|
Тема
|
Въпрос за тиган
|
|
Автор |
_belladonna_ () |
Публикувано | 24.11.13 16:10 |
|
Предварително се извинявам за въпроса ако не му е тук мястото. Реших тук да го задам при готвещи хора. Намерих един много хубав тиган, подарък от майка ми, но неизползван до сега. Незнам какъв материал е, цвят инокс, пише че е с двойно дъно и не загаря. Но...имам чувството, че и само вода да сложа вътре пак ще загори. Готвя на газ и винаги по ръба се образува нагар, който няма измиване. А гледам по кулинарните предавания иноксовите им съдове блестят. Бях решила да си сменям посудата с такава, но не искам да попадна на поредния боклук. Моля посъветвайте ме какви тенджери и тигани да си взема и да ги подържам лесно. Изобщо възможно ли е това при иноксови съдове. А толкова ги харесвам... И ми пасват на интериора.
| |
|
Намери от някъде един магнит. Ако не се залепя за тигана, инокса е инокс (неръждаема стомана). Тигани от алуминий и мед също не се ловят, но те се познават лесно.
Загар върху неръждаема стомана се почиства грубо с нож или стъргалка, а финно - със ситна стоманена тел. Повърхността става обаче матова, което не е недостатък.
Ако готвиш на газ, необходимо е дебело дъно (> 1 cm) и пламъкът на горелката да е само отдолу. Иначе се образува загар по стените.
| |
|
Това с пламъка само отдолу не го разбрах добре. И на най слабото горене на котлона ми образува нагар по стените. И с оцет и сода се опитвам да го чистя...чисти се, но е голяма мъка. Май се отказвам от идеята за такива съдове. Току що пробвах с магнит - не го хваща.
| |
|
В съдове с двойно и тройно дъно се готви на много слаб котлон , за да не се повреди съответния съд.
| |
|
На твое място бих го пробвала веднага Или мислиш скоро да сменяш котлона? Не ми се вярва да подариш подаръка от майка си, а и тя вероятно знае че котлона ти е на газ и се е съобразила за подаръка.
Аз не разбирам от тенджери и тигани, всичките ми са на Тефал, защото знам че стават за предназначението, никога не съм имала друга марка, а и като вършат работа не виждам защо да купувам друга.
Моя приятел има тенджери и тигани с двойно дъно. Големия тиган с тефлоново покриие се е съсипал-покритието се е скапало и се чудя в коя кофа за боклук принадлежи. Той като готви, често пуска котлона на най-високата степен за известно време и мисля че това скапва покритието на тиганите с двойно дъно-ако съдя по горното писано на нашата съклубарка, струва ми се логично.
Но твоя тиган е от лъскавите, така че какво има да му се скапва?
| |
|
Не че се скапва, захабява се и няма измиване, което изпарява у мен всякакво желание да го ползвам.
| |
|
|
|
|