|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | (покажи всички)
Тема
|
Re: моля за съвет
[re: c@t]
|
|
Автор |
Monica123 (рекордьор) |
Публикувано | 12.11.14 22:10 |
|
Не знаех,че китайците готвят с шери:))))))))
Аме майтап да става,поне продуктите са до-горе:)
А за зелето захар е ОК,ама количеството ме смути.
| |
|
Жено нещасна - идва ли ти наум, че функцията сърч на дир работи та се кине, ама и не щото я поправяха маса години?
Начи просто да се кликне на ника ти - и излиза де си писала и кфо точно....
Робът се бори за свобода. Свободният - за съвършенство.
| |
|
Точно.
Чети рецепти,гледай картинки,мое и нещо да се понаучиш от мен:))))))
Макар,че като гледам си залитнала да готвиш пълнени чушки с индийски подправки...
Ако да се прай,индиеца явно така ги иска:))))))))))
Или беше пакистанец?:))))))))
Ако си беше взела бякой фаянсаджияв като бравовчедката хич нямаше да ти се налага на стари години да учиш и наем да плащаш....
| |
Тема
|
Re: моля за съвет
[re: c@t]
|
|
Автор |
lC Roxana (Roxana) |
Публикувано | 13.11.14 10:57 |
|
В същия този 'миксер' - аз го наричем миксер, защото най-често го ползвам като миксер - но всъщност оригиналното му название е кухненсkи робот или машина за обработка на храна - kitchen food processor - та в същата тая машинка има една приставка за миксиране на течности - и с нея можеш да 'сготвиш' и супа.
Често 'готвя' супи по тоя начин.
Най-обикновена картофена крем супа става за минутки, ако вече си сварила 2-3 картофа (зависи колко са големи, но 2-3 стигат).
Сварените картофи ги обелваш и грубо накълцваш - просто да влязат в каничката за миксиране. Добре е да са топли още - но тогава ще имаш малко подскачане при беленето. Просто горещия картоф се мачка и миксира на хубава кашичка, а студен сварен картоф може да остане на бучки.... но все пак си има трикче - защото се долива гореща вода накрая и правиш едно финално миксиране и картофа ще не ще се миксира на хубава каша. Добавяш масло - аз добавям може би една трета от пакетче от 250 грама. Добавяш хърбс - каквито имаш и каквито обичеш. Примерно магданоз, копър, сол, мащерка, на вкус каквото обичеш. Аз например слагам понякога сварен алабаш, или сварени корени от магданоз, или сварена ряпа заедно със сварения картоф - каквито зеленчуци и билки и вкусове ти харесват - комбинациите са безбройни.
Пак на вкус и пак ако обичеш - може да добавиш лъжичка - две сметана или прясно мляко....също така пак ако обичеш, може да добавиш някакъв бульон на кубче - аз вече прескачам готовите бульони заради химията в тях - но много хора упорито си ги слагат.
И заливаш с литър вряла вода...или колкото е там вместимостта на каната ти....и затваряш капака и хууубафко миксираш......и воала, имаш си бърза, лесна и прясна картофена крем супа.....
С тая машинка се готви страшно бързо и лесно - лесно накълцва зеленчуци дори и да са трудни за ръчна обработка, и има приставки за всичко, включително за месене на тесто и 'готвене' на супи. Включително и малко чопърче - което аз недолюбвам, защото ме мързи да преподреждам всичките приставки и да сменям за едно чопърче - по-лесно ми е да държа на кухненския плот готово другото ми малко чопърче и докато готвя с процесора - в същото време дрънкам и малкото чопърче....така се печели време понякога....
Знам и супа с ядки - ама друг път - ше я кажа ако слушкате как'си Роксана....
арабска е...
Едит: сетих се, че ако имате малко гъби и лекичко ги запържите в масълце, само да пуснат соса си, и ги добавите към картофената супа - тогава ще имате на практика гъбена крем супа - фантастична е!
Е, може да си поиграете малко с добавянето на подходящите подправки и комбинациите, но тази крем супа е дурако-устойчива и винаги се получава фантастична!
Можете разбира се да приложите и други идеи - аз например понякога правя такава крем супа с моркови и кориандър (тази е класика и става ФАНТАСТИЧНА!). Понякога с ряпа. Понякога с домати - боже, а доматената става направо за готварска изложба! понякога с тиквички - тази пък е напрао върха! понякога с каквото имате подръка - микс от подръчни зеленчуци - разни зеленчукови остатъци в хладинлика. А може и лучена крем супа да направите така! лучената пък е ...да умреш от преяждане!
Комбинации всякакви - а идеята е приложима на практика за всичко!
Втори едит, че забравих нещо:
варенето на зеленчука може да бъде много лесно и бързо, ако имате тенджерка за варене на пара. Тази тенджерка е страшно проста и ефтина - на практика са три малки тендерчета, като долната има нормално дъно, а горните две имат решетка с дупчици да пропуска парата, като кошнички са, които се нареждат една върху друга и се захлупват с капаче непременно. Долната тенджерка се пълни с вода, а горните две кошнички се зареждат със зеленчука на грубо нарязан на парченца - не е необходимо винаги да е красиво нарязан, особено за крем супа този зеленчук ще се миксира така или иначе. Ако е за друго сервиране - може и да е важно да са красиво нарязани...зависи за какво запарвате зеленчука....
В тази тенджерка картофи се 'варят' на пара буквално за 10-15 минути - все пак зависи и от силата на котлона ви, но обикновено ако котлона е добър - 10-15 минути стигат.
Трябва да имате известна грамотност по отношение на варене на зеленчуци - примерно броколи се задушават така за не повече от 2-3 минути, а картофи искат 10-15. Моркови искат повечко, нещо като 10 минути грубо. И т.н. Също така по-твърдите зеленчуци се слагат в долната кошничка, а по-меките и чувствителни - в горната, и прочие...изчетете си правилата за готвене на пара....
Ето с такива невинни трикчета готвенето е страховно удоволствие, прави се бързо и лесно, и после кухнята е чиста и спретната, вместо да е падала бомба ....
Малко мислене се иска....който нема акъл и машинки, ше маа с ножа на ръка и ше бърше сълзи и кухня....
Робът се бори за свобода. Свободният - за съвършенство.
Редактирано от lC Roxana на 13.11.14 11:12.
| |
|
Унас имаме една бутилка kитайска алкохолна подправка, като ce прибера ще постна картинка. Даже не помня дали етикета беше само на китайски.
Със Шери се полутчава супep.
| |
|
Какво да ти каем...ти си ясна...заклучена в Отел'Калифорниа...
Робът се бори за свобода. Свободният - за съвършенство.
| |
Тема
|
Re: моля за съвет
[re: c@t]
|
|
Автор |
Monica123 (рекордьор) |
Публикувано | 13.11.14 16:13 |
|
О,да-шерито е супер за готвене.
Имам приятелка,която прави много хбави спагети с пиле и шери.
| |
|
Тия спагети не мога да ги гледам вече
Тук е китайската арома, вино от ориз било.
| |
Тема
|
Re: моля за съвет
[re: c@t]
|
|
Автор |
Monica123 (рекордьор) |
Публикувано | 13.11.14 20:22 |
|
da ne e rive vinegar ?:))))))
И кво им има на спагетите ?
У нас много се тачат.
С червен сос с кайма,с едни специални сурови надечки(купувам най-различни.
Или пък с Алфредо сос с пиле и бекон или шримпове и бекон!
Мноооооого вкусно!
| |
|
Вино писах-мирин, но не за пиене, а като подправка, само аромата на мирин.
Ох не мога с вече да ям спагети, писна ми.
Какви са тия сурови наденички специално за спагети, и наденички не обичам, но унас ядат всякакви. Като започнеш от виенски кремвирши, байерски вайс вурст и стигнеш до пинкел - наденички.
Шримпс с бекон знам само с картофи. И един сос с червени репички, магданоз, чесън и кисело мляко.
Вие със спагети ли го ядете това?
Обичам шримпс с гъби. Много странно звучи, но запържени в тигана стават супер.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | (покажи всички)
|
|
|