|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
за Великден
|
|
Автор |
DeciDida (член) |
Публикувано | 25.03.12 15:24 |
|
От сега си правя планове за Великденската трапеза, дано не излезнат криви. Иска ми се тази година сама да си направя козунаците, че миналата година пропуснах, все бях на работа. За агнешкото всеки си има изпитана рецепта. Търся си рецепти за курабийки, които да можем да направим заедно с децата или типични великденски сладки или нещо интересно, което ви е доставяло много радост и забавление, когато сте правили заедно с децата си.
При желание, ще споделя моите рецепти за козунаци и агнешко.
| |
|
Не правя курабии за Великден, защото по магазините има в изобилие и то от хубави, по-хубави. Ако ще правиш козунак, не чакай последният момент. Направи един пробно, защото съм чувала, че козунаците / домашните/ не стават сполучливи.
Ще се радваме да споделиш рецептата си за козунак с нас.
| |
|
Не знам, колко са ти големи децата, но по това време можете да засадите леща или жито за тревичка в някакъв съд, върху която после ще наредите яйцата и занимавката им ще е да се грижат за нея.
| |
|
Здравей!
Написах ти рецепта за курабии. Стават много хубави и издържат доста време.
Ето става много добре и не е труден за изпълнение.
Успех и Весели празници!
Да станеш човек е изкуство.
| |
|
страхотна идейка!
като няма деца вече около мен, смятам аз да се заиграя
| |
|
Миналата година не можах да направя козунаци, но тази може и да успея...освен това смятам да направя и питка и да боядисам яйцата.
| |
Тема
|
Re: за Великден
[re: bobiO8]
|
|
Автор |
mirror_ (mirror image) |
Публикувано | 31.03.12 16:54 |
|
Миналата година използвах посочената от теб рецепта и тази година, смятам да повторя. И като се има предвид, че за първи път правих козунак, получих напълно задоволителен резултат, за нещо, което почти не се меси.
По две такива бебчета от доза:
Но не стават леки, както е казано там. И противно на някои мнения, аз смятам, че истинските козунаци са си тежки. Като вземеш резен, усещаш запазилия се мирис, вкуса на естествения продукт, на конци, но в плътна консистенция. Като изядеш резен, усещаш, че действително си ял козунак, а не тестяна топка.
Дали имаш идея обаче, как да се съхранят, защото естествено изсъхват по-бързо, а не мога да изчакам последния момент, за да ги правя?
| |
|
Във връзка с приближаващия Великден по католическия календар си позволявам да напомня експеримента ми със козунаци от миналата година:
Весели и вкусни празници на всички!
Try not. Do or do not. There is no try.
| |
Тема
|
Re: за Великден
[re: DeciDida]
|
|
Автор |
papyy (стара коткарка) |
Публикувано | 11.04.12 19:57 |
|
Всички сладки от козуначено тесто са добри за Великден. Аз правя плънка от млени орехи, едри стафиди и добавям на 200 г плънка 2-3 с. л. кафява захар/ смес от мед и захар/ заради консистенцията / и 1 ч.л. ром-коняк. просто правя малки пълнени козуначета.
МОЛЯ подкрепете читанка.инфо
http://bgpetition.com/chitanka_info/index.html
| |
Тема
|
Re: за Великден
[re: papyy]
|
|
Автор |
papyy (стара коткарка) |
Публикувано | 11.04.12 20:21 |
|
Истински колачета са сладки от смесено надигане. продуктите са на температура 25 градуса.
1 кг брашно за сладкиши, 2/3 кубче мая заквасено в 100 мл топло мляко, брашно, 2 с.л. захар, 1 ч.чаша кисело мляко с 1/2 к. л. сода, 3 яйца/ ако са малки 4/, меко масло 180г, 200 г захар. ванилия, ромова есенция, канела, млян карамфил, са на вкус. Маково семе за поръсване, може сухи фрукти наситнени и закиснати в бренди/ коняк/ ром на 150г сухи фрукти се слага 1,5-2 с.л. алкохол за поръсване за да не изгълтат течността на тестото.
Глазура1: 1 жълтък се разбива с 1,5 с.л.растително масло - сусамово, бадемово, в краен случай слънчогледово.
Глазура2: 1 белтък се разбива със захар на меренге и се ползва.
Моите внуци обичаха и от двете
Всичко се слага в купата за разбиване на миксера и се разбива с миксер, после се меси с миксер или тестомесачка. Пече се на хартия за печене или на силиконова подложка на 180 градуса до готовност.
Първо се заквасва маята, слагат се при нея яйцата, захар, смесва се киселото мляко със содата, ванилия, канела, добавя се 1 ч.ч. брашно ислед това мекото масло, размесва се после се добавя брашно до достигане на малко по-плътно тесто от козуначеното. Разточва се с точилка на набрашнен плот, изрязват се формички, намазват се с глазура, поръсват се с мак и се поставят за печене. подготвят се колкото тави имате и ако имате останало тесто се завива с фолио за да не изсъхне и в хладилника, като останат 2 тави го вадите и допичате.
У дома се правеше двойна доза и се печеше цял ден.
МОЛЯ подкрепете читанка.инфо
http://bgpetition.com/chitanka_info/index.html
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|