|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Торта "Апшерон".
|
|
Автор |
bobiO8 () |
Публикувано | 30.09.12 21:30 |
|
Тесто:Яйца - 6 броя, захар - 400 гр.сода - 1/3ч.л., ванилия - 1.5 ч.л., брашно - 200 гр., накълцани на дребно орехи - 200 грама., смелени орехи за декорация - 100 гр.
Крем: Краве масло - 250 гр., кондензирано мляко - 2/3 банка /300мл.,
захар - 0,5 чаши, прясно мляко – 150мл., 1 с.л. брашно
Разбийте белтъците дотогава, докато те си увеличат размера двойно. Без да преставате да биете , постепенно добавете захарта и ванилията. След това един по един жълтъците.
Ако използвате сода за хляб, тя предварително угася в 1 супена лъжица оцет и добавете към масата. В яйчната маса на малки порции, добавете брашното и счуканите орехи. Старателно с дървена лъжица разбърквате до еднородна смес.Разделяте на три части. Печете в застлана с намазнена хартия за печене форма с диаметър 28см. 10 мин. на 190 градуса.Когато извадите, оставяте да изстине 10 мин. и тогава отлепяте хартията. Изпечените блатове са много нежни и лесно се чупят, докато са горещи.
Крем. Сварявате млякото, 1с.л. брашно и захарта, докато стане гъст крем.Оставяте да изстине НАПЪЛНО. Размекнатото краве масло разбивате, като постепенно добавяте кондензираното мляко и крема. Оставяте в хладилник да стегне 2-3 часа. Хубаво е да го направите преди да изпечете блатовете.
Готовите блатове /напълно изстинали/ ги слепвате с крема и украсявате със смелените орехи.
Добър апетит!
Направих повече крем 300гр. краве масло и цяла банка кондензирано мляко. Сложих по малко захар, защото кондензираното мляко беше подсладено. В крема сложих 2ч.л. коняк е 1 ч.л. ром. В тестото сложих само 1ч.ч. /250мл./ захар, около 200тр../Получи се нещо много вкусно!
Да станеш човек е изкуство.
| |
Тема
|
Re: Торта "Апшерон".
[re: bobiO8]
|
|
Автор |
mirror_ (mirror image) |
Публикувано | 08.10.12 22:54 |
|
Мммм...това ще го опитам. Само малко още да захлади
Един офф-въпрос във връзка с кондензирано мляко. Дали си правил някога сгушонка и дали има опасност да гръмне кутията, докато се вари? М?
| |
Тема
|
Re: Торта "Апшерон".
[re: bobiO8]
|
|
Автор |
MoPcKu (звяр) |
Публикувано | 10.10.12 14:25 |
|
Много вкусно изглежда!!!
| |
Тема
|
Re: Торта "Апшерон".
[re: bobiO8]
|
|
Автор |
Emma83 (непознат
) |
Публикувано | 10.10.12 20:33 |
|
Благодаря за рецептата, преди много години съм я яла тази торта и от тогава не се бях сещала.
| |
Тема
|
Re: Торта "Апшерон".
[re: MoPcKu]
|
|
Автор |
bobiO8 () |
Публикувано | 10.10.12 21:15 |
|
Наистина е много вкусна. Особено, след като престои 24часа на студено.Колкото по-вече престоява, толкова по мека става. Е, стига да можете да издържите на изкушението.
Да станеш човек е изкуство.
| |
Тема
|
Re: Торта "Апшерон".
[re: Emma83]
|
|
Автор |
bobiO8 () |
Публикувано | 10.10.12 21:16 |
|
За нищо! Добър апетит!
Да станеш човек е изкуство.
| |
|
Здравей!
Купувам готово от м-н "Берьозка".
Да станеш човек е изкуство.
| |
Тема
|
Re: Торта "Апшерон".
[re: bobiO8]
|
|
Автор |
MoPcKu (звяр) |
Публикувано | 12.10.12 10:09 |
|
След като направя, каквато и да е торта винаги гледам да има поне 12 часа преди ядене иначе не можеш да опиташ истинския и вкус.
| |
|
Тая торта е уникална яла съм веднъж у една приятелка много е вкусна :)
__________________
| |
Тема
|
Re: Торта "Апшерон".
[re: bobiO8]
|
|
Автор |
bobiO8 () |
Публикувано | 12.12.13 21:34 |
|
Да станеш човек е изкуство.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|