Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 20:38 15.05.26 
Любители на животните
   >> Коне
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | (покажи всички)
Тема Въпроси по управлението на конянови  
Автор Orc Chieftain (Мордорски елф)
Публикувано19.06.05 19:40

Привет на всички!

Тия дни с един познат заспорихме за това как са управлявали едно време прабългарите конете си по време на бой.

Човекът твърди, че ставало само с крака. Аз обаче съм срещал мнения и то на хора които имат дългогодишен опит с коне, че само с крака не става и използването и на поводите е задължително.
Нещо повече -- изрових в един руски форум мнение на човек, който има дългогодишен опит със средноазиатски коне и седла и там пише, че типичните седла, използвани в района(а те вероятно са се използвали не само там) въобще не предразполагат към това да се управлява с крака. Просто самата конструкция на седлото и разположението на краката на ездача( по-различно от европейското) не го позволявали... Ако искате, ще преведа и целия пасаж.

Та интересно ми е какво ще кажете и вие, като хора с опит. Аз пък ще ви задавам МНОГО ПОДРОБНИ въпроси.

Тема Re: Въпроси по управлението на конянови [re: Orc Chieftain]  
Автор Orc Chieftain (Мордорски елф)
Публикувано19.06.05 19:44

А! Сетих се още нещо.
Преди време Росско беше споменал, че ще започва да се учи как се сече със сабя от кон. Какво стана?

Тема Re:нови [re: Orc Chieftain]  
Автор Бo^ (Бо)
Публикувано19.06.05 21:49

За въпросния Росско си спомням единствено как образно беше описал застрелването на кон на шосето посред нощ, от него (впрочем първо го дърпал за ухото, и после го убил).

Тема noneнови [re: Orc Chieftain]  
Автор Дyпнишkoтo Пapвeню ()
Публикувано19.06.05 22:04

Още не се пробвал щото конете не са му под ръка , а на хиподрума в Банкя ще изглежда странно да нареди покрай пистата кратунки и да ги сече в движение. Макар , че това е идея впрочем ...

Автор hegemonia (новак)
Публикувано19.06.05 23:24

привет
...хм това че конете са ги управлявали само с крака.. и то прабългарите незнам от къде се е взело и кой го е измислил, аз не съм живяла по това време, а и нямам кой знае какъв дългогодишен опит с коне, но ако има някой които твърди подобно нещо, може да посети музея на шуменска крепост и да види с какво са управлявали конете много преди прабългарите дори...
"Шуменската крепост, просъществувала повече от 3200 години. Местността е била заселена още през ранно-желязната епоха /XII век преди Христа/. По-късно, крепости тук са издигнали траки, римляни, византийци.

През ранното и късно средновековие Шуменската крепост е била българска твърдина изиграла важна роля в историята. Просъществувала е и в началния период на османското владичество."
в музея има трензели, които са от различните периоди и владетели на крепостта. там изложените археологически находки не оставят абсолютно никакво съмнение с какво и как са биле управлявани конете през всички тези години, дори много преди да дойдат прабългарите по нашите земи. който не вярва може да посети музея и сам да се убети в това.

Тема Re:нови [re: Бo^]  
Автор Oлra ПpaйдМодератор (коняр)
Публикувано20.06.05 01:30

Опитвам се да не съм злопаметна ...

Goodbye My Love,Goodbye

Публикувано20.06.05 01:47

А за тежестта на тялото казват ли нещо ?
Като кача снимки от последните дни , има нещо подобно - Тишо връзва поводите на Голди на възел и му ги оставя на шията / за да не се спъне в тях коня / , и го управлява само с тяло и глас ...Получава се .
А аз съм го правила с Мери , когато гонех кравите или кобилите и поне едната ми ръка беше заета с нагайка ! В интерес на истината - Мери беше по - повратлива и удобна за пастирски кон ...Ако трябваше да трелям с лък или пистолет от гърба й , можех да я карам и без поводи ...За меч не знам

Goodbye My Love,Goodbye

Тема Re: noneнови [re: Дyпнишkoтo Пapвeню]  
Публикувано20.06.05 01:52

В доброто старо време на Щръклево играехме доста по - безобидни игри - да си ментеш анцунга върху стойка на препятствие , да минеш в галоп и да си го вземеш , или да забиеш пръчка в земята , и пак да минеш на галоп край нея и да я вдигнеш - като след всеки опит скъсявахме пръчката ...
Някои пробват с кърпичка или монета , но ние не бяхме чак толкова добри .

Goodbye My Love,Goodbye

Тема Re:нови [re: Oлra Пpaйд]  
Автор Бo^ (Бо)
Публикувано20.06.05 08:27

Даже се върнах в архива, за да си припомня още по-добре какво е писано...

Тема Re: Въпроси по управлението на конянови [re: Oлra Пpaйд]  
Автор DAlZY (луда по коне)
Публикувано20.06.05 11:54

Именно! Писля, че тежеста на тялото е много по-добро кормило от поводите, защото конете стават по внимателни, реагират на всяко твое накланяне и промяна в седежа и т.т. А пък примерно на бойните коне какво да им управялвляваш-те си се впускат с главата напред в боя, галопират напред и само напред и едно подвикване е достатъчно да ги мотивира.

Only God will judge me

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2026 Dir.bg Всички права запазени.