|
Тема
|
Трябват ми варианти на гъбена супа, каша...
|
|
Автор |
MoPcKu (звяр) |
Публикувано | 02.11.15 17:00 |
|
Освен класическата със задушаването на гъбките, водичка и нишесте (брашно). Ако някой има други да споделя, моля?
| |
Тема
|
Re: Трябват ми варианти на гъбена супа, каша...
[re: MoPcKu]
|
|
Автор |
Monica123 (рекордьор) |
Публикувано | 04.11.15 00:35 |
|
Можеш да направиш обикновена гъбена супа с прозрачен бульон.
Лук,моркови,целина и много магданоз.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
bobiO8 () |
Публикувано | 06.11.15 15:35 |
|
Да станеш човек е изкуство.
| |
Тема
|
[re: Monica123]
|
|
Автор |
MoPcKu (звяр) |
Публикувано | 08.11.15 11:03 |
|
Класиките ги правя искам и малко разнообразие, защото в сезона на диворастящите гъби понякога се изчерпвам, благодаря!
| |
Тема
|
[re: bobiO8]
|
|
Автор |
MoPcKu (звяр) |
Публикувано | 08.11.15 11:04 |
|
Теб съм те прослушал човек, поне веднъж седмично влизам за идеи в твоя блог, благодаря!
| |
Тема
|
|
|
Автор |
bobiO8 () |
Публикувано | 08.11.15 13:07 |
|
Да станеш човек е изкуство.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
cyrus-93580 ( ) |
Публикувано | 10.11.15 10:43 |
|
Трябва да попитам някоя все още жива баба-комшийка на село, как се прави "саламура" от гъби.
Става най-добре с челядинки, божествена е.
Аз не съм правил от студенстските си години, защото ми иде прекалено постна. В смисъл - с нея трябва тъй или инак да сготвя и нещо сериозно, за да се наям или да изляза навън, което обезсмисля задачата да загубя половин час:):)
Все пак, по спомен, ето какво се прави:
Гъбките трябва да се запържат до лек кафяв пригор на места. На село го правят с олио, но за мен масло е ОК(със зехтин трябва да опитам, но там внимателно с температурата).
След това се добавя и вода или бульон от истинско пиле, подправя се само с чесън и магданоз, както и(важно!) предварително напукани на котлон няколко люти чушки.
Все пак, обаче, по спомен. Когато съм на село и се сетя, непременно ще заснема" рецептата.
Това ястие, което на село наричат "саламура" е Б-вариантът, с гъбите.
А-вариантът е с пиле, но маломерно дворно пиле. Правил съм го и с купешко, но е пълна загуба на време - разликата е точно като между дворен августовски домат и януарска оранжерия-пластмаса.
Вибрациите на Земята се вдигат и ако искаме да оцелеем,трябва да променим храненето си
| |
Тема
|
|
|
Автор |
c@t () |
Публикувано | 20.12.15 12:53 |
|
За пръв път чувам за твоята супа с задушени гъби с вода (!!) и брашно, интересно.
Аз беля гъбите ( най-често champignons) т.е. не ги мокря с вода.
после ги слагам в тигана без абсолютно нищо.
След 5 минути започват да отделят течност.
Тогава добавяш лук и моркови, корен от целина или зеленото на целината, каквото обичаш.
Оставям ги на котлона докато течността се изпари и гъбите започнат да "пукат", времето зависи от количеството на гъбите.
Отделно вариш картофи, според количеството на гъбите и това колко гъста искаш супата.
Когато всичко е готово, пресипваш гъбите и зеленчуците в една тенджера, наливаш мляко, пюрираш всичко и овкусяваш.
Аз оставям някоя малка гъба или броколи цели и ги добавям накрая в пюрираното т.е. пюрирам само гъбите с жълти зеленчуци като картофи, лук и корен целина, а останалите цветове ги слагам накрая нарязани.
Ако искаш с млякото слагаш топено сирене и него пюрираш със гъбите и светлите на цвят зеленчуци.
| |
Тема
|
[re: c@t]
|
|
Автор |
MoPcKu (звяр) |
Публикувано | 22.12.15 00:05 |
|
Ще пробвам, благодаря.
| |
|
|
|