|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема
|
Лозов лист в не-сърмени манджи :)
|
|
Автор |
Киро ( ) |
Публикувано | 26.06.12 20:43 |
|
С ориз на фурна става страхотно, но тази вечер опитах нарязани на средно-едро л. листа в бърза лятна манджа с бульон от домашна кокошка и доматен сос, концентриран на слаб котлон с една идея зехтин и пресен лимонов босилек с малко копър.
Стана доста добро, вервайте ми! :)
Приемам прото-брейн сторм идеи и за други изпълнения с тоя продукт, стига да има такива.
Уточнявам, предполагайки, че има и незапознати: лозовите листа придават един неповторим пролетно-летен аромат и вкус на ястията, който няма как да се опише сравнително( с други подобни) на човек, неопитал този летен символ.
| |
Тема
|
Re: Лозов лист в не-сърмени манджи :)
[re: Киро]
|
|
Автор |
Фakличka (fuego) |
Публикувано | 27.06.12 04:23 |
|
уф как ме подсети че трябва да си отида на вилата да си набера листенцаиначе миналото лято набрах и си направих сърмички, ама с кайма и ориз, иначе винаги съм ги правила и са ми ги правили посни с ориз и стафиди, вкусни са, ама за великден
Звучи добре това което си направил , няма да се моря да навивам май
| |
Тема
|
Re: Лозов лист в не-сърмени манджи :)
[re: Киро]
|
|
Автор |
PipilotaV. ( 0-) |
Публикувано | 27.06.12 08:41 |
|
Знаеш ли, че никога не ми е хрумвало да използвам лозовите листа по такъв фриволен начин. А това ми дава някои идеи. Още повече, много обичам ориз във всевъзможни вариации и комбинации.
П.П. А интересно какво ли би се получило, ако се изпече във фурна някаква риба (може би, по- скоро не речна), увита в лозови листа... Трябва да се пробва.
Редактирано от PipilotaV. на 27.06.12 08:42.
| |
Тема
|
Re: Лозов лист в не-сърмени манджи :)
[re: Киро]
|
|
Автор |
тpънчeтo (..) |
Публикувано | 27.06.12 10:12 |
|
с ориз на фурна - да!!! и вкусно, и лесно
точно вчера докато търсех рецепти за тиквички /че аман от тиквички - за две седмици сигурно един тон сготвих/, мернах и две-три идеи за лозови листа.
едното беше сирене с доматче, увито като сърмичка и печени на тиган, а другото - кебап от лозови листа - застилаш дъното с много лозови листа, слагаш вътре нарязано месо, гъбки и каквото там ти харесва, покриваш - отново с много лозови листа и печеш на фурна.
и ядеш!
обичам вкуса на лозовите листа, но някак винаги имам едно наум, че са пръскани с отрови. накисвам, мия, бланширам, но като че ли избягвам да ги употребявам често. е, два-три пъти в годината не е кой знае какво, но ако имам други зелении, сякаш предпочитам тях.
пп. твоето предложение изглежда вкусно и няма да мине непробвано:)
Редактирано от тpънчeтo на 27.06.12 10:12.
| |
Тема
|
Re: Лозов лист в не-сърмени манджи :)
[re: PipilotaV.]
|
|
Автор |
ket1234 (много добър чов) |
Публикувано | 27.06.12 10:15 |
|
Има една много хубава манджа, която съм си присвоила преди 6-7 години от Виза Недялкова.
Йенска тенджера с капак или глинено гърне намазани с масло се облицова с два реда листа, като най-крайните се оставят да висят навън.
В съда се изсипва смес от равни количества като обем хапки месо по желание /свинско, агнешко или пилешко / и нарязан пресен лук.
Добавят се много копър, магданоз, сол, черен пипер, къри и по желание пресен джоджен.
Налива се половин чаша бяло вино и олио по ваш вкус.
Порива се с лозови листа и се завива с висящите части на листата. Става нещо като огромна сърма.
Захлупваме с капака и във фурната на слабичко и бавничко - към 2 часа.
Просто да си оближеш пръстите.
| |
Тема
|
Re: Лозов лист в не-сърмени манджи :)
[re: тpънчeтo]
|
|
Автор |
Киро ( ) |
Публикувано | 27.06.12 10:17 |
|
Е, моите не са пръскани. Всички лози в двора заобикалям при пръскания точно с тая цел.
При това, имам Широка Мелнишка, чиито няколко десетки кила грозде не ме интересуват особено, но листата..... :)))
Същото важи и за лисичия американски сорт Ноа(Бял Отел), с твърде гнусно грозде за вкуса ми, но с огромни, целокрайни(ненацепени) листа.
Той па въобще не се пръска, дори да го гледаш за грозде.
Но д ане с еотплесвам - това с месцата на фурна е отлична идея, скоро ще я пробвам с пилешки микс.
| |
Тема
|
Re: Лозов лист в не-сърмени манджи :)
[re: ket1234]
|
|
Автор |
PipilotaV. ( 0-) |
Публикувано | 27.06.12 10:23 |
|
Аууу, много ти благодаря за тази рецепта! Непременно ще я изпробвам. Звучи страшно апетитно- нещо като капама с лозови листа.
| |
Тема
|
Re: Лозов лист в не-сърмени манджи :)
[re: PipilotaV.]
|
|
Автор |
Киро ( ) |
Публикувано | 27.06.12 10:35 |
|
Не знам дали ще ти хареса консистенцията на лозовия лист. Аз от малък отбирах лозовите листа от чиниите на сестра ми, лека и пръст, и останалите в семейството, които не ядяха тоя (за мен) деликатес :))
Инак отиваше зян.
Да ти кажа, обаче, ако бяха съвсем постни(не-постността се постига с кокошия бульон с някакви редки парченца месца из него :)) ) нямаше да кефи толкоз. Но всеки си има вкус, ху факин ноуз?)
| |
Тема
|
Re: Лозов лист в не-сърмени манджи :)
[re: Киро]
|
|
Автор |
PipilotaV. ( 0-) |
Публикувано | 27.06.12 11:07 |
|
Ами, аз ги обичам и постни. Но пък за да придобият по- плътен вкус, в постните може наистина да се прибави малко месен бульон... Иначе, не ги обичам, единствено когато са жилави и дебели.
| |
Тема
|
Re: Лозов лист в не-сърмени манджи :)
[re: Киро]
|
|
Автор |
Гинec (G.G.Q.) |
Публикувано | 27.06.12 13:44 |
|
Аз правя супа от лозови листа. Рецептата е както на всяка супа от зелении.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|