|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | (покажи всички)
Тема
|
Re: благодаря и на двамата!
[re: esti]
|
|
Автор |
тpънчeтo (..) |
Публикувано | 25.08.11 09:56 |
|
облиз, облиз
още не съм имала време да стигна в руските магазини, но... ЩЕ!
| |
Тема
|
Re: благодаря и на двамата!
[re: Фиши]
|
|
Автор |
тpънчeтo (..) |
Публикувано | 25.08.11 10:01 |
|
да, така е, просто не умея да разбивам масло със захар, много ми е трудоемко:)
иначе за гранясалото масло и аз имах такива случки, затова вече дори не пробвам българските масла макар да знам, че е възможно да има и свестни. купувам си от немските и си щракам с пръсти. преди време, когато бях по-заможна, и аз купувах 'президент':)
сега съм се пристрастила към заквасената сметана като добавка към ястия, винаги имам в хладилника.
последно открих сметаната на 'елби' като най-успешна за тази цел. другите - 'на баба', 'данон', мога да ги ям и лъжичка дори, но горната е много по-добра за готвене, макар и да не става за гребване с лъжица - твърде наситено мазна е, но с нея вкуса става много по-добър.
| |
|
Рядко проготвям сладки неща, но тази стара рецепта за руло, която знам от майка ми, много ми допада.
"Тестото" за рулото се приготвя от около 250г смлени обикновени бисквити, а към тях се прибавя разтопен черен шоколад или 1- 2с.л. какао, 1-2 ч.л. ром и ванилия, малко подсладено прясно мляко, за да се получи гъста смес. Всичко това се разстила върху предварително наръсена с кокосово брашно (стърготини) готварска хартия или фолио. А върху него се разстила крем от 100 г краве масло, разбито със 100 г пудра захар и към сместа се прибавят 100- 150г кокосови стърготини (хубаво е кремът да е приготвен предварително и да е оставен в хладилника известно време, за да се стегне). Накрая всичко това се навива на руло с хартията (фолиото) и се оставя в хладилника до втвърдяване.
Много е вкусно.
Редактирано от PipilotaV. на 25.08.11 17:49.
| |
|
Никак не е трудно да се разбие масло със захар. Оставяш маслото достатъчно дълго време извън хладилника, може и през цялата нощ, а на следващият ден действаш. По-лесно се разбива масло , ако захарта е пудра.
| |
|
По този начин приготвях преди години унгарският салам. В сместа слагах и орехи.Така е, много е вкусно .
| |
|
Но предполагам, в какаовата смес ще е най- подходящо орехите да са смлени.
| |
|
Пипи, може смлени, а може и счукани, за да се усещат. Опитай и в двата варианта, за да видиш кой повече ще ти допадне.
| |
Тема
|
Re: Няма име, но има шоколад
[re: Фиши]
|
|
Автор |
esti () |
Публикувано | 29.08.11 12:59 |
|
Пробвах с наполовина по-малко - със сто грама.
И стана съвсем същото, като с 200, егати!
Започват да ме обземат едни съмния, че онези 200гр, всъщност не са били точно 200.
Но дори и да е така, по оригиналната рецепта грамовете са двеста. Дори 225 !
Иди го разбери....
Вече е ясно, че ще се опита и с още по-малко.
| |
Тема
|
Шоколадови бонбони с орехи и смокини
[re: xamos]
|
|
Автор |
xamos () |
Публикувано | 09.10.11 00:32 |
|
При посещението ми на Празника на смокинята в Полилофо, една от почерпките бяха точно тези шоколадови бонбони, увити в станиолова хартия. Успях да науча рецептата и днес бързам да ви я споделя.
ПРОДУКТИ:
24 сухи смокини “Каламата”
8 супени лъжици захар с връх
300гр. шоколадова кувертура (или 200гр. млечен шоколад и 100гр. натурален)
1 с.л. бутер и при нужда няколко лъжици кондензирано мляко, за да се втечни кувертурата.
ПРИГОТВЯНЕ:
Смокините и захарта се слагат в тенджерка и се долива вода, колкото да се покрият с около 1-2 пръста отгоре. Тенджерката се покрива с капак и се вари продължително време на тих огън (около 50 мин), докато водата се сгъсти на сироп, а смокините омекнат и набъбнат максимално. Снемат се от огъня. Оставят да престоят една нощ заедно със сиропа и на следващият ден се прецеждат.
Орехите се запичат на фурна за 10 мин на 150С. С помоща на ножче се прави малък отвор в долния край на всяка смокиня и се напълва плътно с орехи. Притискаме отвора с пръсти и да придаваме кръгла форма на смокините. Кувертура се разтопява на водна баня заедно с кравето масло и при нужда се добавя малко кондензирано мляко за да се разреди.
Смокините се потопяват една по една в разтопения шоколад и се подреждат върху повърхност покрита с прозрачно фолио или пергаментова хартия. Украсяваме с помощта на вилица, която потопяваме в разтопен шоколад и разтичаме върху бонбоните. Оставяме да се стегнат на хладно място. На следващия ден увиваме в станиол.
Редактирано от xamos на 09.10.11 00:38.
| |
Тема
|
Re: Шоколадови бонбони с орехи и смокини
[re: xamos]
|
|
Автор |
Гинec (G.G.Q.) |
Публикувано | 09.10.11 13:03 |
|
Много се радвам, че отново се върна в клубчето.
Бонбоните са страшно съблазнителни. Колко грама очистени орехи отиват?
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | (покажи всички)
|
|
|