Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 19:40 17.06.25 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Тема Трябват ми варианти на гъбена супа, каша...нови  
Автор MoPcKuМодератор (звяр)
Публикувано02.11.15 17:00



Освен класическата със задушаването на гъбките, водичка и нишесте (брашно). Ако някой има други да споделя, моля?



Тема Re: Трябват ми варианти на гъбена супа, каша...нови [re: MoPcKu]  
Автор Monica123 (рекордьор)
Публикувано04.11.15 00:35



Можеш да направиш обикновена гъбена супа с прозрачен бульон.

Лук,моркови,целина и много магданоз.



Тема Re: Трябват ми варианти на гъбена супа, каша...нови [re: MoPcKu]  
Автор bobiO8 ()
Публикувано06.11.15 15:35







Да станеш човек е изкуство.

Тема Re: Трябват ми варианти на гъбена супа, каша...нови [re: Monica123]  
Автор MoPcKuМодератор (звяр)
Публикувано08.11.15 11:03



Класиките ги правя искам и малко разнообразие, защото в сезона на диворастящите гъби понякога се изчерпвам, благодаря!



Тема Re: Трябват ми варианти на гъбена супа, каша...нови [re: bobiO8]  
Автор MoPcKuМодератор (звяр)
Публикувано08.11.15 11:04



Теб съм те прослушал човек, поне веднъж седмично влизам за идеи в твоя блог, благодаря!



Тема Re: Трябват ми варианти на гъбена супа, каша...нови [re: MoPcKu]  
Автор bobiO8 ()
Публикувано08.11.15 13:07





Да станеш човек е изкуство.

Тема Re: Трябват ми варианти на гъбена супа, каша...нови [re: MoPcKu]  
Автор cyrus-93580Администратор ( )
Публикувано10.11.15 10:43



Трябва да попитам някоя все още жива баба-комшийка на село, как се прави "саламура" от гъби.
Става най-добре с челядинки, божествена е.
Аз не съм правил от студенстските си години, защото ми иде прекалено постна. В смисъл - с нея трябва тъй или инак да сготвя и нещо сериозно, за да се наям или да изляза навън, което обезсмисля задачата да загубя половин час:):)
Все пак, по спомен, ето какво се прави:
Гъбките трябва да се запържат до лек кафяв пригор на места. На село го правят с олио, но за мен масло е ОК(със зехтин трябва да опитам, но там внимателно с температурата).
След това се добавя и вода или бульон от истинско пиле, подправя се само с чесън и магданоз, както и(важно!) предварително напукани на котлон няколко люти чушки.
Все пак, обаче, по спомен. Когато съм на село и се сетя, непременно ще заснема" рецептата.

Това ястие, което на село наричат "саламура" е Б-вариантът, с гъбите.
А-вариантът е с пиле, но маломерно дворно пиле. Правил съм го и с купешко, но е пълна загуба на време - разликата е точно като между дворен августовски домат и януарска оранжерия-пластмаса.

Вибрациите на Земята се вдигат и ако искаме да оцелеем,трябва да променим храненето си


Тема Re: Трябват ми варианти на гъбена супа, каша...нови [re: MoPcKu]  
Автор c@t ()
Публикувано20.12.15 12:53



За пръв път чувам за твоята супа с задушени гъби с вода (!!) и брашно, интересно.

Аз беля гъбите ( най-често champignons) т.е. не ги мокря с вода.
после ги слагам в тигана без абсолютно нищо.

След 5 минути започват да отделят течност.
Тогава добавяш лук и моркови, корен от целина или зеленото на целината, каквото обичаш.

Оставям ги на котлона докато течността се изпари и гъбите започнат да "пукат", времето зависи от количеството на гъбите.

Отделно вариш картофи, според количеството на гъбите и това колко гъста искаш супата.

Когато всичко е готово, пресипваш гъбите и зеленчуците в една тенджера, наливаш мляко, пюрираш всичко и овкусяваш.

Аз оставям някоя малка гъба или броколи цели и ги добавям накрая в пюрираното т.е. пюрирам само гъбите с жълти зеленчуци като картофи, лук и корен целина, а останалите цветове ги слагам накрая нарязани.

Ако искаш с млякото слагаш топено сирене и него пюрираш със гъбите и светлите на цвят зеленчуци.



Тема Re: Трябват ми варианти на гъбена супа, каша... [re: c@t]  
Автор MoPcKuМодератор (звяр)
Публикувано22.12.15 00:05



Ще пробвам, благодаря.






*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.