|
Тема
|
предястия!
|
|
Автор |
Megan (непознат
) |
Публикувано | 14.12.00 12:56 |
|
Приятели, помагайте! В неделя майка ми става на 50 години и ще имаме 15-20 човека гости! Вече съм решила какво ще е основното, въпреки, че ако имате добри идеи за употреба на строхто телешко - приемам! Имам нужда от съвет обаче, касаещ моите салатки и предястия. Искам масата да е празнична - нещо по-специално и оригинално като рецепта ще ми дойде добре. Благодаря ви предварително!
| |
Тема
|
Отг: предястия!
[re: Megan]
|
|
Автор |
Cy (минаващ) |
Публикувано | 14.12.00 13:19 |
|
в момента пазарите са заляти с пресни марули и салати. Направи стандартна пролетна салата, но добави и царевица (от консерва). Страхотно вкусно става, пък и е много приятно за окото :))
| |
Тема
|
Не претендирам, че ще харесат на майка ти, но...
[re: Megan]
|
|
Автор |
Meдapko (член) |
Публикувано | 14.12.00 14:44 |
|
...се надявам, че някое ще ти даде основа за твоя рецепта /най-малкото/:
Започвам от по-скъпите към по-евтините.
- 1 килограм синьо сирене - 500 грама кашкавал /по-твърд, за да става за настъргване/ - 300 грама бяло сирене - 100 грама сметана - зелен пипер /не чушки!/ - 80 грама масло - тостове или франзели - 200-300 грама трохи /начукан не особено сладък сухар/
Загряваш маслото и прибавяш трохите, като се запържат леко, намаляваш огъня и прибавяш натрошеното синьо сирене. БЪРКАЙ! За да не залепва, сипи малко от сметаната. След това настържи вътре кашкавала. БЪРКАЙ! Сега е ред на бялото сирене. БЪРКАЙ! След това добавяш и останалата сметана и зеления пипер. Усилваш малко огъня, като продължаваш да бъркаш енергично. Сега е ред на хлебчетата. Аз лично ти препоръчвам франзелите. Ето как да се справиш с тях. Гледай да не са от най-хрупкавите отвън, но да не са и меки. Нарязваш франзелата на големи парчетии по 6 пръста дълги. След това я режеш не напряко, а по дължина! Запичаш мнооого леко тези парченца и ки мажеш с домат. Не с доматено пюре, а с домат. След това капваш малко зехтин и ето ти хлебчетата за пастета от сирене. Към тази рецепта върви и чесън, може и пъстри /зелени, червени и жълти/ ситно нарязани чушки да добавиш. Абе, разюздай фантазията си!
Сега нещо морско: В тази рецепта съотношенията ми не ги бива много, но ти ще се оправиш, сигурен съм! - 1 килограм сардини или други малки рибки, но не цаца или сафрид - 400 грама домати - ариса /много лютива доматено-чушкова паста/, може да се замести с доматено пюре с лютко, ама от тия "отровно" лютите в малките шишенца - 1 малка глава чесън - материал за панировка /по желание/
Тази е много проста. Рибките почистваш от подробностите и главите и ги разтваряш. От доматите и лютивите истории /включително чесъна/ си правиш гъсто сосче /ако ти се получи рядък, го сгъсти със соево брашно /има в един магазин в началото на ул. Милин камък, дано си от София, че не знам иначе къде другаде има/. Взимаш две рибки мажеш на едната от лютата доматена смес и захлупваш с другата. Може да панираш, а може и да оставиш в хладилника да стегне. При всички положения, обаче после готвиш - имаш избор или пържени или да ги опечеш. Ако панираш, разбира се не можеш да направиш второто.
Сега най-простия и евтин /сравнително/ вариант. Доста ефектно нещо е. Купуваш от големите чушки ли се водят, камби ли не знам, ама от тия дето приличат на камбанки /те затова и американците им викат bell pepper/. Режеш пак не напряко, а по дължина, може и да оставиш дръжките. Може да изпозваш и парникови домати /защото са по-гумени и могат по-лесно да се пълнят. Та като казах пълнят ето с какво:
- 400 грама бяло сирене, намачкано - 4-5 скилидки чесън - 100 грама малсини без костилки - черен и зелен пипер - запържени микроскопични парченца бекон
От това си правиш пастет, пълниш зеленчуците и ги поднасяш в голям съд заобиколени от чипс, обикновени пържени картофи или панирани кашкавалени пръстчета, които прелести ще се топят в това сосченце.
Дано съм ти бил полезен!
Аз съм на:!
| |
Тема
|
риба с майонеза
[re: Megan]
|
|
Автор | Eli_anon (Нерегистриран) |
Публикувано | 14.12.00 15:33 |
|
Сварява се парче толстолоб в малко вода с корени за супа (поне морков и целина), 15-20 зърна черен пипер и сол. Отцежда се рибата 10мин., почиства се от кожата, костите и сланинката на корема и се накъсва на малки парченца. Смесва се с майонеза (по възможност домашно приготвена). Добавя се смлян бял или черен пипер и по избор много ситно нарязана сочна сладко-кисела ябълка или кисела краставичка. Правят се сандвичи с франзела или друг фин бял хляб и прозрачни филийки лимон. Може да се сервира и в чинийка, украсено с лимон. Трябва да има леко сладък вкус, като раци с майонеза.
| |
|
Това е много хубаво, а може ли да му се сложи и нещо друго от зеленчуковите освен краставички? аз поне не се сещам в момента. Просто майонезените пастети ми струва винаги имат нужда от някакъв остър аромат, за да се откъсне от майонезата.
Аз съм на:!
| |
Тема
|
Отг: риба с майонеза
[re: Meдapko]
|
|
Автор | Eli_anon (Нерегистриран) |
Публикувано | 14.12.00 15:50 |
|
Не трябва да се прекалява с добавки за миризма и вкус, за да се запази мекият вкус на рибата. Толстолобът минава за проста риба, но приготвен добре е много вкусен.
| |
|
Малко хрян? Как ти се струва! Аз мисля, че ще си пасне страхотно!
Аз съм на:!
| |
Тема
|
Отг: Сетих се, Ели!
[re: Meдapko]
|
|
Автор | Eli_anon (Нерегистриран) |
Публикувано | 14.12.00 16:03 |
|
Не съм пробвала. Хрянът върви с варена желирана риба и с пушена също. Много вероятно е да става и в този случай.
| |
|
|
|
|