|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Алмойшавена
|
|
Автор |
Fish L (Емарципанена) |
Публикувано | 13.06.14 15:22 |
|
Зад това малко шашаво име се крие една прекрасна рецепта!
Всичко започна от няма как да предам по-емоционално или обстоятелствено приготвянето, така че веднага ще се възползвам от готовия текст:
даа, алмойшавена.
ама как само звучи, а.
сбогом, оогромни палачинки в тава, здравей, алмойшавена!
тва е... най, ама най-! вкусното палачинкообразно нещо на Света, в неговите околности и поне пе-шест парсека по-натам!
не, вие, които не знаете - просто не знаете :)
алмойшавена е испански принц.
майка му е палачинка, а баща му е еклер.
добре де, майка му не я знам коя е, но баба му по майчина линия е непременно палачинка и точка.
алмойшавена изглежда така:
той и брат му заедно, и двамата с диаметър по 40см. се състоят от:
4 големи яйца,
140гр. брашно,
200мл. прясно мляко,
100 гр. масло,
100гр. захар,
1 щипка сол
и 2 ванилии.
за пълен разкош имат и размазващ сетивата ескорт от малинова сметана.
за нея трябват стотина грама малиново сладко, 1 малка кофичка подквасена сметана и 1 малка кутийка течна сладка сладкарска сметана от мляко. но и без малиновата сметана алмойшавена е просто великолапен!
как се прави:
научих как се прави по стария изпитан начин.
ходиш-бродиш из мрежата и от картинка на дума вниманието ти се вкопчва в нещо.
този път погледът ми прелетя през думите "тролски сополи" и просто... не можах да го откопча преди да съм разбрала всичко важно за пареното тесто за еклери.
и така от дума на дума и от картинка на картинка стигнах до тази абсолютно велика рецепта!
нещото се прави за 0 време, изяжда се за още по-нула време... абе направо човек не може да разбере случило ли се е, или е било само щастлив сън.
ако имах още 1 пакетче масло щях да направя още двама алмойшавена, но уви. и утре е ден.
и тъй.
кипвате млякото заедно с маслото, щипка сол и щипка захар. щом кипне изсипвате в тенжерката наведнъж 140те грама брашно. вземате 1 лъжица и бъркате около минута докато тестото се отдели от стените и дъното на тенджерката. тогава я дръпвате от огъня и чакате да се поохлади малко.
щом това стане започвате да добавяте 1 по 1 четирите яйца, като бъркате с миксер до пълното им усвояване в тестото.
добавяте и ванилиите и поразбърквате още малко.
(по това време е добре да вкючите фурната на 180 градуса, за да се загрее).
крайният резултат, пише пресимпатичната авторка на блога от който се просвещавах снощи е: "Накрая трябва да получите нещо, което прилича на “тролски сополи”. Е добре де – трябва да получите гладка, лъскава смес, която като вдигнете с бъркалката се задържа 2-3 секунди и после се свлича."
добавяте и ванилиите и поразбърквате още малко.
след това вземате вашата най-голяма тава, скроявате й дъно от хартия за печене и размазвате с шпатула отгоре половината от тролск... от тестото.
добре е - пише авторката на блога - да не го размазвате чак до стените на тавата, а да оставите 2-3 сантиметра, защото докато се пече, тестото се надува, сбръчква, расте настрани и започва да изглежда... нали видяхте как изглежда.
като размажете тестото върху хартията го наръсвате с половината захар и мятате тавата във фурната.
пече се около двайсетина минути без да се отваря вратата на фурната.
докато то се пече вие смесвате с миксера малиновия конфитюр с подквасената сметана в една купа и я прибирате в хладилника. става за 1 минута.
след като алмвойшавена се изпече вие го вадите от фурната и след 2-3-5 минути той вече се е отделил от хартията, прехвърляте го с шпатула в една голяма чиния и върху същата хартия слагате втората половина от тестото. печете го.
щом и той се изпече, разбивате и течната сметана с миксера и я изсипвате при малиновата. смесвате ги набързо с миксера и резултатът е един стегнат, великолепен малинов сняг.
това е още 1 минута миксер.
правите го глухи за стоновете, които се носят около вас от обичните ви у дома.
трябва да имате изключително силен дух, предупреждавам! :)
и сега вече най-сетне е време за тиха наслада
тиха, щот никой няма нито думи, нито време за губене за някакви си думи.
вкусът е... хм.
абе нямам думи, бе, нямам!
а тва аз да нямам думи.. само по себе си е... нали
даа.
сбогом, мили на сърцата ни огромни палачинки в тава.
здравей, алмойшавена и ура :)
за блога.
отдавна не съм чела по-симпатично написани рецепти :)
Моят сладък-сладък-вкусен резултат беше придружен от горскоягоягодов сметанов сняг
| |
|
това нещо е много вкусно:)
не знам дали си пробвала без захар - веднъж сложих захар само на една част от тестото и тази без захар не стана на вълнички и отгоре изглеждаше като питчица, но пък със солен пълнеж си е също удачен вариант.
| |
Тема
|
Re: Алмойшавена
[re: spinule]
|
|
Автор |
Fish L (Емарципанена) |
Публикувано | 26.06.14 17:48 |
|
Толкова бях неодушевена от сладкия резултат, че не ми дойде на ума, че без захар става и за солен! Благодаря!
| |
|
Рецептата изглежда да бъде вкусна.
Емоциите на авторката ми идват една идея в повече
Ето и конкретният ми въпрос.
кипвате млякото заедно с маслото, щипка сол и щипка захар. щом кипне изсипвате в тенжерката наведнъж 140те грама брашно
Горещо мляко и брашно?
Това автоматично според мен води до "топчета" и иди после го оправяй:(
Обясни моля точно таи част.
| |
|
Ето, ако ти се чете
От такова тесто се пържат и "тиквичкките" известни още и като тулумбички.
Не забравяй, че процесът на разбъркване продължава с прибавянето на яйцата.
| |
|
Еклерово тесто.
Ще питам още довечера приятелите бургазлии какви с атези "тиквички":))))))
Знам, че имате странни имена по вашия край, постоянно излизат странни думи от Бургас:)))))))
| |
|
Не тиквички, а тиквени дръжки
| |
Тема
|
Re: Алмойшавена
[re: GlNK]
|
|
Автор |
Fish L (Емарципанена) |
Публикувано | 28.06.14 21:03 |
|
A! Хубаво е, че си се тила, че бяха тиквени дръжки, но нали естествено разговорно всяко нещо се скъсява
| |
|
дръжки не дръжки всичко му вика тиквички....
| |
|
Точно така, още в петък като се събрахме да"закрием" седмицата както подобава ги разпитах и те потвърдиха:))))))))
Мисля да направя един кратък речник на странните думи използвани в Бургас:)
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|