|
Тема
|
Люти чушлета
|
|
Автор |
Milley () |
Публикувано | 03.08.11 13:04 |
|
По Катерина Евро от "Черешката на тортата"
Чушлетата се опукват на котлона /аз имам прибор - нещо като тава с дупки/. През това време се приготвя марината - мед, оцет, олио /тя ползва зехтин, ама .../, сол, накълцан на едро чесън и ситно нарязан магданоз. Всичко на око. Още горещите чушлета се слагат в маринатата. Страхотно става!
За да те уважават, трябва да си нагаждач, ако ли не - и сам войнът е войн.
| |
Тема
|
Re: Люти чушлета
[re: Milley]
|
|
Автор |
Taigun (женски вУк;) |
Публикувано | 03.08.11 15:10 |
|
При нас също са много любими! С олио (като теб), мед съвсем спестовно... и ги мятам в един средноголям буркан (от лютеница купЕшка), натискам отгоре с "клЪчник", чесън и магданоз на богато. Затварям и няколко пъти обръщам бурканчето: ту с главата нагоре, ту с дупето. Стават фантастични!
Тъкмо снощи спретнахме тандемно поредна порция (един пече, друг овкусява) - мале, адски люти! Изядеш една-две... и хич колаген ти не трябва: резултатът е "джУки" като слънце!
| |
|
Имам един дебел чугунен тиган. Леко намазвам с мазнина (колкото да не е на голо) и като загрее мятам вътре чушлетата и от време на време ги разбърквам. Опукват се много лесно. Маринатата ще я пробвам, звучи много апетитно.
Редактирано от Kapинka на 03.08.11 15:51.
| |
|
Аз ги пукам на скарата, слагам в купичка след това захар на края на лъжицата, натиснат чесън и леко нарязан, магданоз, олио или зехтин и малко оцет, а може и лимонов сок...разбърквам и консумирам, ако не бъдат изядени в хладилника отиват.
| |
Тема
|
Re: Люти чушлета
[re: MoPcKu]
|
|
Автор |
Гинec (G.G.Q.) |
Публикувано | 03.08.11 20:29 |
|
Ох! Блазе ви, че можете да ядете люто.
| |
Тема
|
Re: Люти чушлета
[re: Гинec]
|
|
Автор |
Фиши (Емарципанена) |
Публикувано | 03.08.11 20:49 |
|
Гинес, и аз избягвам тази рецепта в лютия й шопски вариант (правя я вече 25 години) и използвам чорбаджийски чушки, дребен пипер. Малко игра е с избелването и нарязване на филийки на чесъна, но резултатът си струва.
| |
Тема
|
Re: Люти чушлета
[re: Фиши]
|
|
Автор |
Гинec (G.G.Q.) |
Публикувано | 03.08.11 20:54 |
|
Чорбаджийските се понасят. Обичам ги, ама не ми влизат в къщата щото освен мен, няма кой да ги яде.
| |
Тема
|
Re: Люти чушлета
[re: Гинec]
|
|
Автор |
Фиши (Емарципанена) |
Публикувано | 03.08.11 21:16 |
|
Нищо не ти пречи да комбинираш чорбаджийски и с каба или сиврия
| |
Тема
|
Re: Люти чушлета
[re: Фиши]
|
|
Автор |
Гинec (G.G.Q.) |
Публикувано | 03.08.11 21:24 |
|
Да.
| |
Тема
|
Re:Червени чушки в марината
[re: Фиши]
|
|
Автор |
xamos () |
Публикувано | 03.08.11 23:51 |
|
Аз ползвам червени чушки (сладките, за пълнене) и се получава много вкусно. Понякога прибавям и няколко зелени, важното е да са месести. В къщи всички са доволни, защото са сладки. Опичам ги, обелвам ги и ги заливам с тази марината (оцет, зехтин, чесън на тънки филийки и магдноз), но без мед (защото чушките са си сладки). Държа ги в хладилника, като студена салата или добавям от тях в салата с домати и краставици. Като престоят в маринатата се овкусяват допълнително и са много апетитно мезе.
Редактирано от xamos на 04.08.11 00:03.
| |
|
|
|
|