. по стечение на обстоятелствата се сдобихме и с коне – първо купихме една циганска кобилка - Събка, бременна на 2 години, която бе изкарала цялата зима на 2005г.на открито – съселяни ни казаха за нея, че я видяли цялата покрита със скреж и вкочанена. После спасихме от ножа един цигански кон/кастрат/ - Пешо, който определено има кръв на хафлингер и е на 6 години. Той е окуцял в резултат на тормаз и влачене на трупи в гората.
Всъщност конкретния повод да ви пиша е именно този кон. Той вече шести месец не може да стъпва на единия си заден крак – стъпва леко на пръсти и веднага го вдига. Аз се надявах, че като си почине от тежкия живот, който е водил до сега, поне малко ще се оправи, но няма никакво подобрение. Разпитахме местните майстори – коняри и подковачи, дори викахме човек от Арбанаси, но мненията им много се различават и си противоречат. Аз исках да пробваме с ортопедични подкови, но никой тук не се наема а и не е компетентен да ги направи. Общо взето всички, включително човекът от Арбанаси, ни посъветваха да си направим конски наденици /представяте ли си!!!/.
Ако познавате специалисти, които могат да ни помогнат, независимо от средствата, а дори и със съвет - ще ми бъдете от голяма полза!

Тема Re: Поздрав и молба за помощнови [re: horselover]  
Автор KATЛA (драконка)
Публикувано23.03.06 17:14

Здравей и добре дошла!
Какво точно му има на Пешо?Аз не разбрах има ли рана или е вътрешна контузия?Да не е набодено със стъкло и да се е врязало навътре и като стъпва да го боли?Или нещо друго?

Редактирано от KATЛA на 23.03.06 17:15.

Тема Re: Поздрав и молба за помощнови [re: KATЛA]  
Авторhorsrlover (Нерегистриран)
Публикувано23.03.06 17:32

Здравей,
Всъщност няма никакви видими увреждания на краката, затова мислехме, че е от претоварване - влачил е тежки трупи в гората. Освен това не са полагани почти никакви грижи за него - препродаван е от един на друг собственик, като последния собственик - циганин, го продаде за жълти стотинки, защото знаеше че няма да изкара много месо от него. Конят беше в ужасно състояние.
Куцаше и с двата задни крака, но с единия по - силно. Копитото е чисто - няма абцеси, но куцането остана без промяна. Може би има някакъв ставен проблем. Най-вероятно ренген или термограф ще го покаже, но къде и как - не зная. В района няма такива специалисти.

Автор Oлra ПpaйдМодератор (коняр)
Публикувано23.03.06 17:54

Добре дошла в клуба ! Ами тук доста от членовете не са спортисти , примерно аз не се броя към тази група , яздя като цяло за удоволствие ...
Възхищавам ти се за спасяването на конете - и аз съм го правила , и знам какво е ...
Значи - много важен върпрос - сигурно ли е , че няма нищо на копитото ? Подрязвал ли го е някой , дето наистина разбира ? Как са му сухожилията ? Ако и копитото , и сухожилието са добре , ми хрумва нещо ...Може да е ...кютлеме - убийте ме , не зтнам българската дума , нито точния й превод - конярите така си му викат - нещо като изкълчване на ставата е , намества се с изпукване , много е специично ...Някои подковачи знаят как става ...Аз съм виждала един път ...

Тема Re: Поздрав и молба за помощнови [re: horsrlover]  
Автор KATЛA (драконка)
Публикувано23.03.06 17:57

Близо ли ти е Стара Загора?Там е Дойчин Людов,за който знам със сигурност има такава апаратура и знам,че е много добър специалист.

Тема Re: Поздрав и молба за помощнови [re: Oлra Пpaйд]  
Публикувано23.03.06 18:15

Здравей Рени,
Благодаря на теб и на всички за топлото посрещане!
Всъщност аз съм изумена от отношението ви към конете, защото не съм срещала такова в нито една конна база! Затова и се обърнах към вас.
Конят е гледан от двама местни подковачи /то други няма/ и от подкавача на Арбанашката база, за който ни казаха, че е много добър. Той огледа много добре копитото, подряза го и каза, че не може да е от него. Опипа прешлените около крупата и конят реагира болезнено, затова изказа предположение, че е нещо ставно или нерв /мисля че това не е много добре/.
За съжаление Стара Загора ни е много далече - на повече от 300 км.
Може би някакви гимнастики биха помогнали?!

Автор KATЛA (драконка)
Публикувано23.03.06 18:23

Съжалявам.Това беше с което можех да ти помогна-не съм специалист.
Иначе похвално е това,което правиш за тия животни!Дано се оправи Пешо-млад е още,има време пред себе си да ви радва.

Публикувано23.03.06 18:26

Благодаря! И моралната подкрепа е помощ, а и името на човека ще ми е от полза - конят не мога да закарам до Стара Загора, заради състоянието му, а и от икономически съображения, но ако има преносима апаратура може би нещо може да се направи.

Автор KATЛA (драконка)
Публикувано23.03.06 18:32

Ами името е Дойчин Людов.Преносима апаратура доколкото аз знам,има.Но мисля също,че няма да е безплатно...

Публикувано23.03.06 18:39

Благодаря ти много за информацията!
Искам само още нещо да попитам: можеш ли да ми дадеш някакви координати на този човек, ако не е твърде нахално от моя страна?

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.