ПОЩАЗатвори
Име:
Парола:
Регистрирай Free

Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 00:42 20.12.14 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Sladko  
АвторNevesha (Нерегистриран)
Публикувано23.03.01 09:05



Snam, che imashe tema sa sladkoto, ama ne moshah da ia nameria. Ne snaia samo kolko minuti da sterilisiram burkanchetata sas sladko ot iagodi. Ako moshe pishete mi ako obichate.Sram me e ,no naistina sam mnogo nevesha ,a pak iskam da se naucha na vsichko.



Тема Re: Sladkoнови [re: Nevesha]  
Авторburkanche (Нерегистриран)
Публикувано23.03.01 10:27



аз не виждам защо трябва да ги стерилизираш?
това не се разваля.
аз просто насипвам свареното сладко в сухи бурканчета, затварям добре и готово. едно време даже с хартия са запушвали само бурканите.



Тема Re: Sladkoнови [re: burkanche]  
АвторNevesha (Нерегистриран)
Публикувано23.03.01 11:33



Blagodaria ti. No sigurna li si?Snam, che maika mi vse gi vari. No as taka i ne sam obrashtala vnimanie kolko.I kato gi svari posle s godini mogat da stoiat.Ako snaesh molia te pishi mi.Mersi pak.



Тема Re: Sladkoнови [re: Nevesha]  
Авторburkanche (Нерегистриран)
Публикувано23.03.01 11:44



аз съм гледала баба си и майка си, че не ги стерилизират. аз от 2-3 години също си правя сладко и досега не съм стерилизирала. няма проблем.
още повече, че сладката не се задържат повече от 2 години в шкафа :)))
идеята на стерилизирането, освен допълнителна топлинна обработка /което в случая е ненужно/, е да се получи херметично затваряне на бурканите - за да не прониква вътре въздух и да не се развали продукта. това се отнася за продукти, които се развалят от допир с въздух - зеленчукови консерви, компоти и сокове. в случая със сладкото, няма такава опасност. така че действай спокойно.
между другото, от какво вариш сладко в този сезон??



Тема Re: Sladkoнови [re: burkanche]  
АвторNevesha (Нерегистриран)
Публикувано23.03.01 14:25



Otskoro sam omashena v chushbina i pokrai bagashat mi po prenasianeto ne ostanaha kilogrami sa gotv.knigi. Ta v stranata, v koiato shiveia v momenta isobilstva ot iagodi v momenta.I ne sa skapi. Sa smetka na tova pak gotovite sladka struvat... mamma mia. I satova reshih da napravia sama. A tuk shenite sa mnogo gleseni i estestveno niama da sednat da se habiat sa takiva neshta. Tai che niama koi da mi kashe.A maika mi e goliama domakinia. Ama moga li vseki den da svania i da pitam po neshto. Ta taka... Blagodaria sa savetite. Shte im pokasha na mestnite shto sa tova balgarkite.



Тема Re: Sladkoнови [re: Nevesha]  
Авторвp. (Нерегистриран)
Публикувано25.03.01 00:53



сладкото не се стерилизира, но трябва да внимваш като го вариш.
спази стриктно рцептата - на колко ягоди колко там захар и лимонена киселина да сложиш, при варенето обирай внимателно пяната и пробвай дали сладкото е готово като капваш капка от сиропа му върху суха чиста чиния. щом капката спре да се разлива, а седи като хубаво, лъскаво топче - сладкото ти е готово.
не дръж чинията в която пробваш на печката, че се затопля и пробата не може да стане успешна.
наливай сладкото в сухи буркани и затваряй със сухи капачки, за да не се захароса.
дръж го на тъмно после.
сладкото не се стерилизира, защото то си стои читаво, ако е направено както трябва, дълго време.
пък и докато го стерилизираш в бурканчетата може да попадне вода при загряването и цялата работа отива залудо.
щом има много евтини ягоди - би могла да си направиш и сок и сироп - вкусни неща са : )



Тема Re: Sladkoнови [re: вp.]  
АвторNevesha (Нерегистриран)
Публикувано26.03.01 09:10



Blagodaria ti. Tolkova hubavo obiasniavash. Skoro ( v kraia na sedmizata shte se probvam, che vse pak vseki den sam na rabota i ne moga da barkam iagodki. Samo s limonenata kiselina shte se ismacha ,che ideia niama kak da obiasnia kakvo iskam. Dali pak ne moga da slosha sok ot limon???Blagodaria oshte vednash



Тема Re: Sladkoнови [re: Nevesha]  
Автор вp. (фррррр : ))
Публикувано26.03.01 17:01



ами не, не може с лимонов сок. лимонтузу си трябва.
ама и аз не знам как му е търговското име по чужбинско.
хайде, ще питаме, искаш ли? : )



Тема Re: Sladkoнови [re: вp.]  
Автор вp. (фррррр : ))
Публикувано26.03.01 19:15



значи - дотук най-близко стигнахме до следното:
citrate - salt of citric acid
ама ако искаш - самичка си следи темата, която пуснах за търговското наименование на лимонената киселина : )



Тема Re: Sladkoнови [re: вp.]  
АвторNevesha (Нерегистриран)
Публикувано27.03.01 10:07



MNOOOOOOOOGO Blagodaria. To as i sama mosheh da proveria v ogromnoto kolichestvo rechnizi ,s koito sam se satrupala, ama imah takav teshak den vchera, che ni sa sladko ni sa limontosu mi ostana red da pomislia. Hubavo, che gi ima tesi forumi, che inache sam saginala. Da sa shivi i sdravi snaeshtite kato vas.



Тема Re: Sladkoнови [re: Nevesha]  
Авторedikoisi (Нерегистриран)
Публикувано28.03.01 00:53



Ami i az kato tebe ne sam v BG,no maika mi kato idva edna priatelka me pomoli da i kaja da donese limontuzu i bakpulver,zashtoto tuka/US/niamalo.Ta pokrai neia, i za men donese okolo 10 paketcheta,no taka si stoiat v shkafa i sigurno nikoga niama da gi izpolzvam.Taka che ako si v USA i si napishesh adresa moga da ti gi pratia.



Тема Re: Sladkoнови [re: edikoisi]  
АвторNevesha (Нерегистриран)
Публикувано28.03.01 10:14



MNOGO ti blagodaria, no ne sam v USA. Dosta sam nadalechko ot USA. Mersi sa otsivchivostta vse pak.





Тема Re: бакпулвернови [re: edikoisi]  
Авторburkanche (Нерегистриран)
Публикувано28.03.01 12:09



ще падна от смех - в USA нямало бакпулвер. вие добре ли сте? те там с какво си пекат тестените изделия?
вика се baking soda тая работа. :)



Тема Re: Sladkoнови [re: Nevesha]  
АвторПepлa (Нерегистриран)
Публикувано28.03.01 12:58



Никога не съм използвала лимонтузу при правене на сладка, а винаги лимон. На един килограм плодове и 900 гр желирана захар слагам половин лимон.
Ягодите разрезвам на парченца и слагам всичко заедно на огъня. Бъркам с дървена лъжица и щом заври оставям САМО 4 минути. Веднага наливам в добре измити бурканчета, по-добре да са малки. Не е необходимо да се слага и капачка, ако нямате. Целофаново кръгче прикрепено с ластик върши работа.
Няма по-лесно и по-бързо нещо от правене на сладко.



Тема абе...нови [re: Пepлa]  
Автор HeOHeЛМодератор (*)
Публикувано28.03.01 14:00



желирана захар, пък сега : )))

това, което ти правиш може и да прилича на сладко, но не е сладко.
друго нещо е, сигурно също тъй вкусно, но не е класическо сладко.
в класическото сладко не се има предвид желиране, а консервиране посредством топлинната обработка и концентрацията на захарта.
в някои плодове има желиращи съставки по рождение... ако мога така да се изразя - дюли, например, ябълки, други разни. но това е пектин - плодов желиращ елемент. желатинът е животински и макар и да си приличат по изглед после - нещата не са едни и същи.
дори и да има пектин в "желираната захар", а не желатин - все пак това не е същотото сладко, като "онова" сладко.
ти правиш желе с парченца плодове, а не сладко.
когато се прави сладко от плодове, които имат много пектин в себе си, за да се избегне желирането на сладкото, парченцата плодове се обработват във варна вода, за да се стегнат и да не си пускат пектина, сещаш ли се? : )
в желетата може да се употреби лимон, предвид краткия процес на приготовление. но при сладкото не може, прецаква се лимоновият сок при по-дългата топлинна обработка, ама не знам защо става така : )

но и желетата са хубаво нещо. лично аз много обичам малиново желе върху пандишпанова бисквитка, с нацвъкана отгоре сметана и малко течен шоколадец, за допълнителен разкош : )



Тема Re: абе...нови [re: HeOHeЛ]  
АвторПepлa (Нерегистриран)
Публикувано28.03.01 14:55



Ако решите да използвате обикновена захар, то би трябвало да прибавите 100 мл вода и да продължите варенето като бъркате до 15 минути. Можем да възприемем много методи за правене на сладка. Към различните плодове се подхожда различно. Тук става въпрос за ягоди.
Живеем в динамично време и приготовленията на различни храни претърпяват развитие също. Все повече / да не кажа изцяло/ се употребява специалната захар за правене на сладка и резултатът е прекрасен - и за вкус и за бързина. Разбира се в тази захар има консервант, който не може да се избегне.
Сладкото от ягоди е по-парфюмирано, ако се оставят ягодите разбъркани с обикновената захар да престоят 24 часа, и след това се вари/с прибавената вода/ по пет минути на три етапа с по двадесетина минути почивка между варенето. Но и за това се иска време.
Идеалното е да редуваме в храната сладка, мед и особено melasse, която ако не се лъжа е = петмез на български. Последната е една от малкото храни, съдържаща селениум.



Тема Re: абе...нови [re: Пepлa]  
Авторburkanche (Нерегистриран)
Публикувано28.03.01 15:32



В при приготвяне на сладко вода НЕ се добавя. особено при ягодите - плод с достатъчно богато водно съдържание.
Не знам къде сте, че твърдите "Все повече / да не кажа изцяло/ се употребява специалната захар за правене на сладка", но това не е случаят в България. Едва ли наличието на консерванти от изкуствен произход е полезно. Хората с пари бягат от това и купуват т.н. био-храни.
Селениумът на български е познат като селен.



Тема Re: абе...нови [re: burkanche]  
АвторПepлa (Нерегистриран)
Публикувано28.03.01 15:58



Нищо не пречи всеки да вари както му се струва най-добре. Опитът ще му покаже. Тези българи, които са в чужбина могат да опитат и желираната захар, особено тази с неживотински желатин. В латинската западна Европа най-често се прави сладко по описания по-горе начин, не се намират желаещи, нито " кулинарни учители" да се бавят над тавите като нашите баби едно време. Важно е да не се прави наведнаж с повече от 1.5 кгр плод.
Био-храната е много важен проблем. То да беше само до конфитюра!

Мерси за селена.



Тема Re: бакпулвернови [re: burkanche]  
АвторMими (Нерегистриран)
Публикувано28.03.01 18:10



Здравей,
мисля, че backing soda е хлябна сода (сода бикарбонат), а преди време някой питаше за бакпулвер и отговорът бе: backing powder.



Тема Re: бакпулвернови [re: Mими]  
Авторburkanche (Нерегистриран)
Публикувано28.03.01 18:37



имаш право.
бакпулверът е смес от сода за хляб и лимонтузу.
ма според мен, ако човек живее в англоезична страна, следва барем малко да отбира от езика, иначе не знам как се храни, най-малкото.
та какъв е проблема да идеш в магазина и да попиташ - дайте ми някакъв прах, дето се ползва при печене на сладкиши, примерно казано...
те верно не се занимават много с такива дейности, ма все пак.
да земеш да си поръчваш бакпулвер от другия край на света.....





Тема Re: бакпулвернови [re: burkanche]  
Авторedikoisi (Нерегистриран)
Публикувано28.03.01 19:18



Ami vij sega burkanche,ne padai ot smiah,zashtoto tazi jena,koiato poracha tezi neshta na maika mi se ima za goliama gotvachka i tvardi,che baking powder ne e kato nashia si bakpulver.Az specialno sam ia polzvala,no samo v amerikanski recepti i e stavalo,ama zashto da sporia s neia.Nai smeshnoto e ,che maika mi edva ne sa ia arestuvali za prenasiane na narkotici na letishteto v L.A.Kato videli tia plikcheta s bial prah,che gi otvariali,probvali ,nali maika mi ne znae bakel angliiski da obiasni,edva ne poluchila udar gorkata.



Тема Re: бакпулвернови [re: burkanche]  
АвторMими (Нерегистриран)
Публикувано28.03.01 19:39



Здравей,
напълно подкрепям твоите разсъждения.



Тема Re: бакпулвернови [re: edikoisi]  
Авторburkanche (Нерегистриран)
Публикувано28.03.01 20:50



:)))
представих си картинката с митничарите...

edikoisi, така си е то - поне при българите и българките. всеки знае, и държи неговото да е най-вярно. в готвенето това важи с пълна сила. не знам как е при другите народи, ама българина по гръб рядко пада...
малко се отклоних от темата, ще прощавате, ама съм под впечатления от разни интернет дискусии.
хубав си ни е клубът тук :))



Тема Re: бакпулвернови [re: burkanche]  
АвторNevesha (Нерегистриран)
Публикувано29.03.01 12:18



Prochetoh vi diskusiite i reshih da se vkliucha i as sas skromniat si opit. Snachi moshe v gotveneto hich da me niama ama po sladkishite sam super. I taka v tasi strana reshih da blesna i da napravia niakoi strahoten keik shtoto tam nikoga ne se provaliam. NO !!! sloshih ot niakakav baking powder kolkoto si slagam ot nashata si soda i ... palen proval. Ta vseh da vnimavam kak svekarva mi pravi keikove i ustanovih che slaga 2 palnivhki lashichki( chaeni). I stava. Ne snam po-slab li e ili kakvo ama s edna lashiza ne stava. A inache e niakakav si sasukan-"Royal". Ami to si e taka-nevoliata uchi. Tasi prikaschiza si ia prilagam tuk mnogo chesto na praktika. No misalta mi beshe, che hich ne e smeshno. Ot balgarskoto po-hubavo niama.
Vchera svekarva mi napravi strahoten solen keik s maslini. Ako iskate shte pusna rezeptata,koiato vednaga sapisah. Stava s nai-evtinite maslini, mnogo e vkusno i se pravi bes iaiza. Idealno e sa sakuska. Tia go pravi sashtoto postiat. Taka che i satova stava.



Тема Re: бакпулвернови [re: Nevesha]  
Авторburkanche (Нерегистриран)
Публикувано29.03.01 15:07



давай веднага рецептата! да извлечем положителния опит на чужбината! :)
само я пусни в отделна тема, че да не се изгуби тук.
солените кейкове са нещо, което не ми е в бедния репертоар, но за заговезни направих един по рецепта от клуба и народа в къщи изблиза чиниите. та мисля да повтарям...




Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2014 Dir.bg Всички права запазени.