Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 23:10 21.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Сос Болонезенови  
Автор Italian ()
Публикувано29.03.00 14:20



Здравейте кулинари, готвачи и чревоугодници.. Снощи хапнах в една кръчма спагети със сос болонезе. Много добра манджа. Може ли някой да ми каже как да си го направя в къщи.

Тема Сос Болонезенови [re: Italian]  
Автор главния готвач ()
Публикувано29.03.00 17:24



Соса се продава готов. Те и в Италия обикновено си го купуват. Ако не знаеш как се варят спагети - питай пак.

Тема Сос Болонезенови [re: Italian]  
Автор Diana ()
Публикувано29.03.00 17:38



Не се лъжи, соса от кутия - натъпкан с консерванти и нишесте не е за ценители на добрата кухня. Аз го майсторя така - запържвам лук и кайма /смес свинско и говеждо/ в малко зехтин. Прибавям ситно нарязани моркови, ама малко, само за вкус. Отгоре консерва домати, обезлюспени, може и пресни настъргани, малко черен пипер. И сега "моите" подправки - босилек и кълцан чесън. Но съм чувала и вариант за индийско орехче и дафинов лист. Оставяш го на бавен огън да се сгъсти. Задължително върху жилави спагети, с хубаво сирене и разбира се - червено вино!

Тема Сос Болонезенови [re: Diana]  
Автор Italian ()
Публикувано30.03.00 09:48



Благодаря Диана, този ще го направя още довечера. Онзи обаче беше бял и май съдържаше сметана и сиренцето беше моцарела тип стари кецове за тенис. Просто забележително.

Тема Сос Болонезенови [re: Italian]  
Автор Diana ()
Публикувано30.03.00 18:53



А, доколкото знам това е "Карбонара" , само че него не съм опитвала да го правя до сега. Мисля, че се прави със сметана, бекон и черен пипер. Но сега ще ти кажа кой ми е любимия бял сос - сметана "Данон" 30% - от кофичките - една 1 или две, според количеството се загряват на среден огън при непрекъснато бъркане, вътре се изсипва настърган нашенски кашкавал, пак бъркаш докато се получи хомогенна смес /кашкавала се разтопява/ поръсваш обилно с майоран и покъкряш 2-3 минути да си пусне аромата. Заливаш веднага пастата - аз го комбинирам с месни равиоли и отгоре настъргваш синьо сирене, трябва да е ароматно и мазно, сиреч поне Бльо де Валмон. Яде се топло, че кашкавала се втвърдява при изстиването, ама то и без това дали някой ще го чака?

Тема Сос Болонезенови [re: Diana]  
Автор Italian ()
Публикувано30.03.00 22:48



Сигурно ще да е бил карбонара. Търсих из разни он лайн готварски книги и не намерих нищо което да прилича на това за кето с мисля. Леле колко съм тъп. От лакомия съм забравил дори как се казва точно. Много, много мерси.. ПС. Току що реализирах соса, който ми даде по-рано. АДМИРАЦИИ. Само винцето го замених с биричка ама ще прощаваш...

Тема Сос Болонезенови [re: Italian]  
Автор Diana ()
Публикувано31.03.00 12:45



Простен си! Човек трябва да бъде великодушен! И с плътна бира не е зле!

Тема Carbonaraнови [re: Italian]  
Автор Gastronom ()
Публикувано11.04.00 09:36



Verno e, Carbonara se kazva sosa koito tqrsish i se prigotvya izkluchitelno lesno. 1. Izpqrji si mesoto, pazi se da ne go prepqrjish, stava jilavo. izvadi go ot tigana. 2. Sloji luchets v tigana pozapqrji go i pribavi Cream (tuka pone taka mu vikat, ne znam kak e na bulgarski, na vremeto go nyamashe po magazinite. Kato mlyako e, samo che 5 pqti po-gqsto). Ostavi go na mnogo slab ogqn da vri i vnimavai da ne go presechesh che shte tryabva da go izhvqrlish. Bqrkai ot vreme na vreme. Predi da go svalish ot ogqnya pribavi mestzeto. Svali go kato se posgqsti. 3. Podpravki chesqn, cher piper i oregano. Drugo ne mu tryabva. Chesqnqt se pozapqrjva s luka.

Тема Сос Болонезенови [re: Diana]  
Автор Gastronom ()
Публикувано11.04.00 09:48



Samo edno predlojenie Diana Optai ne s edna a pone s tri konservi domati (ako sa malkite ot po 450g). Pribavi kqm tyah izpqrjenata kaima. Oregano, cher piper i bazil (na bqlgarski mai e bosilek, ama ne sqm siguren(konsultirai se s rechnika)), sloji malko zahar v sosa polovin chaena lqjichka. Sol na vkus. Ne zabravyai tzelina. Za morkovite i ostanaloto, ti si znaesh. Vsichko tova go ostavi na mnogo slab ogqn za pone 2 chasa, dokato se sgqsti. I dafinov list ne e losho, da ne kajem che napravo si e hubavo. Na zdrave

Тема Carbonaraнови [re: Gastronom]  
Автор Diana ()
Публикувано13.04.00 09:46



Разгеле, най-накрая някой да ме светне за този сос, смятам още довечера да го направя. Благодаря за рецептата.


Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.