Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 12:57 25.04.24 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Re: Sladkoнови [re: Nevesha]  
Авторedikoisi (Нерегистриран)
Публикувано28.03.01 00:53



Ami i az kato tebe ne sam v BG,no maika mi kato idva edna priatelka me pomoli da i kaja da donese limontuzu i bakpulver,zashtoto tuka/US/niamalo.Ta pokrai neia, i za men donese okolo 10 paketcheta,no taka si stoiat v shkafa i sigurno nikoga niama da gi izpolzvam.Taka che ako si v USA i si napishesh adresa moga da ti gi pratia.



Тема Re: Sladkoнови [re: edikoisi]  
АвторNevesha (Нерегистриран)
Публикувано28.03.01 10:14



MNOGO ti blagodaria, no ne sam v USA. Dosta sam nadalechko ot USA. Mersi sa otsivchivostta vse pak.





Тема Re: бакпулвернови [re: edikoisi]  
Авторburkanche (Нерегистриран)
Публикувано28.03.01 12:09



ще падна от смех - в USA нямало бакпулвер. вие добре ли сте? те там с какво си пекат тестените изделия?
вика се baking soda тая работа. :)



Тема Re: Sladkoнови [re: Nevesha]  
АвторПepлa (Нерегистриран)
Публикувано28.03.01 12:58



Никога не съм използвала лимонтузу при правене на сладка, а винаги лимон. На един килограм плодове и 900 гр желирана захар слагам половин лимон.
Ягодите разрезвам на парченца и слагам всичко заедно на огъня. Бъркам с дървена лъжица и щом заври оставям САМО 4 минути. Веднага наливам в добре измити бурканчета, по-добре да са малки. Не е необходимо да се слага и капачка, ако нямате. Целофаново кръгче прикрепено с ластик върши работа.
Няма по-лесно и по-бързо нещо от правене на сладко.



Тема абе...нови [re: Пepлa]  
Автор HeOHeЛМодератор (*)
Публикувано28.03.01 14:00



желирана захар, пък сега : )))

това, което ти правиш може и да прилича на сладко, но не е сладко.
друго нещо е, сигурно също тъй вкусно, но не е класическо сладко.
в класическото сладко не се има предвид желиране, а консервиране посредством топлинната обработка и концентрацията на захарта.
в някои плодове има желиращи съставки по рождение... ако мога така да се изразя - дюли, например, ябълки, други разни. но това е пектин - плодов желиращ елемент. желатинът е животински и макар и да си приличат по изглед после - нещата не са едни и същи.
дори и да има пектин в "желираната захар", а не желатин - все пак това не е същотото сладко, като "онова" сладко.
ти правиш желе с парченца плодове, а не сладко.
когато се прави сладко от плодове, които имат много пектин в себе си, за да се избегне желирането на сладкото, парченцата плодове се обработват във варна вода, за да се стегнат и да не си пускат пектина, сещаш ли се? : )
в желетата може да се употреби лимон, предвид краткия процес на приготовление. но при сладкото не може, прецаква се лимоновият сок при по-дългата топлинна обработка, ама не знам защо става така : )

но и желетата са хубаво нещо. лично аз много обичам малиново желе върху пандишпанова бисквитка, с нацвъкана отгоре сметана и малко течен шоколадец, за допълнителен разкош : )



Тема Re: абе...нови [re: HeOHeЛ]  
АвторПepлa (Нерегистриран)
Публикувано28.03.01 14:55



Ако решите да използвате обикновена захар, то би трябвало да прибавите 100 мл вода и да продължите варенето като бъркате до 15 минути. Можем да възприемем много методи за правене на сладка. Към различните плодове се подхожда различно. Тук става въпрос за ягоди.
Живеем в динамично време и приготовленията на различни храни претърпяват развитие също. Все повече / да не кажа изцяло/ се употребява специалната захар за правене на сладка и резултатът е прекрасен - и за вкус и за бързина. Разбира се в тази захар има консервант, който не може да се избегне.
Сладкото от ягоди е по-парфюмирано, ако се оставят ягодите разбъркани с обикновената захар да престоят 24 часа, и след това се вари/с прибавената вода/ по пет минути на три етапа с по двадесетина минути почивка между варенето. Но и за това се иска време.
Идеалното е да редуваме в храната сладка, мед и особено melasse, която ако не се лъжа е = петмез на български. Последната е една от малкото храни, съдържаща селениум.



Тема Re: абе...нови [re: Пepлa]  
Авторburkanche (Нерегистриран)
Публикувано28.03.01 15:32



В при приготвяне на сладко вода НЕ се добавя. особено при ягодите - плод с достатъчно богато водно съдържание.
Не знам къде сте, че твърдите "Все повече / да не кажа изцяло/ се употребява специалната захар за правене на сладка", но това не е случаят в България. Едва ли наличието на консерванти от изкуствен произход е полезно. Хората с пари бягат от това и купуват т.н. био-храни.
Селениумът на български е познат като селен.



Тема Re: абе...нови [re: burkanche]  
АвторПepлa (Нерегистриран)
Публикувано28.03.01 15:58



Нищо не пречи всеки да вари както му се струва най-добре. Опитът ще му покаже. Тези българи, които са в чужбина могат да опитат и желираната захар, особено тази с неживотински желатин. В латинската западна Европа най-често се прави сладко по описания по-горе начин, не се намират желаещи, нито " кулинарни учители" да се бавят над тавите като нашите баби едно време. Важно е да не се прави наведнаж с повече от 1.5 кгр плод.
Био-храната е много важен проблем. То да беше само до конфитюра!

Мерси за селена.



Тема Re: бакпулвернови [re: burkanche]  
АвторMими (Нерегистриран)
Публикувано28.03.01 18:10



Здравей,
мисля, че backing soda е хлябна сода (сода бикарбонат), а преди време някой питаше за бакпулвер и отговорът бе: backing powder.



Тема Re: бакпулвернови [re: Mими]  
Авторburkanche (Нерегистриран)
Публикувано28.03.01 18:37



имаш право.
бакпулверът е смес от сода за хляб и лимонтузу.
ма според мен, ако човек живее в англоезична страна, следва барем малко да отбира от езика, иначе не знам как се храни, най-малкото.
та какъв е проблема да идеш в магазина и да попиташ - дайте ми някакъв прах, дето се ползва при печене на сладкиши, примерно казано...
те верно не се занимават много с такива дейности, ма все пак.
да земеш да си поръчваш бакпулвер от другия край на света.....






Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.