|
Тема
|
Относно калибрирането на карти с OziExplorer
|
|
Автор | Unregistered (Нерегистриран) |
Публикувано | 29.03.08 19:36 |
|
Колеги здравейте ,
имам въпрос относно калибрирането на карти с ози експлорер и последващото им използване за позициониране.Някой постигал ли е точност защото при мен се получава ,но с известна неточност която е различна в различните краища на града.Някой знае ли принципно с колко точки е най добре да се калибрира картата.Къде да са тия точки в краищата на града или да има и в центъра.Моите опити показват различни неща.Немога да разбера къде е грешката при положение че траковете образно следват самата форма на улиците но на някои места се отклоняват и то сериозно а на други картата е точна.Сякаш самия jpg който ползвам е крив или нещо подобно.Дали тия грешки биха могли да се доизчистят по някакъв начин.Иска ми се някои който е пробвал и се е занимавал с това да сподели мнение ако е възможно.
Благодаря предварително
| |
Тема
|
Re: Относно калибрирането на карти с OziExplorer
[re: Unregistered]
|
|
Автор |
DTMF (ветеран) |
Публикувано | 29.03.08 23:54 |
|
често и снимките са криви,пробвал съм какво ли не,калибрация с 4 точки по краищата,калибрация от точките от трака и пак си е крива Понякога колкото повече точки калибриращи поставяш, толкова повече се изкривява
| |
Тема
|
[re: Unregistered]
|
|
Автор |
D.H.V. () |
Публикувано | 30.03.08 11:57 |
|
За да калибрираш карта, тя трябва да е в някаква географска проекция, на която знаеш параметрите, и имаш 3 или повече точки с известни координати. Ако се опитваш да калибрираш някоя схема, която е с невярна геометрия и различен мащаб в различните части на картинката - няма начин.
Навремето всички туристически карти и картите на градовете бяха нарочно изкривявани и неточни. И до сега много от тях се ползват като основа за нови издания.
| |
Тема
|
[re: D.H.V.]
|
|
Автор | Unregistered (Нерегистриран) |
Публикувано | 30.03.08 12:23 |
|
Ами незная дали са криви самите карти но ползвам две различни карти и резултата е долу горе един и същ. Възмоно е да не са омащабени еднакво или както се казва да са рисувани на ръка(на пц-то де все пак).Аотносно мнението на колегата за броя на точките да наистина понякога с 9 точки става по крива отколкото с 4 аз затова попитах обикновенно колко трябжа да са и къде да бъдат разположени ако това има значение разбира се
| |
|
Здравейте!
Горе-описаните тегоби се дължат на не_ректифицирана и не от_пропорционирана арк-секунда по Х & У ( или лат/лон ). Проекцията е важен фактор и ако е не_известен - е удачно да се започне и ползва като упора ВГС84.
Да - възможно е почти от всяка скица/драсканица да се ортогонира + проектира + привърже достоверно ! - пробвайте картата на София за МапНав ...... това е достатачно стар и художествено о_кривен образ. Като изключвам трансформациите на прости фигури от една в друга. Говоря за сложни криви имитиращи/наподобяващи действителноста.
Смятам че, е уместно да припомня - такива свещенодействия е удачно да се правят с подходящ продукт - ГлобалМапер, а не Ози.
Спорна седмица, Цецо.
..
.
| |
|
|
|
|