|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Патина(зелени петна) по Чайник
|
|
Автор |
Heизвecтeн (Приятел) |
Публикувано | 25.01.12 15:42 |
|
Здравейте
Може би въпросът ми не е за тук, но не се сещам къде да го задам. Имам един стар чайник, намерих го наскоро в мазето, от Тула(тулски самовар), неизползван("нов"), производство 1985г. Така като го гледам е от хром-никел ламарина направен, дебела. Има по него зеленикави петна, което ще рече, доколкото се разрових - патина. Такааа..много ми се прииска да си правя чай в него, пък и е красив, старинен и радващ окото. В антикварния магазин до нас обаче ми казаха, че щом имал образувана патина, не е добре да се ползва за хранителни цели, дори и след внимателно отстраняване на въпросната с подходящите вещества. Разрових се аз - никъде из нета не намерих потвърдителна такава информация. Ще бъда благодарен на съвет, дали да го реновирам, или все пак е опасно да се ползва. До скоро!
"Няма нищо по-хубаво от лошото време"Редактирано от Heизвecтeн на 25.01.12 20:26.
| |
|
Щом има зеленикави петна, вероятно не е от хром-никел. Сигурно е от месинг с хромово покритие. По- добре да не се използва.
| |
|
Не съм на "ти" с металите. Сега като го гледам отвътре, верно не е хром-никел, най-вероятно си прав. Тц, значи и ти смяташ, че е по-добре да го бракувам.
"Няма нищо по-хубаво от лошото време"
| |
|
Опасно е да го ползваш по предназначение.
| |
Тема
|
Re: Патина на Чайник
[re: Гинec]
|
|
Автор |
Kaлoмaин (гозгунджия) |
Публикувано | 26.01.12 08:25 |
|
Тези неща не могат ли да се калайдисват?
| |
|
Съвсем използваем си е . Има нужда от едно добро калайдисване и е ок. Аз имам такива тигани останали от преди ама наистина много години. Имам предвид на дядо ми от майка му, сиреч 100 и горница години. Перфектни са, повярвайте ми.
Try not. Do or do not. There is no try.
| |
|
А къде човек може да занесе съд за калайдисване?
| |
|
Фабрики и фирми с галваники бол, дал господ - занеси го там и те ще решат вместо теб какво и как.
| |
Тема
|
[re: Kaлoмaин]
|
|
Автор |
Гинec (G.G.Q.) |
Публикувано | 26.01.12 16:52 |
|
Салайдисват се само медни съдове.
| |
Тема
|
[re: Гинec]
|
|
Автор |
mirror_ (mirror image) |
Публикувано | 26.01.12 17:22 |
|
А не, не само медни. Имам едни старинни съдове, които не ползвам по предназначение, но ясно си личат следите от калайдисване. За съжаление, не знам, какъв е материала, но са сиво-сребристи на цвят и също се покриват с патина.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|