|  | | Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
 
| 
           
             | 
                 
                   | Тема |  Кейл / зелено къдраво зеле   |  |  | Автор | Chromosom () |  | Публикувано | 15.01.16 00:10 |  |  | 
           
 Някой знае ли откъде в София може да се купи къдраво зеле / кейл (cale)?
 
 
 
 
 
 Имате ли идеи и за други зелени листести зеленчуци - освен спанака, който ям най-често, но искам да разнообразя с нещо друго.
 
 И още нещо, което търся - сладки картофи (това, дето прилича на картоф, но не е, и има вкус на тиква). Има във Фантастико, но са от САЩ - аз храна от САЩ няма да си купя.
 Редактирано от Chromosom на 15.01.16 00:11. 
 
 |  |  |  
             | 
                 
                   | Тема |  Re: Кейл / зелено къдраво зеле
[re: Chromosom] |  |  | Автор | MoPcKu  (звяр) |  | Публикувано | 17.01.16 14:20 |  |  | 
           
 В Пикадили имаше преди, а сладки картофи има в Лидъл.
 Освен спанак яж коприва, лобода, киселец, лопуш (като спанака е)...
 
 
 
 
 |  |  |  
             |  |  | 
           
 Тия в Лидл-а са от САЩ, а аз от тая държава храна не искам - кой знае с какво са я натровили, дори и да не е генномодифицирана, изкуствено създадена или каквото още им хрумне.
 
 Значи ще ида до Пикадили да видя за кейл - дано да има! А за тия другите които ми препоръчваш ще трябва да търся на някой бабин пазар :)
 
 Или да си направя сам градина някой ден... но дотогава ще съм остарял или мъртъв, искам качествена храна сега!
 
 
 
 
 |  |  |  
             |  |  | 
           
 Има във Фантастико, но са от САЩ - аз храна от САЩ няма да си купя
 
 
 
 
 
 
 |  |  |  
             |  |  | 
           
 Морски, ходих до Пикадили - няма кейл
 
 
 
 
 |  |  |  
             |  |  | 
           
 Недей да я деш храна от САЩ, ние тука си ядем най-отровната храна...хахахахахах
 
 Хахахахаха........Преди да пишете що не се информирате?
 
 Снимките направих специално за теб!!!!!!!!!!!!!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |  |  
             | 
                 
                   | Тема |  Re: Кейл / зелено къдраво зеле  [re: Chromosom] |  |  | Автор | c@t () |  | Публикувано | 12.02.16 23:28 |  |  | 
           
 Имаш предвид Kale
 
 Погледни във близките супермаркети за ГрюнКоол Gruenkohl (ue = u с 2 точки отгоре) в буркани или консервена кутия.
 
 Това зеле е горчиво ако не знаеш как да го готвиш.
 А ако знаеш - номера е да се готви много дълго. Познай колко витамини остават в него
 Другия вариант е да го замръзиш - обикновено се бере при / след скреж, да е замръзнало веднъж.
 Най-добре е да го купиш направо в консерва и да го доготвиш с подправки, лик, граупен и да не забравиш касселер и пинкел  с варени цели обелени картофи в солена вода.
 
 И за финал - това е ястие за работници - колкото да се заситят т.е. не квалитетна храна.
 
 Ако станеш фен, ще потърся за един вегетариански нетрадиционен вариант с моцарела. (за старите зайци много подозрителна рецепта )
 
 
 
 
 |  |  |  
             | 
                 
                   | Тема |  Re: Кейл / зелено къдраво зеле  [re: c@t] |  |  | Автор | Chromosom () |  | Публикувано | 14.02.16 19:55 |  |  | 
           
 Изобщо не е горчиво - много е вкусно даже. Всъщност не може да се каже че има силен вкус - напротив, има съвсем лек вкус, на нещо зелено, което хем ти пълни корема, хем е свежо. Много ми харесва, особено след като броколите са ми омръзнали, а и те не засищат толкова, защото са по-меки. Така че kale е номер едно!
 
 И аз не живея в Германия, а в Булгаристан. Намерих в един супермаркет - италианско, малко скъпо - 2,80 за 200 грама. Засега другаде не съм виждал.
 
 
 
 
 |  |  |  
             | 
                 
                   | Тема |  Re: Кейл / зелено къдраво зеле
[re: Chromosom] |  |  | Автор | c@t () |  | Публикувано | 14.02.16 21:49 |  |  | 
           
 Чудесно
 Значи си го готвил прясно. Наистина е скъпо, като сготвиш 200г не знам колко се получава. 3 лъжици?!
 Поглеждай от време на време. Това е сезонно ястие, може да го намериш на добра цена.
 
 В северна Германия се яде през зимата, когато се събираме цяла група, пълним една дървена количка с алкохол и обикаляме нивите или по реката, пием докато едва можем да ходим и накрая има зелено зеле (на север му казват кафяво зеле, защото от претопляне става кафяво накрая)
 
 Другата събота съм на такова ядене на зеле  Предния път беше в средата на януари. Бяхме почти 100 човека и нямаше как да носим алкохола. Имаше един транспортер пълен до горе с бутилки
 
 После имаше ето това - избрах картинката заради пинлела (разрязаното по дължина) Яде се само вътрешното. Кассела (стеика) от картинката не изглежда добре. Трябва да е приготвян на парче и после да се реже, а този изглежда печен след като е нарязан.
 
 Абе накратко това е храна, която има същия вкус след като вече си я ял веднъж  Това не е майтап, сериозно го пиша. Мисля че това е единственото ястие, което бих яла само в пияно състояние
 
 
 
 
 
 Редактирано от c@t на 14.02.16 21:50. 
 
 |  |  |  
             | 
                 
                   | Тема |  Re: Кейл / зелено къдраво зеле  [re: c@t] |  |  | Автор | Chromosom () |  | Публикувано | 14.02.16 22:04 |  |  | 
           
 В Германия готвят много вкусно (че и евтино), ама тук
 
 
 
 
 |  |  |  |  
 
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички) |   | 
 |