|
Тема
|
Кодиран GSM - добре де, но какво значи?
|
|
Автор |
Volkano v.6 (де`еба) |
Публикувано | 22.07.07 12:42 |
|
Здравейте хора (и човеци), въпросът ми е следния:
Казваме че даден телефон (GSM) е кодиран или заключен към дадена мрежа (в качеството му на такъв на може да работи с карти на конкурентни мрежи). До тук добре, това за което моля (ако на някой му се намира време и желани да обясни на разбираем език или да посочи линк където мога да прочета по темата) е за някакво обяснение какво точно се крие зад понятието кодиран - в какво точно се изразява (въпросът е чисто от любопитство)? Благодаря предварително, на всички който ми отделят от времето си за обяснение!
Редактирано от Volkano v.6 на 22.07.07 12:45.
| |
|
Кодирането е софтуерно (най-общо казано). При стартиране на телефона и зареждане на софтуера се стартира модул (условно казано), който проверява поставената карта на кой оператор е и ако е различна от оператора, зададен в самия софтуер, я отхвърля и почва да изписва разни неприятни съобщения на дисплея. В много случаи (не всички естествено, зависи от марката и модела) разкодирането не е нищо повече от премахване на въпросния софтуер и инсталиране на оригинална софтуерна версия на производителя. Има естествено и изключения, но е много дълго за обяснение, всичко зависи от това къде точно в паметта на телефона е записан "кодиращия софтуерен модул". За специалист не е никакъв проблем да разкодира един телефон, дори и да не разполага със оригинален софтуерен пакет от производителя, стига да знае къде точно да "пипне" в кода. Навремето лично си разкодирах Siemens S35i (предвид модела сам си прави сметка кога е било това, със сигурност има поне едно 6-7 години от тогава), който беше "заключен" към един от британските оператори. Свалих му софтуера, пипнах тук там, заредих го обратно и телефона, дет се вика, заспа. Всъщност аз не го разкодирах, а го прекодирах към МТел (тогава още им бях абонат на тия пущиняци), но мен варианта ме устройваше идеално. Служи ми безотказно повече от година, после ми го откраднаха, но това е друга тема. Новите модели не съм ги разучавал поради липса на време и, да си призная, интерес. Но картинката едва ли е коренно различна.
Редактирано от Apмeнckия пoп на 22.07.07 13:18.
| |
Тема
|
Re: Кодиран GSM - добре де, но какво значи?
[re: Volkano v.6]
|
|
Автор |
Mopфиyc (Матричар) |
Публикувано | 29.07.07 17:17 |
|
Да допълня, думата кодиран идва от това, че тоя модул който отхвърля карти на други оператори се активира с код - може просто да му въведеш кода и да миряса (което е практика след изтичане на договора дори при нашите оператори).
Welcome to the real world!
| |
|
|
|
|