Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 11:37 15.01.25 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Тема Коледни рецептинови  
Автор KиpoАдминистратор ( )
Публикувано08.12.11 13:09



В тази тема пускайте всякакви изпитани, обикновени и необикновени рецепти, ваши или на ваши близки. Изпитрани или не толкова, изпробвани, традиционни, новаторски, бабешки и дядовски. Дори да са публикувани вече в клуба.
За празниците колежките от Лайф и другите тематични списания ще публикуват най-готините от тях ;)



Виждам че без пости и без да отидеш при свещеника на изповед, няма да се успокоиш!

Тема Re: Коледни рецепти [re: Kиpo]  
Автор ivaninamanchevaАдминистратор ()
Публикувано08.12.11 13:15



И не само коледни





Тема Re: Коледни рецептинови [re: Kиpo]  
Автор Фиши (Емарципанена)
Публикувано08.12.11 14:45



Може би трябва да направим 2 клончета: Бъдни вечер и Коледен обяд/ вечеря?



Тема Re: Коледни рецептинови [re: ivaninamancheva]  
Автор esti ()
Публикувано08.12.11 15:05



И не само коледни

С такива е пълно и в 4-те теми "Кой какво ще готви утре". :)



Тема Македонска баклава "Чичо Спиро"нови [re: Kиpo]  
Автор mirror_ (mirror image)
Публикувано08.12.11 22:43



Рецептата съм нарекла така, защото ни я спретна набързо чичо Спиро, бащата на една приятелка, докато му разфасовахме прасето и му пиехме ракията. А чичо Спиро пък, беше с македонски корени, та му и личеше отвсякъде... че така.

Продукти нямат точна дозировка, но да речем така:
1 пакет кори
2 ч.ч. натрошени орехи
3-4 филии хляб
2 ч.л. канела
Олио около 100 мл
3 ч.ч. захар и 3 ч.ч. вода за сиропа

Започва се със сиропа, който трябва да поври 4-5 минути. Оставя се да изстине и през това време се приготвя баклавата.

Средата от хляба се натрошава. Загрява се олиото и трохите се запържват в него до порозовяване. Добавят се орехите и канелата, обръщат се два-три пъти и сместа се дърпа от котлона.

В намазана с олио тава се нареждат два слоя кори и се наръсва с готовата смес. Допълнителна мазнина не се слага. Редуват се по две кори и смес, докато се завърши с кори. Отгоре леко се намазва с олио. Нарязва се на квадрати и се пече в умерена фурна. Изважда се и се залива с изстиналия сироп. Покрива се, за да поеме и омекне.

Има вкус на саралия и поради тази причина понякога я правя и навита, като слагам смес върху две кори, навивам на руло и нарязвам на фитили.
Правя я и на "охлювчета", като от навитите кори режа по дву-сантиметрови парченца и ги нареждам с разреза нагоре, преди да изпека.
Правя я и като полуфабрикат, като изпечените "охлювчета" държа в метална кутия 2-3 седмици и при необходимост само заливам с горещ сироп.

Това е. Търсих, но явно не съм правила снимка.



Тема Свинско печенонови [re: Kиpo]  
Автор Гинec (G.G.Q.)
Публикувано18.12.11 20:06



Необходими продукти за 3 порции:
500-600 г свинско месо от бута
Тънки резени сланина
Черен пипер на зърна
1/4 ч.ч. олио или зехтин
1 голяма глава лук, нарязан на ситно
1 морков, нарязан на дребни кубчета
1 с.л. листа от целина, нарязани на ситно /по-добре кубчета от глава/
1/4 ч.ч. бяло сухо вино
1/2 ч.ч. гореща вода
1 с.л. доматено пюре

Начин на приготвяне:
Месото се шпикова със сланина и черен пипер.
Овързва се с памучен конец да добие форма.
Поставя се в тава с мазнината, така че да има по-малко място около него.
Пече се 40 мин при 180°С до зачервяване.
Посолява се.
Лукът, морковът и целината се прибавят към месото.
Задушават се до омекване.
Налива се виното и водата.
Пече се още 30 минути като периодично се обръща от всяка страна.
Месото се изважда от тавата, маха се конеца и се реже на филии.
Сосът се сипва в тенджерка.
Доматеното пюре се размива в него.
Къкри около 2-3 минути до леко сгъстяване.

Подходяща гарнитура:
Задушени моркови с маслини
Варени картофи с пресен магданоз и копър.
Пюре от картофи с чер пипер.
Грах с масло и копър.

Редактирано от Гинec на 18.12.11 21:48.




*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.