Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 19:02 05.06.24 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема Използване на готови кубчета и подправкинови  
Автор Luchezara (свободна птица)
Публикувано26.05.12 06:57



Какво ще кажете за използването на готови кубчета и подправки. Да, много е улесняващо и става доста вкусно. Но вече на няколко места чета, че съдържат мононатриев глутамат, който уврежда мозъка и може да доведе до алцхаймер.


Ето по-подробен откъс от такава статия:


"Друг изключително разпостраняващ се продукт на хранително-вкусовата промишленост в последно време е вкусовата добавка "мононатриев глутамат" (МНГ) – наречен сполучливо “вку-сът, който убива". Според Правилника на Европейската общност мононатриевият глутамат (MSG) и производните му съединения се обозначават с Е-621-Е623. 14

Мононатриевият глутамат попада в обсега на проблема храни с пристрастяващ ефект , защо-то има леко адиктивно действие. Масовото му разпостранение изобщо не е случайно - и при него действа правилото: най-сигурният клиент е зависимият клиент. Този овкусител е един от най-големите стимуланти на апетита. Това, разбира се, го прави изключително удобен за манипулация на потребителя. Търговско - манипулативния закон в случая гласи: Ако владееш вкуса на клиента, владееш клиента! За съжаление този "диктатор" на вкуса оказва негативно въздействие върху всички системи и органи в човешкото тяло, като най-уязвима от него е нервната система.

"Днес със сигурност се знае, че мононатриевият глутамат "убива" невроните в мозъка и при-чинява невроендокринни разстройства при животни и при хора...Многократно е доказан разруши-телният ефект на MSG върху една малка, но много важна контролна област в хипоталамуса, наре-чена нуклеус аркуатус...Глутаматът, също както и аспартамът, може да допринесе за отключване-то и развитието на болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон, АЛС (амиотрофична латерална склероза), МС (мултиплена склероза), особено при хора, при които има такава тенденция и която би могла да не се изяви иначе." 15

Този овкусител се свързва с т.нар. "синдром на китайския ресторант", тъй като се използва в големи количества в тези ресторанти. Симптоми, които би могло да се явят при употреба на по-големи количества: парене и сърбеж по лицето и гръдния кош, изпотяване, сърцебиене, слабост, виене на свят, безсъние, главоболие, спазми и болки в корема, промени в зрението и пр. Ърл Миндъл: “В някои хора мононатриевият глутамат може да причини хистаминова реакция и да се появи главоболие и зачервяване.” 16

“МSG може да задейства и астматичен пристъп. Понякога е трудно да се намери такава връзка, тъй като тя може да не се изяви непосредствено, възможно е да се изяви като забавена реакция, шест до дванадесет часа по-късно. Това са установили австралийски учени, след като тестували тридесет и двама астматици, повечето от които се оказали с MSG-индуцирана астма. След петдневна диета без добавката, на болните били дадени различни дози MSG. Повече от 40% “отговорили” с астматичен пристъп. При седем от тях, един до два часа по-късно, освен астмати-чен пристъп, се наблюдавали и симптомите на “Синдрома на китайския ресторант”. Астматични симптоми не се наблюдавали до дванадесет часа след приемане на MSG при шестима от участни-ците в изследването. Тези проучвания потвърждават, че MSG може да провокира астма, че колко-то дозата е по-голяма, толкова по-сигурен е пристъпът.” 17

МНГ е сред хранителните добавки, влияещи отрицателно на имунната система: “Честата употреба на храни, съдържащи изкуствени аромати, оцветители, мононатриев глутамат и други примеси, може да отслаби имунната система.” 18

"Много специалисти включват МНГ сред най-често срещаните хранителни подбуди на вас-куларно главоболие19. Д-р Сейпър казва, че някои хора не преработват добре МНГ, така че това вещество вероятно се натрупва в кръвния поток, което води до химическа свръхреакция и главо-болие." 20

Но особено вреден е мононатриевият глутамат за бебетата и децата. Той може да нанесе не-поправими поражения в мозъка им. За съжаление едва към края на 70-те години индустрията пре-махна МSG от бебешките храни. Но той е скрит в толкова много храни, че майките често, без да искат, го дават на децата си. В повечето случаи той се изписва, само ако е добавен в чиста форма, но ако е в състава на други подправки (а понякога той може да е 60% от тяхното количество!), въобще не се обозначава на етикета. Както пише д-р Р. Блейлок: "Производителите на глутамат и преработени храни винаги се опитват да скрият добавения MSG." Но най-голямата манипулация се извършва чрез Асоциация "Глутамат", сформирана от производителите на овкусителя. През последните две десетилетия асоциацията използва влиянието си, за да бъде премахнато обозначе-нието MSG или мононатриев глутамат от етикетите на много хранителни продукти. И сега, без ние да знаем, той уврежда невроните в мозъците ни.

Всъщност глутаматът е нормално съществуващ и дори най-разпостранен медиатор в мозъка. Именно този факт използват разпостранителите му, за да манипулират неинформирания потреби-тел. Те казват: "Как може вещество, което е толкова важно за мозъка, да го уврежда?" Но в това е и манипулацията. Нормалните концентрации на глутамат в мозъка са минимални. Но когато ко-личеството му се повиши, дейността на невроните се нарушава, а при по-висока доза те загиват."

В кои пазарни продукти се намира овкусителят? MSG има във всичко, което е "хидролизи-рано" - хидролизирания растителен или зеленчуков протеин, растителния протеинов екстракт, в соевия протеинов концентрат и изобщо в соевите продукти и различни алтернативи на месото има скрит натриев глутамат (на опаковките не е изписан!). Добавки, които често съдържат неотбеля-зан глутамат, са малцов екстракт, бульони, различни есенции, включително и "натурални", и под-правки. В големи количества се среща в почти всички сухи супи, подправката вегета и всичките и производни, в бързите закуски, в солетите и във всички подобни промишлени храни. В последно време натриевият глутамат се разпостранява с такава сила, че можем да го наречем "кока-колата" сред вкусовите добавки. Инвазията му в храната на глобализирания човек е емблематична - тя изразява тенденцията за хранително пристрастяване на потребителя."




Тема Re: Използване на готови кубчета и подправкинови [re: Luchezara]  
Автор PipilotaV. ( 0-)
Публикувано26.05.12 14:30



Извини ме, че няма да прочета в детайли постнатото от теб- долу- горе ми е ясно за какво иде реч. И, по принцип, рядко употребявам готови миксирани подправки- чат- пат слагам от готовите бульончета за овкусяване на ориз или нещо друго, но дотам. Повечето миксове са творения основно на химията и пораждат справедливи подозрения, а на малкото, които съм опитвала, даже им личи вкусово.




Тема Re: Използване на готови кубчета и подправкинови [re: Luchezara]  
Автор Фиши (Емарципанена)
Публикувано26.05.12 16:42



От 10 години и повече съм спряла да използвам маргарин и вегети, магита и др. Няма да защитавам позицията си с плам, защото нямам излишна енергия, а и по никакъв начин не мисля, че точно тук трябва да въздействам на хората.
За щастие, живеем в изостанала откъм растениевъдство и животновъдство страна и все още възможно да намериш зеленчуци и месо, отгледани без да са зарити с химия.
Зеленчуковият бульон се прави толкова лесно, или говеждия, че в името на вкусната храна (макар замразяването да отнема от качествата), си струва човек да пожертва няколко часа.
Знам,че по никакъв начин няма да намаля печалбите на Нестле, но пък и знам, че понякога е нужен само един пресен стрък, за да завършиш храната. Спирам





Тема Re: Използване на готови кубчета и подправкинови [re: Luchezara]  
Автор Luchezara (свободна птица)
Публикувано27.05.12 07:36



Най-странното е, че мононатриевият глутамат (MSG, Е-621-Е623) всъщност е само овкусител, който предизвиква зависимост. Значи напълно и спокойно може без него! И за какво се оказва, че увреждат хората, само за да продават по-големи количества, по никаква друга причина!? Това вече не знам как да го нарека.


Иначе комбинацията от изсушени подправки и зеленчуци е добра и много полезна идея. Може би трябва да си ги произвеждаме самички, но не знам как точно се правят. Предполагам, че не е сложно.






Тема Re: Използване на готови кубчета и подправкинови [re: Luchezara]  
Автор КироАдминистратор ( )
Публикувано27.05.12 20:36



Ще кажемЕ, че е пълна лайнария.



Тема В по-цивилизованите странинови [re: Luchezara]  
Автор _maycal (refab)
Публикувано27.05.12 22:27



има кубчета и без глутамат. В просташка България просто надделява този демонизъм - да се бута тази отрова по храните, фирмите да печелят, а допускам, че простаците, ако нямо глутама ще си го търсят - да им е "по-вкусно"!?... Като видя някъде глутамат веднага оставям стоката.



Тема Re: Използване на готови кубчета и подправкинови [re: Luchezara]  
Автор тpънчeтo (..)
Публикувано28.05.12 01:13



аз робувам на принципа, че нищо в умерени количества не може да ми навреди.
не живея във времената на чист въздух и чисти храни и организмът ми с времето се е приспособил и продължава да се приспособява към околните условия.
слушам тялото си и ако нещо ми харесва - хапвам го /даже прекалявам, но това е друг въпрос

/.
понякога употребявам хърватската вегета. рядко, но употребявам. по-вкусно е
ако приготвям храна за хора, които знам, че държат на чистота, био- и екологичност на храната - съобразявам се и нищо, неодобрено то тях, не влагам като продукти
това е.



Тема Така е...нови [re: Киро]  
Автор MoPcKuМодератор (звяр)
Публикувано28.05.12 12:23



никога не ползваме такива....



Тема Re: В по-цивилизованите странинови [re: _maycal]  
Автор Luchezara (свободна птица)
Публикувано28.05.12 13:41



Може просто да не го отбелязват на етикета. Виж какво пише в статията :

"В повечето случаи той се изписва, само ако е добавен в чиста форма, но ако е в състава на други подправки (а понякога той може да е 60% от тяхното количество!), въобще не се обозначава на етикета. Както пише д-р Р. Блейлок: "Производителите на глутамат и преработени храни винаги се опитват да скрият добавения MSG." Но най-голямата манипулация се извършва чрез Асоциация "Глутамат", сформирана от производителите на овкусителя. През последните две десетилетия асоциацията използва влиянието си, за да бъде премахнато обозначе-нието MSG или мононатриев глутамат от етикетите на много хранителни продукти. И сега, без ние да знаем, той уврежда невроните в мозъците ни. "




Тема Re:нови [re: тpънчeтo]  
Автор Luchezara (свободна птица)
Публикувано28.05.12 13:44



Викаш по-добре да мутираме, отколкото да се образоваме.

Зависи ако здравето започне да си иска своето, тогава човек много бързо се научава да забелязва и да се учи от природата.





Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.