Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 01:39 10.05.25 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Алмойшавенанови  
Автор Fish L (Емарципанена)
Публикувано13.06.14 15:22



Зад това малко шашаво име се крие една прекрасна рецепта!


Всичко започна от няма как да предам по-емоционално или обстоятелствено приготвянето, така че веднага ще се възползвам от готовия текст:

даа, алмойшавена.
ама как само звучи, а.
сбогом, оогромни палачинки в тава, здравей, алмойшавена!
тва е... най, ама най-! вкусното палачинкообразно нещо на Света, в неговите околности и поне пе-шест парсека по-натам!
не, вие, които не знаете - просто не знаете :)
алмойшавена е испански принц.
майка му е палачинка, а баща му е еклер.
добре де, майка му не я знам коя е, но баба му по майчина линия е непременно палачинка и точка.
алмойшавена изглежда така:

той и брат му заедно, и двамата с диаметър по 40см. се състоят от:
4 големи яйца,
140гр. брашно,
200мл. прясно мляко,
100 гр. масло,
100гр. захар,
1 щипка сол
и 2 ванилии.

за пълен разкош имат и размазващ сетивата ескорт от малинова сметана.
за нея трябват стотина грама малиново сладко, 1 малка кофичка подквасена сметана и 1 малка кутийка течна сладка сладкарска сметана от мляко. но и без малиновата сметана алмойшавена е просто великолапен!

как се прави:
научих как се прави по стария изпитан начин.
ходиш-бродиш из мрежата и от картинка на дума вниманието ти се вкопчва в нещо.
този път погледът ми прелетя през думите "тролски сополи" и просто... не можах да го откопча преди да съм разбрала всичко важно за пареното тесто за еклери.
и така от дума на дума и от картинка на картинка стигнах до тази абсолютно велика рецепта!
нещото се прави за 0 време, изяжда се за още по-нула време... абе направо човек не може да разбере случило ли се е, или е било само щастлив сън.
ако имах още 1 пакетче масло щях да направя още двама алмойшавена, но уви. и утре е ден.
и тъй.
кипвате млякото заедно с маслото, щипка сол и щипка захар. щом кипне изсипвате в тенжерката наведнъж 140те грама брашно. вземате 1 лъжица и бъркате около минута докато тестото се отдели от стените и дъното на тенджерката. тогава я дръпвате от огъня и чакате да се поохлади малко.
щом това стане започвате да добавяте 1 по 1 четирите яйца, като бъркате с миксер до пълното им усвояване в тестото.
добавяте и ванилиите и поразбърквате още малко.

(по това време е добре да вкючите фурната на 180 градуса, за да се загрее).
крайният резултат, пише пресимпатичната авторка на блога от който се просвещавах снощи е: "Накрая трябва да получите нещо, което прилича на “тролски сополи”. Е добре де – трябва да получите гладка, лъскава смес, която като вдигнете с бъркалката се задържа 2-3 секунди и после се свлича."
добавяте и ванилиите и поразбърквате още малко.
след това вземате вашата най-голяма тава, скроявате й дъно от хартия за печене и размазвате с шпатула отгоре половината от тролск... от тестото.
добре е - пише авторката на блога - да не го размазвате чак до стените на тавата, а да оставите 2-3 сантиметра, защото докато се пече, тестото се надува, сбръчква, расте настрани и започва да изглежда... нали видяхте как изглежда.
като размажете тестото върху хартията го наръсвате с половината захар и мятате тавата във фурната.
пече се около двайсетина минути без да се отваря вратата на фурната.
докато то се пече вие смесвате с миксера малиновия конфитюр с подквасената сметана в една купа и я прибирате в хладилника. става за 1 минута.
след като алмвойшавена се изпече вие го вадите от фурната и след 2-3-5 минути той вече се е отделил от хартията, прехвърляте го с шпатула в една голяма чиния и върху същата хартия слагате втората половина от тестото. печете го.

щом и той се изпече, разбивате и течната сметана с миксера и я изсипвате при малиновата. смесвате ги набързо с миксера и резултатът е един стегнат, великолепен малинов сняг.
това е още 1 минута миксер.

правите го глухи за стоновете, които се носят около вас от обичните ви у дома.
трябва да имате изключително силен дух, предупреждавам! :)
и сега вече най-сетне е време за тиха наслада

тиха, щот никой няма нито думи, нито време за губене за някакви си думи.
вкусът е... хм.
абе нямам думи, бе, нямам!
а тва аз да нямам думи.. само по себе си е... нали
даа.
сбогом, мили на сърцата ни огромни палачинки в тава.
здравей, алмойшавена и ура :)

за блога.
отдавна не съм чела по-симпатично написани рецепти :)



Моят сладък-сладък-вкусен резултат беше придружен от горскоягоягодов сметанов сняг




Тема Re: Алмойшавена [re: Fish L]  
Автор spinule (..)
Публикувано26.06.14 16:41



това нещо е много вкусно:)
не знам дали си пробвала без захар - веднъж сложих захар само на една част от тестото и тази без захар не стана на вълнички и отгоре изглеждаше като питчица, но пък със солен пълнеж си е също удачен вариант.



Тема Re: Алмойшавенанови [re: spinule]  
Автор Fish L (Емарципанена)
Публикувано26.06.14 17:48



Толкова бях неодушевена от сладкия резултат, че не ми дойде на ума, че без захар става и за солен! Благодаря!





Тема Re: Алмойшавенанови [re: Fish L]  
Автор Monica123 (стар клубар)
Публикувано27.06.14 17:21



Рецептата изглежда да бъде вкусна.

Емоциите на авторката ми идват една идея в повече



Ето и конкретният ми въпрос.
кипвате млякото заедно с маслото, щипка сол и щипка захар. щом кипне изсипвате в тенжерката наведнъж 140те грама брашно
Горещо мляко и брашно?
Това автоматично според мен води до "топчета" и иди после го оправяй:(

Обясни моля точно таи част.



Тема Re: Алмойшавенанови [re: Monica123]  
Автор Fish L (Емарципанена)
Публикувано27.06.14 19:11



Ето, ако ти се чете


От такова тесто се пържат и "тиквичкките" известни още и като тулумбички.

Не забравяй, че процесът на разбъркване продължава с прибавянето на яйцата.



Тема Re: Алмойшавенанови [re: Fish L]  
Автор Monica123 (стар клубар)
Публикувано27.06.14 21:34



Еклерово тесто.



Ще питам още довечера приятелите бургазлии какви с атези "тиквички":))))))

Знам, че имате странни имена по вашия край, постоянно излизат странни думи от Бургас:)))))))



Тема Re: Алмойшавенанови [re: Monica123]  
Автор GlNK (Гинес)
Публикувано28.06.14 20:08



Не тиквички, а тиквени дръжки



Тема Re: Алмойшавенанови [re: GlNK]  
Автор Fish L (Емарципанена)
Публикувано28.06.14 21:03



A! Хубаво е, че си се тила, че бяха тиквени дръжки, но нали естествено разговорно всяко нещо се скъсява





Тема Re: Алмойшавена [re: Fish L]  
Автор MoPcKuМодератор (звяр)
Публикувано29.06.14 15:18



дръжки не дръжки всичко му вика тиквички....





Тема Re: Алмойшавенанови [re: MoPcKu]  
Автор Monica123 (стар клубар)
Публикувано30.06.14 18:00



Точно така, още в петък като се събрахме да"закрием" седмицата както подобава ги разпитах и те потвърдиха:))))))))

Мисля да направя един кратък речник на странните думи използвани в Бургас:)






Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.