Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 22:40 06.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
Тема Предколедно...нови  
Автор MoPcKuМодератор (звяр)
Публикувано18.12.12 10:04

не знам дали вече ви се върти нещо из главата, но какви манджи сте измислил за коледната трапеза? Идеята ми е такава всеки да сподели и всеки да си избере, какво да сготви в навечерието на Рождество Христово. При нас винаги присъства поне една разядка (мед, орехи и чесън), ястие с боб (пълнени чушки с боб), ястие със сарми - лозови с ориз...тук очаквам някой да допълни за да променя малко и аз. Задължително питка с късметче, ядки и т.н.

Тема Re: Предколедно...нови [re: MoPcKu]  
Автор Фakличka (fuego)
Публикувано18.12.12 20:49

Зелеви сърми с боб, постни зелеви, сърмите с боб са уникални

Тези две неща, ще сложа зелеви сърми, ошаф, питката, плодове и стига толкова май, а и чушки с боб де.

Автор bobiO8 ()
Публикувано18.12.12 20:59

Още - Бобена салата, ориз със зеленчуци, тиквеник, печена тиква, студена доматена супа с праз, маслини и зехтин. Това за Бъдни вечер. За Рождество Христово отделна приказка.

Да станеш човек е изкуство.

Редактирано от bobiO8 на 18.12.12 21:01.

Тема Re: Предколедно...нови [re: bobiO8]  
Автор leonora7 (momi4e)
Публикувано19.12.12 02:40

Sapi,мисля си вместо доматена супа, е по-добре да заместиш с хумус,щом се отклоняваш,от традиционната вечеря.
Прибавяйки,червени чушки , към хумуса,става -чудо!
Може да се хапва с краставичка или морков.

Тема Re: Предколедно...нови [re: leonora7]  
Автор bobiO8 ()
Публикувано19.12.12 07:58

Всеки с вкусът си. Едната година тази, другата от зелева чорба, праз лук,люта чушка и накълцано кисело зеле.

Не е задължително да се приема предложението. Всяко домакинство си има своите любими ястия.
За Рождество Христово това ще бъде основното.

Автор Kaлoмaин (гозгунджия)
Публикувано19.12.12 08:51

При мен проблемът е да ограничим нещата на бъдни вечер. Все пак боб задължително. Сарми също - с ориз и леща. А за коледа - ориз със смокини, кайсии и праз по рецептата на Сапиенс.

Тема Re: Предколедно...нови [re: Фakличka]  
Публикувано19.12.12 12:25

Я дай рецепта за зелеви сърми с боб струва ми се, че такова чудо не съм ял?

Тема Re: Предколедно...нови [re: bobiO8]  
Публикувано19.12.12 12:26

Това някакъв вид рулце ли е? С какво си го напълнил?

Тема Re: Предколедно...нови [re: Kaлoмaин]  
Публикувано19.12.12 12:29

Оризче с праз, любима манджа т.е. самия праз ми е любим в сурово, печено или сварен. Ще разгледам и на Сапиенс предложенията, че оттам винаги набарвам вкусотии...

Автор bobiO8 ()
Публикувано19.12.12 12:44

Свинско руло с гъби.

Продукти

около 1,5 кг. месо от свинска рибица,200 гр. бекон /пушени свински бузи, сланина/ нарязан на ивици, 200гр. гъби, 1кг. лук, 2 и ½ с.л. нарязан пресен магданоз,3-4 скилидки чесън, 2 пресни чушки – червена и зелена,250мл. червено вино, 60мл. олио, 1ч.л. смлян чер пипер, сол на вкус /употребих 1с.л./,2-3 щипки кимион, 100мл. вода.

Приготовление: Нарежете гъбите на тънки филийки и ги задушете в 2 с.л. олио. Оцедете ги. После прибавете 1/3ч.л. чер пипер, 1/2 с.л. магданоз и 1/3ч.л. сол. Омесете добре.
Месото – разрежете на три части, като оформите правоъгълник с дебелина 2.5см. /без прекъсване и да няма прорези и дупки по него/. Разстелете върху него задушените и овкусени гъби, като оставите място от единият край около 1.5см. за да може да го загънете добре. Навивате на руло, като пристягате. Посолявате и поръсвате с малко чер пипер и кимион. Отгоре покривате отвсякъде с тънко нарязаният бекон /бузи или сланина/. Намазвате тънко с олио, омесено със смлян червен пипер. Увивате като пакет с канап за месо. В дълбок овален керамичен съд, застилате дъното с нарязан на тънки колелца лук, слагате пакетираното месо, и го облепяте от Всички страни с лук на колелца.
В една купа се смесват чушки (нарязани на филийки) магданоза, малко черен пипер, сол и виното, след това добавете водата и олиото. Изливате всичко върху месото. Слагате капак и печете на 160 традуса загрята фурна 1ч. и 45мин. След това увеличете на 230 градуса и допечете оше 35мин. Ако искате рулото да има препечена коричка, отворете капака, махнете зеленчуците отгоре. Намажете с малко олио и поръсете с червен пипер. Запечете на силна фурна около 10 мив.
От останалата течност и зеленчуци след печенето може да се направи сос. Те се пасират , слагат се слаб огън и добавя 200мл. течна сметана.
Сервира се топло с варени, пържени или печени картофи.
Добър апетит!
Рулото е направено по мотиви от сръбската кухня - Balkanska kraljica

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.