|
Тема
|
Коледни рецепти
|
|
Автор |
Kиpo ( ) |
Публикувано | 08.12.11 13:09 |
|
В тази тема пускайте всякакви изпитани, обикновени и необикновени рецепти, ваши или на ваши близки. Изпитрани или не толкова, изпробвани, традиционни, новаторски, бабешки и дядовски. Дори да са публикувани вече в клуба.
За празниците колежките от Лайф и другите тематични списания ще публикуват най-готините от тях ;)
Виждам че без пости и без да отидеш при свещеника на изповед, няма да се успокоиш!
| |
|
И не само коледни
| |
Тема
|
Re: Коледни рецепти
[re: Kиpo]
|
|
Автор |
Фиши (Емарципанена) |
Публикувано | 08.12.11 14:45 |
|
Може би трябва да направим 2 клончета: Бъдни вечер и Коледен обяд/ вечеря?
| |
|
И не само коледни
С такива е пълно и в 4-те теми "Кой какво ще готви утре". :)
| |
Тема
|
Македонска баклава "Чичо Спиро"
[re: Kиpo]
|
|
Автор |
mirror_ (mirror image) |
Публикувано | 08.12.11 22:43 |
|
Рецептата съм нарекла така, защото ни я спретна набързо чичо Спиро, бащата на една приятелка, докато му разфасовахме прасето и му пиехме ракията. А чичо Спиро пък, беше с македонски корени, та му и личеше отвсякъде... че така.
Продукти нямат точна дозировка, но да речем така:
1 пакет кори
2 ч.ч. натрошени орехи
3-4 филии хляб
2 ч.л. канела
Олио около 100 мл
3 ч.ч. захар и 3 ч.ч. вода за сиропа
Започва се със сиропа, който трябва да поври 4-5 минути. Оставя се да изстине и през това време се приготвя баклавата.
Средата от хляба се натрошава. Загрява се олиото и трохите се запържват в него до порозовяване. Добавят се орехите и канелата, обръщат се два-три пъти и сместа се дърпа от котлона.
В намазана с олио тава се нареждат два слоя кори и се наръсва с готовата смес. Допълнителна мазнина не се слага. Редуват се по две кори и смес, докато се завърши с кори. Отгоре леко се намазва с олио. Нарязва се на квадрати и се пече в умерена фурна. Изважда се и се залива с изстиналия сироп. Покрива се, за да поеме и омекне.
Има вкус на саралия и поради тази причина понякога я правя и навита, като слагам смес върху две кори, навивам на руло и нарязвам на фитили.
Правя я и на "охлювчета", като от навитите кори режа по дву-сантиметрови парченца и ги нареждам с разреза нагоре, преди да изпека.
Правя я и като полуфабрикат, като изпечените "охлювчета" държа в метална кутия 2-3 седмици и при необходимост само заливам с горещ сироп.
Това е. Търсих, но явно не съм правила снимка.
| |
Тема
|
Свинско печено
[re: Kиpo]
|
|
Автор |
Гинec (G.G.Q.) |
Публикувано | 18.12.11 20:06 |
|
Необходими продукти за 3 порции:
500-600 г свинско месо от бута
Тънки резени сланина
Черен пипер на зърна
1/4 ч.ч. олио или зехтин
1 голяма глава лук, нарязан на ситно
1 морков, нарязан на дребни кубчета
1 с.л. листа от целина, нарязани на ситно /по-добре кубчета от глава/
1/4 ч.ч. бяло сухо вино
1/2 ч.ч. гореща вода
1 с.л. доматено пюре
Начин на приготвяне:
Месото се шпикова със сланина и черен пипер.
Овързва се с памучен конец да добие форма.
Поставя се в тава с мазнината, така че да има по-малко място около него.
Пече се 40 мин при 180°С до зачервяване.
Посолява се.
Лукът, морковът и целината се прибавят към месото.
Задушават се до омекване.
Налива се виното и водата.
Пече се още 30 минути като периодично се обръща от всяка страна.
Месото се изважда от тавата, маха се конеца и се реже на филии.
Сосът се сипва в тенджерка.
Доматеното пюре се размива в него.
Къкри около 2-3 минути до леко сгъстяване.
Подходяща гарнитура:
Задушени моркови с маслини
Варени картофи с пресен магданоз и копър.
Пюре от картофи с чер пипер.
Грах с масло и копър.
Редактирано от Гинec на 18.12.11 21:48.
| |
|
|
|
|