|
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | (покажи всички)
|
Тема
|
Въпроси по управлението на коня
|
|
| Автор |
Orc Chieftain (Мордорски елф) |
| Публикувано | 19.06.05 19:40 |
|
|
Привет на всички!
Тия дни с един познат заспорихме за това как са управлявали едно време прабългарите конете си по време на бой.
Човекът твърди, че ставало само с крака. Аз обаче съм срещал мнения и то на хора които имат дългогодишен опит с коне, че само с крака не става и използването и на поводите е задължително.
Нещо повече -- изрових в един руски форум мнение на човек, който има дългогодишен опит със средноазиатски коне и седла и там пише, че типичните седла, използвани в района(а те вероятно са се използвали не само там) въобще не предразполагат към това да се управлява с крака. Просто самата конструкция на седлото и разположението на краката на ездача( по-различно от европейското) не го позволявали... Ако искате, ще преведа и целия пасаж.
Та интересно ми е какво ще кажете и вие, като хора с опит. Аз пък ще ви задавам МНОГО ПОДРОБНИ въпроси.
| |
|
|
|
А! Сетих се още нещо.
Преди време Росско беше споменал, че ще започва да се учи как се сече със сабя от кон. Какво стана?
| |
|
|
|
За въпросния Росско си спомням единствено как образно беше описал застрелването на кон на шосето посред нощ, от него (впрочем първо го дърпал за ухото, и после го убил).
| |
|
|
|
Още не се пробвал щото конете не са му под ръка , а на хиподрума в Банкя ще изглежда странно да нареди покрай пистата кратунки и да ги сече в движение. Макар , че това е идея впрочем ...
| |
|
|
|
привет
...хм това че конете са ги управлявали само с крака.. и то прабългарите незнам от къде се е взело и кой го е измислил, аз не съм живяла по това време, а и нямам кой знае какъв дългогодишен опит с коне, но ако има някой които твърди подобно нещо, може да посети музея на шуменска крепост и да види с какво са управлявали конете много преди прабългарите дори...
"Шуменската крепост, просъществувала повече от 3200 години. Местността е била заселена още през ранно-желязната епоха /XII век преди Христа/. По-късно, крепости тук са издигнали траки, римляни, византийци.
През ранното и късно средновековие Шуменската крепост е била българска твърдина изиграла важна роля в историята. Просъществувала е и в началния период на османското владичество."
в музея има трензели, които са от различните периоди и владетели на крепостта. там изложените археологически находки не оставят абсолютно никакво съмнение с какво и как са биле управлявани конете през всички тези години, дори много преди да дойдат прабългарите по нашите земи. който не вярва може да посети музея и сам да се убети в това.
| |
|
|
|
Опитвам се да не съм злопаметна ...
Goodbye My Love,Goodbye
| |
|
|
|
А за тежестта на тялото казват ли нещо ?
Като кача снимки от последните дни , има нещо подобно - Тишо връзва поводите на Голди на възел и му ги оставя на шията / за да не се спъне в тях коня / , и го управлява само с тяло и глас ...Получава се .
А аз съм го правила с Мери , когато гонех кравите или кобилите и поне едната ми ръка беше заета с нагайка ! В интерес на истината - Мери беше по - повратлива и удобна за пастирски кон ...Ако трябваше да трелям с лък или пистолет от гърба й , можех да я карам и без поводи ...За меч не знам
Goodbye My Love,Goodbye
| |
|
|
|
В доброто старо време на Щръклево играехме доста по - безобидни игри - да си ментеш анцунга върху стойка на препятствие , да минеш в галоп и да си го вземеш , или да забиеш пръчка в земята , и пак да минеш на галоп край нея и да я вдигнеш - като след всеки опит скъсявахме пръчката ...
Някои пробват с кърпичка или монета , но ние не бяхме чак толкова добри .
Goodbye My Love,Goodbye
| |
|
|
|
Даже се върнах в архива, за да си припомня още по-добре какво е писано...
| |
|
Тема
|
Re: Въпроси по управлението на коня
[re: Oлra Пpaйд]
|
|
| Автор |
DAlZY (луда по коне) |
| Публикувано | 20.06.05 11:54 |
|
|
Именно! Писля, че тежеста на тялото е много по-добро кормило от поводите, защото конете стават по внимателни, реагират на всяко твое накланяне и промяна в седежа и т.т. А пък примерно на бойните коне какво да им управялвляваш-те си се впускат с главата напред в боя, галопират напред и само напред и едно подвикване е достатъчно да ги мотивира.
Only God will judge me
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | (покажи всички)
|
|
|