|
|
|
Тема
|
USB кабел за зареждане на Nokia ?
|
|
| Автор |
jdbc (непознат) |
| Публикувано | 24.01.07 13:16 |
|
|
Привет на всички които си правят труда да ми четат писанията ! ;)
Хрумна ми преди време идеята че евентуално бих могъл да зареждам телефона си (Нокия 6230и) като използвам напрежението на USB порта на някой комютър - хващам един USB кабел, режа му единия конектор и на кабелите за +/- 5В лепвам един 2мм жак като зарядното за Нокия. Замислих се обаче няколко неща - първо дали ГСМ-я няма да се притесни от 5-те волта на USB-то щото по принцип зарядните са на 5.7В, второ не знам какъв е зарядния ток на ГСМ-а но предполагам, че няма да е по-голям за макс. допустимия за USB порта ?
Гугъл рече , че Нокия прявят подобно зарядно/кабел - , но се чудя далу пък няма и нещо друго в него освен два куплинга + кабел. На сайта им пише, че:
"Nokia Charger via USB port CA-100 is compatible with all phones and accessories with 2mm plug."
След всичко написано - мислите ли че ако сглобя подобен кабел - само два конектора и кабел по средата, няма да прецакам нещо ?
| |
|
Тема
|
Re: USB кабел за зареждане на Nokia ?
[re: jdbc]
|
|
| Автор |
DTMF (ентусиаст) |
| Публикувано | 24.01.07 20:13 |
|
|
можеш да си прецакаш само компютъра))) понеже зарядния ток е от порядъка на 200 до 800 мА в зависимост от зарядното, а в ЮСБ мисля че е ограничен изходния ток до 500 мА, най добре да провериш.
Или да ограничиш зарядния ток до стойност по-ниска от максималната която дава компа
| |
|
|
|
Преди време попаднах на няколко схеми за такова зарядно, но уви... не работеха... Стигнах до момента в който Нокиата изписваше надпис, че зареждането не може да се осъществи, т.к. зарядното не е подходящо и токлкоз... Но явно има начин... Сега ако се разтърси човек, ще излезнат още схеми... Щом Нокиа са успяли да го направят като аксесуар, начи и ние можем да си го направим...
| |
|
Тема
|
[re: DTMF]
|
|
| Автор |
jdbc (непознат) |
| Публикувано | 25.01.07 10:19 |
|
|
Да, макс. ток допустим за USB порта е 500мА. И аз се чудех дали няма да е зле да се ограничи с някаква схема, друг е въпроса цялото устройство дали няма да излезе по-скъпо от едно зарядно ;)
Вчера случайно реших да си разгледам второто зарядно и за ралика от първото което е 5.7В/800мА(някакво съвесм лекичко явно само електроника има вътре) второто(по-обемисто и значително по-тежко - май има трафче вътре) е 3.7В/355мА !
Явно не е проблем зареждането да е с по-малък ток и напрежение просто ще трае повече време
| |
|
Тема
|
[re: jdbc]
|
|
| Автор |
DTMF (ентусиаст) |
| Публикувано | 25.01.07 10:46 |
|
|
можеш да го ограничиш с последователно свързано съпротивление от порядъка на 20-50 ома или подобни.
И аз имам същите зарядни за 220 и в последно време мисля да ползвам бавното ,понеже не съкращава живота на батерията
| |
|
|
|
|