Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 20:28 14.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Тема нещо сладко  
Автор НеОНеЛ ()
Публикувано07.10.99 14:27



което става лесно и е вкусно. кръгла тавичка с диаметър 30ина см. и не плитка 1.5 кг. ябълки 1.5 ч. чаши захар 0.5 ч. чаша течен маргарин, разтопено краве масло, или смес от двете 2 ч. чаши пшеничен грис 2 ч. чаши брашно 1 ч. чаша едро счукани орехови ядки 1 ч. лъжичка канела 1 прахче ванилия 1 лъжичка бакпулвер 2 стрити на прах карамфилчета (може и без) 1/3 ч. лъжичка джиндифил на прах (може и без) галета за поръсване на тавата пудра захар за поръсване на сладкиша или стопени на светъл карамел 2-3 супени лъжици захар. режем ябълките на четвъртинки, изчистваме семенниците и стържем на едро ренде. корите отсамосебеси (брех, каква дума изпрасках) се отделят по този начин. смесваме 0.5 ч. чаша захар с ябълките и орехите. добавяме миризмите. отделно смесваме грис, брашно, 1 чаша захар и бакпулвер. намазваме с малко мазнина тавичката и я поръсваме с галета. редим ябълкова смес, брашнена смес Х 3 пъти така, че отгоре да остане последна брашнената. потупваме с длан, да се посбие, но не много и да се заглади. поливаме с мазнината равномерничко. печем при180- 200 градуса 30-40 мин. докато добие приятен златнокафеникав цвят. още горещо поръсваме с пудра захар, или с нишка карамел. студено е по-вкусно. освен това мога да отбележа, че е много по-вкусно, отколкото звучи. ох, замириса ми на Коледа... а така и не успях да побъда при морето както си исках, тази година...

Тема Gozbi za iazvadjiiнови [re: НеОНеЛ]  
Автор Eva ()
Публикувано09.10.99 10:22



Zdravei HeOHel Tarsia pomosht. Az ot skoro sam domarinia, taka da se kaze, t.e jivea s priatelia si i imam mnogo hubava kuhnia i vsichki udobstva, v smisal furnata o kotlona sa mi super, no ne giizpolzvam mnogo. Ta po sashtestvo.. Toj ima iazva i e mnogo kaprozen na iadene, ama nali go obicham i iskam da mu ukodia, a pak luibovta za majete minava prez stomaha. Ta.... znachi tarsia gozbichki i mandjichki za vseki den, no da ne sa parjeni, da sa bez luk i da ne sa luitivi ili s mnogo luk i chesan. Haide pomognete Mnogo zdrave

Тема Gozbi za iazvadjiiнови [re: Eva]  
Автор НеОНеЛ ()
Публикувано09.10.99 11:28



:) ще помисля и скоро ще измъдрим нещо за човека :) н.

Тема Gozbi za iazvadjiiнови [re: Eva]  
Автор НеОНеЛ ()
Публикувано09.10.99 13:17



за начало - простички неща сега - трябва да знаеш, че при язва не трябва да се яде и солено, разни люспи, семки и пр. мазнините не бива да се смесват. дори някои печени неща, като баница например, действат не много добре на хората с такъв проблем. а пък те са капризни, защото много често след някаква храна са се чувствали зле и не могат да се отпуснат и да усетят очарованието в яденето :) това става подсъзнателно, разбира се, но пък разбирането само не помага :) искам да кажа - не му се сърди, ако се мръщи на нещо, което си направила. то може и да си става за ядене, но човекът е наплашен от предишни опити ... и така. печен омлет за двама малка тефлонова тавичка 4-5 яйца краве сирене колкото 2 яйца (или 2 врабчета, както казва дъщеря ми :)) предварително нарязано на филийки и изкиснато в малко топла вода, за по-бързо 2 яки суп. лъжици кисело мляко 1 равна с.л. брашно кашкавал от крава колкото 1 врабче може малко шунка и тя нарязана на дребно или малко варено пилешко месо без кожа, накълцано на ситно 1 малка лъжичка масло или олио 2 печени зелени обелени и внимателно почистени от семето чушки 1 домат няколко листенца магданоз включваш фурната на 150-180 градуса. намазваш тавичката с мазнината. и дъното и стените. разбъркваш киселото мляко с брашното, намачкваш вътре с вилица сиренето и чукваш яйцата. разбъркваш. добавяш нарязаните на парченца чушки и месце. изсипваш в тавичката. настъргваш кашкавала отгоре, на едрото на рендето. мушваш в загрятата фурна за 5-7 минути. през това време сгорещяваш вода на котлона и пускаш вътре домата за 10ина секунди. така ще го обелиш по-лесно. после го нарязваш на парченца, като отделяш семчестата част. през това време омлетът е готов. изваждаш тавичката от фурната, отделяш го внимателно от стените на тавичката и го разпределяш в чиниите. украсяваш неговата чиния с парченца домат без семки и стръкче магданоз. твоя омлет можеш да поръсиш с чубрица, червен пипер и сол. картофено пюре 4-5 картофа морков колкото показалеца ти 1 хубава лъжица масло 3-4 триъгълничета топено сирене вряло прясно мляко сваряваш картофите цели, измити с корите, ама много добре. бодеш ги с вилица за да провериш какво става.заедно с тях вариш и моркова. после ги обелваш, настъргваш на много ситно ренде, моркова също,заливаш с вряло мляко, за да остане пюрето светло на цвят, разбиваш с миксер, поливаш с разтопеното масло и добавяш топеното сирене. то се разтваря много добре в горещото пюре. вкусно е и става за гарнитура на нещо. пълнени с яйце, сирене и ориз чушки, печени тенджера с диаметър 25 см - казвам го заради броя на чушките и другите продукти 9-10х чушки, по-добре зелени. (не зная защо настоявам на зелените чушки, имат по-фин аромат, според мене :)) 3 яйца сирене колкото 4 яйца 1ч.ч. варен ориз - получава се от 1/3 чаша суров ориз, чрез варене в подсолена вода в продължение на 12 минути. 3 лъжици мазнина малко магданоз, нарязан много на дребно малко копър, също измъчен така 1-2 домата изчистваш чушките от семките , знаеш как - внимаваш да не ги сцепиш, че ще тече плънката. подреждаш ги прави в тенджерата, плътно 1 до друга, с отворите нагоре. разбъркваш яйцата, сиренето, варения ориз и миризмите и с малка лъжичка пълниш чушките. отгоре слагаш по резенче домат. поливаш с мазнината.печеш във фурната при температура 250 грдса в продължение на 40-45 минути. към тези чушки много добре стои доматена салца, приготвена чрез изпаряване и изпържване от настъргани домати, много магданоз, черен пипер, зелен пипер, чесън, бахар, олио, масло, захар и сол, но за съжаление за твоя любим не става :) но и така са вкусни, де. а, да не забравя - ако ти остане от плънката - не се притеснявай. изсипи я около и върху чушките. не зная дали ти и той обичате супа, но ето една вкусна и лесна: телешко варено 1 телешки джолан, помоли месаря да го насече на 2-3 парчета 2-3 моркова 1/2 глава целина 4-5 средни картофа 1 малка глава лук, обелена, разрязана на 2 и запечена хубавичко върху котлона. може и без нея, обаче. няколко листенца от целината няколко листенца магданоз - 1/3 връзка, така няколко зрънца черен пипер и бахар - слагай ги в пликче от чай, добре завързано с конец. така не рискуваш да бъдат изядени по погрешка, а те си пускат аромата :) измиваш месото. слагаш го в голяма тенджера със студена вода. пускаш котлона на силно и чакаш да заври. обираш с решетеста лъжица, или каквато имаш, пянатаи я изхвърляш. намаляваш огъня на втора степен. пускаш пликчето с ароматните зрънца.чакаш дълго. може да вземе до2- 3 часа. тогава месото е омекнало добре.. проверявай го отвреме-навреме. изчистваш моркова, нарязваш го на дребно. целината - също. пускаш ги при месото. лука, ако го слагаш - също. печения лук дава добър аромат на храната, а пък и после можеш внимателно да го извадиш. след 15 минути обелваш картофите, измиваш ги, режеш на 2-3 и добавяш и тях. листата от целина и магданоз, нарязани средно - също. тогава се слага и солта. като омекнат и картофите - храната е готова. така се прави и бистра пилешка супа, но, разбира се - много по-бързо. при нея вместо картофи можеш да сложиш фиде. българското фиде в оранжева кесия на фирма "силва" е не само най-доброто, но и най- ефтино. :) не искам да правя някаква си реклама. просто си е така :)бахар не трябва за пилешка супа. кюфтета на фурна отиваш при месаря и му заръчваш да ти смели 1/2 кг. телешко и четвърт свинско месо. трябват ти още: 200 гр. кашкавал 1 чушка 1 картоф магданоз кимион на прах 1/3 лъжичка или малко стрита чубрица - каквото предпочиташ 1 яйце сол мисля и за други подправки, но май не са желателни. значи - смесваш всичките гореизброени неща. намазваш 1 тава с мазнина - най-добре олио , оформяш кюфтета, овалваш ги в брашно, подреждаш ги в тавата и ги печеш разположени по средата на фурната при температура 200 градуса за 15тина минути. добре са със задушен зеленчук. на мене ми е най-лесно да си купувам замразена смес от зеленчуци, които задушавам така: в 1 тенджера малко вода и да заври. лъжичка сол, на върха на лъжичка захар, пускаме зеленчуците. трябват им най-много 10 минути под капак, за да станат готови. защото замразяването е разрушило донякъде целулозните им клетки и те са си почти "сварени", но със запазени витамини.изцеждаме излишната вода, добавяме лъжица масло, разбъркваме и - готово. най- лесното - печени сандвичи. няма да ти разказвам подробно, само 1 - ако ще слагаш и домати, слагай ги най-отгоре, върху месцето и кашкавала и не мажи предварително филийките с масло. печено сирене. от вчера си го нарязала на дебели 1 негов палец филии и си го потопила в топла вода, която си сменяла поне 2-3 пъти. трябват ти още: алуминиево фолио, олио, чубрица, парче шунка или друг нетлъст колбас, резенчета домати, по 1 скилидка чесън за порция. разполагаш филия сирене върху парче фолио, достатъчно голямо да увиеш после спокойно печивото. отгоре слагаш резенчета колбас, скилидка чесън, резенчета домати, чубрица, 2-3-4 капки олио - дава хубав аромат, не зная защо и увива. печеш 20тина минути. много е лесно. е, стига толкова за сега. като ти се свършат рецептите - ще ти напиша нови. дано съм ти помогнала :) н.


*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.