за начало - простички неща
сега - трябва да знаеш, че при язва не трябва да се яде и солено, разни люспи, семки и пр. мазнините не бива да се смесват. дори някои печени неща, като баница например, действат не много добре на хората с такъв проблем.
а пък те са капризни, защото много често след някаква храна са се чувствали зле и не могат да се отпуснат и да усетят очарованието в яденето :) това става подсъзнателно, разбира се, но пък разбирането само не помага :) искам да кажа - не му се сърди, ако се мръщи на нещо, което си направила. то може и да си става
за ядене, но човекът е наплашен от предишни опити ... и така.
печен омлет за двама
малка тефлонова тавичка
4-5 яйца
краве сирене колкото 2 яйца (или 2 врабчета, както казва дъщеря ми :)) предварително нарязано на филийки и изкиснато в малко топла вода, за по-бързо
2 яки суп. лъжици кисело мляко
1 равна с.л. брашно
кашкавал от крава колкото 1 врабче
може малко шунка и тя нарязана на дребно или малко варено пилешко месо без кожа, накълцано на ситно
1 малка лъжичка масло или олио
2 печени зелени обелени и внимателно почистени от семето чушки
1 домат
няколко листенца магданоз
включваш фурната на 150-180 градуса.
намазваш тавичката с мазнината. и дъното и стените.
разбъркваш киселото мляко с брашното, намачкваш вътре с вилица сиренето и чукваш яйцата. разбъркваш. добавяш нарязаните на парченца чушки и месце. изсипваш в тавичката. настъргваш кашкавала отгоре, на едрото на рендето. мушваш в загрятата фурна за 5-7 минути.
през това време сгорещяваш вода на котлона и пускаш вътре домата за 10ина секунди. така ще го обелиш по-лесно. после го нарязваш на парченца, като отделяш семчестата част.
през това време омлетът е готов. изваждаш тавичката от фурната, отделяш го внимателно от стените на тавичката и го разпределяш в чиниите. украсяваш неговата чиния с парченца домат без семки и стръкче магданоз. твоя омлет можеш да поръсиш с чубрица, червен пипер и сол.
картофено пюре
4-5 картофа
морков колкото показалеца ти
1 хубава лъжица масло
3-4 триъгълничета топено сирене
вряло прясно мляко
сваряваш картофите цели, измити с корите, ама много добре.
бодеш ги с вилица за да провериш какво става.заедно с тях вариш и моркова.
после ги обелваш, настъргваш на много ситно ренде, моркова също,заливаш с вряло мляко, за да остане пюрето светло на цвят, разбиваш с миксер, поливаш с разтопеното масло и добавяш топеното сирене. то се разтваря много добре в горещото пюре.
вкусно е и става за гарнитура на нещо.
пълнени с яйце, сирене и ориз чушки, печени
тенджера с диаметър 25 см - казвам го заради броя на чушките и другите продукти
9-10х чушки, по-добре зелени. (не зная защо настоявам на зелените чушки, имат по-фин аромат, според мене :))
3 яйца
сирене колкото 4 яйца
1ч.ч. варен ориз - получава се от 1/3 чаша суров ориз, чрез варене в подсолена вода в продължение на 12 минути.
3 лъжици мазнина
малко магданоз, нарязан много на дребно
малко копър, също измъчен така
1-2 домата
изчистваш чушките от семките , знаеш как - внимаваш да не ги сцепиш, че ще тече плънката.
подреждаш ги прави в тенджерата, плътно 1 до друга, с отворите нагоре.
разбъркваш яйцата, сиренето, варения ориз и миризмите и с малка лъжичка пълниш чушките. отгоре слагаш по резенче домат. поливаш с мазнината.печеш във фурната при температура 250 грдса в продължение на 40-45 минути.
към тези чушки много добре стои доматена салца, приготвена чрез изпаряване и изпържване от настъргани домати, много магданоз, черен пипер, зелен пипер, чесън, бахар, олио, масло, захар и сол, но за съжаление за твоя любим не става :) но и така са вкусни, де.
а, да не забравя - ако ти остане от плънката - не се притеснявай. изсипи я около и върху чушките.
не зная дали ти и той обичате супа, но ето една вкусна и лесна:
телешко варено
1 телешки джолан, помоли месаря да го насече на 2-3 парчета
2-3 моркова
1/2 глава целина
4-5 средни картофа
1 малка глава лук, обелена, разрязана на 2 и запечена хубавичко върху котлона. може и без нея, обаче.
няколко листенца от целината
няколко листенца магданоз - 1/3 връзка, така
няколко зрънца черен пипер и бахар - слагай ги в пликче от чай, добре завързано с конец. така не рискуваш да бъдат изядени по погрешка, а те си пускат аромата :)
измиваш месото. слагаш го в голяма тенджера със студена вода. пускаш котлона на силно и чакаш да заври. обираш с решетеста лъжица, или каквато имаш, пянатаи я изхвърляш. намаляваш огъня на втора степен. пускаш пликчето с ароматните зрънца.чакаш дълго. може да вземе до2- 3 часа. тогава месото е омекнало добре.. проверявай го отвреме-навреме.
изчистваш моркова, нарязваш го на дребно. целината - също. пускаш ги при месото. лука, ако го слагаш - също. печения лук дава добър аромат на храната, а пък и после можеш внимателно да го извадиш. след 15 минути обелваш картофите, измиваш ги, режеш на 2-3 и добавяш и тях. листата от целина и магданоз, нарязани средно - също. тогава се слага и солта.
като омекнат и картофите - храната е готова.
така се прави и бистра пилешка супа, но, разбира се - много по-бързо. при нея вместо картофи можеш да сложиш фиде. българското фиде в оранжева кесия на фирма "силва" е не само най-доброто, но и най- ефтино. :) не искам да правя някаква си реклама. просто си е така :)бахар не трябва за пилешка супа.
кюфтета на фурна
отиваш при месаря и му заръчваш да ти смели 1/2 кг. телешко и четвърт свинско месо.
трябват ти още:
200 гр. кашкавал
1 чушка
1 картоф
магданоз
кимион на прах 1/3 лъжичка или малко стрита чубрица - каквото предпочиташ
1 яйце
сол
мисля и за други подправки, но май не са желателни.
значи - смесваш всичките гореизброени неща.
намазваш 1 тава с мазнина - най-добре олио , оформяш кюфтета, овалваш ги в брашно, подреждаш ги в тавата и ги печеш разположени по средата на фурната при температура 200 градуса за 15тина минути.
добре са със задушен зеленчук. на мене ми е най-лесно да си купувам замразена смес от зеленчуци, които задушавам така:
в 1 тенджера малко вода и да заври. лъжичка сол, на върха на лъжичка захар, пускаме зеленчуците. трябват им най-много 10 минути под капак, за да станат готови. защото замразяването е разрушило донякъде целулозните им клетки и те са си почти "сварени", но със запазени витамини.изцеждаме излишната вода, добавяме лъжица масло, разбъркваме и - готово.
най- лесното - печени сандвичи.
няма да ти разказвам подробно, само 1 - ако ще слагаш и домати, слагай ги най-отгоре, върху месцето и кашкавала и не мажи предварително филийките с масло.
печено сирене.
от вчера си го нарязала на дебели 1 негов палец филии и си го потопила в топла вода, която си сменяла поне 2-3 пъти.
трябват ти още:
алуминиево фолио, олио, чубрица, парче шунка или друг нетлъст колбас, резенчета домати, по 1 скилидка чесън за порция.
разполагаш филия сирене върху парче фолио, достатъчно голямо да увиеш после спокойно печивото. отгоре слагаш резенчета колбас, скилидка чесън, резенчета домати, чубрица, 2-3-4 капки олио - дава хубав аромат, не зная защо и увива. печеш 20тина минути. много е лесно.
е, стига толкова за сега. като ти се свършат рецептите - ще ти напиша нови.
дано съм ти помогнала :)
н.
|