|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема
|
Re: Sladko
[re: Nevesha]
|
|
Автор | edikoisi (Нерегистриран) |
Публикувано | 28.03.01 00:53 |
|
Ami i az kato tebe ne sam v BG,no maika mi kato idva edna priatelka me pomoli da i kaja da donese limontuzu i bakpulver,zashtoto tuka/US/niamalo.Ta pokrai neia, i za men donese okolo 10 paketcheta,no taka si stoiat v shkafa i sigurno nikoga niama da gi izpolzvam.Taka che ako si v USA i si napishesh adresa moga da ti gi pratia.
| |
Тема
|
Re: Sladko
[re: edikoisi]
|
|
Автор | Nevesha (Нерегистриран) |
Публикувано | 28.03.01 10:14 |
|
MNOGO ti blagodaria, no ne sam v USA. Dosta sam nadalechko ot USA. Mersi sa otsivchivostta vse pak.
| |
Тема
|
Re: бакпулвер
[re: edikoisi]
|
|
Автор | burkanche (Нерегистриран) |
Публикувано | 28.03.01 12:09 |
|
ще падна от смех - в USA нямало бакпулвер. вие добре ли сте? те там с какво си пекат тестените изделия?
вика се baking soda тая работа. :)
| |
Тема
|
Re: Sladko
[re: Nevesha]
|
|
Автор | Пepлa (Нерегистриран) |
Публикувано | 28.03.01 12:58 |
|
Никога не съм използвала лимонтузу при правене на сладка, а винаги лимон. На един килограм плодове и 900 гр желирана захар слагам половин лимон.
Ягодите разрезвам на парченца и слагам всичко заедно на огъня. Бъркам с дървена лъжица и щом заври оставям САМО 4 минути. Веднага наливам в добре измити бурканчета, по-добре да са малки. Не е необходимо да се слага и капачка, ако нямате. Целофаново кръгче прикрепено с ластик върши работа.
Няма по-лесно и по-бързо нещо от правене на сладко.
| |
|
желирана захар, пък сега : )))
това, което ти правиш може и да прилича на сладко, но не е сладко.
друго нещо е, сигурно също тъй вкусно, но не е класическо сладко.
в класическото сладко не се има предвид желиране, а консервиране посредством топлинната обработка и концентрацията на захарта.
в някои плодове има желиращи съставки по рождение... ако мога така да се изразя - дюли, например, ябълки, други разни. но това е пектин - плодов желиращ елемент. желатинът е животински и макар и да си приличат по изглед после - нещата не са едни и същи.
дори и да има пектин в "желираната захар", а не желатин - все пак това не е същотото сладко, като "онова" сладко.
ти правиш желе с парченца плодове, а не сладко.
когато се прави сладко от плодове, които имат много пектин в себе си, за да се избегне желирането на сладкото, парченцата плодове се обработват във варна вода, за да се стегнат и да не си пускат пектина, сещаш ли се? : )
в желетата може да се употреби лимон, предвид краткия процес на приготовление. но при сладкото не може, прецаква се лимоновият сок при по-дългата топлинна обработка, ама не знам защо става така : )
но и желетата са хубаво нещо. лично аз много обичам малиново желе върху пандишпанова бисквитка, с нацвъкана отгоре сметана и малко течен шоколадец, за допълнителен разкош : )
| |
Тема
|
Re: абе...
[re: HeOHeЛ]
|
|
Автор | Пepлa (Нерегистриран) |
Публикувано | 28.03.01 14:55 |
|
Ако решите да използвате обикновена захар, то би трябвало да прибавите 100 мл вода и да продължите варенето като бъркате до 15 минути. Можем да възприемем много методи за правене на сладка. Към различните плодове се подхожда различно. Тук става въпрос за ягоди.
Живеем в динамично време и приготовленията на различни храни претърпяват развитие също. Все повече / да не кажа изцяло/ се употребява специалната захар за правене на сладка и резултатът е прекрасен - и за вкус и за бързина. Разбира се в тази захар има консервант, който не може да се избегне.
Сладкото от ягоди е по-парфюмирано, ако се оставят ягодите разбъркани с обикновената захар да престоят 24 часа, и след това се вари/с прибавената вода/ по пет минути на три етапа с по двадесетина минути почивка между варенето. Но и за това се иска време.
Идеалното е да редуваме в храната сладка, мед и особено melasse, която ако не се лъжа е = петмез на български. Последната е една от малкото храни, съдържаща селениум.
| |
Тема
|
Re: абе...
[re: Пepлa]
|
|
Автор | burkanche (Нерегистриран) |
Публикувано | 28.03.01 15:32 |
|
В при приготвяне на сладко вода НЕ се добавя. особено при ягодите - плод с достатъчно богато водно съдържание.
Не знам къде сте, че твърдите "Все повече / да не кажа изцяло/ се употребява специалната захар за правене на сладка", но това не е случаят в България. Едва ли наличието на консерванти от изкуствен произход е полезно. Хората с пари бягат от това и купуват т.н. био-храни.
Селениумът на български е познат като селен.
| |
Тема
|
Re: абе...
[re: burkanche]
|
|
Автор | Пepлa (Нерегистриран) |
Публикувано | 28.03.01 15:58 |
|
Нищо не пречи всеки да вари както му се струва най-добре. Опитът ще му покаже. Тези българи, които са в чужбина могат да опитат и желираната захар, особено тази с неживотински желатин. В латинската западна Европа най-често се прави сладко по описания по-горе начин, не се намират желаещи, нито " кулинарни учители" да се бавят над тавите като нашите баби едно време. Важно е да не се прави наведнаж с повече от 1.5 кгр плод.
Био-храната е много важен проблем. То да беше само до конфитюра!
Мерси за селена.
| |
Тема
|
Re: бакпулвер
[re: burkanche]
|
|
Автор | Mими (Нерегистриран) |
Публикувано | 28.03.01 18:10 |
|
Здравей,
мисля, че backing soda е хлябна сода (сода бикарбонат), а преди време някой питаше за бакпулвер и отговорът бе: backing powder.
| |
Тема
|
Re: бакпулвер
[re: Mими]
|
|
Автор | burkanche (Нерегистриран) |
Публикувано | 28.03.01 18:37 |
|
имаш право.
бакпулверът е смес от сода за хляб и лимонтузу.
ма според мен, ако човек живее в англоезична страна, следва барем малко да отбира от езика, иначе не знам как се храни, най-малкото.
та какъв е проблема да идеш в магазина и да попиташ - дайте ми някакъв прах, дето се ползва при печене на сладкиши, примерно казано...
те верно не се занимават много с такива дейности, ма все пак.
да земеш да си поръчваш бакпулвер от другия край на света.....
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|