Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 12:11 21.10.25 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Ориза да ви питам как го приготвятенови  
Автор Milley ()
Публикувано24.06.11 12:23

Снощи готвих пиле с ориз. Когато подготвях ориза, ми дойде на гости една съседка - аз тъкмо бях премерила ориза и го изсипах на масата да го чистя /винаги го преглеждам най-вече за камъчета/, та после го изсипах в един гевгир и започнах да го мия. Винаги го мия и то по-продължително време. Та я хвърлих в смут. Вика ми " Що го миеш, оризът се готви неизмити или пък кат толкоз искаш да го миеш, изплакни го много леко". Нейната логика, а и "така казвали хората", оризът не се миел, защото ставало нещо с нишестето му и после се слепвал като го готвиш.
Моля да кажете как е правилно - да се мие ли или да не се мие?

За да те уважават, трябва да си нагаждач, ако ли не - и сам войнът е войн.

Тема Re: Ориза да ви питам как го приготвятенови [re: Milley]  
Автор KиpoАдминистратор ( )
Публикувано24.06.11 12:37

Мие се. Инак, средностатистическият тъпунгер в множество, съставя ОВЧА МАСА дебилоиди, които не мият не само ориза, а и ... не се подмива повече от веднъж седмично, ако съдим по аромата в "масовия транспорт". С една дума, естествено, че СЕ мие.

наистина ми е тъжно, 4е толкова интелигентно мом4е като теб яде месо

Автор PipilotaV. ( 0-)
Публикувано24.06.11 12:37

Ако иде реч за класическия нашенски бисерен, например, ориз, и аз го мия. Мисля, че отмиването на нишестето би трябвало да цели точно обратния ефект: по- трудно слепване на ориза в последствие. Въпреки че, ако не спазваш някакви пропорции ориз- вода, няма как да се отървеш от слепен ориз.

Автор Гинec (G.G.Q.)
Публикувано24.06.11 12:51

Преди го миех, а сега не. Той минава през топлинна обработка и се дизинфекцира. Понякога го запържвам леко заедно с лука. Слагам го в тигана или тенджерата като поомекне лука. После пресипвам в тавата и заливам с 5-6 части вода, ако е за печене.

Тема Re: Ориза да ви питам как го приготвятенови [re: Гинec]  
Автор Milley ()
Публикувано24.06.11 13:19

Аз го мия и го оставям да се отцеди. После лука запържвам първо, после добавям и ориза и пържа и него. Винаги ми се получава много добре.

За да те уважават, трябва да си нагаждач, ако ли не - и сам войнът е войн.

Автор Гинec (G.G.Q.)
Публикувано24.06.11 13:31

Много добре.

Тема Re: Ориза да ви питам как го приготвяте [re: Гинec]  
Автор diana_b (непознат )
Публикувано24.06.11 13:47

В зависимост от нуждите го мия или не. Когато искам да е сипкав - го измивам с накисване в студена вода, няколко пъти я сменям. Това, мисля и аз, се прави точно за да се отмие нишестето, което е останало по зрънцата ориз при полирането и което при наличието на висока температура и вода, набъбва и образува леплива каша. Обратно - когато правя ризото, не го мия, защото точно то , /и специалния сорт ориз, разбира се/ дава кремообразната консистенция на ризотото. Не бих се сетила да го мия обаче с цел "хигиена" на ориза, а камъчета в него не съм виждала от години.

Автор martyrМодератор (m3lk0r)
Публикувано24.06.11 14:20

Зависи какво ще приготвям с него. Ако е за суши или онигири го измивам и накисвам за 20 минути. Ако е на фурна не го измивам а директно го запържвам заедно с малко лук и подправки, после го пека в 3 части вода ако го пека в открит съд или 2 части ако е в йенско стъкло или гювечета.

Не, не ме интересува, че знаеш!

Тема Re: Ориза да ви питам как го приготвятенови [re: martyr]  
Автор PipilotaV. ( 0-)
Публикувано24.06.11 14:27

Какъв ориз купуваш за суши? И изобщо как го приготвяш? Интересува ме някакъв личен опит, защото дъщеря ми мре за суши, на всичкото отгоре вегетарианско (?!), а ми писна от високия й бюджет в разходната му част поради подобни удоволствия. Да взема да се опитам ли, що ли... Иначе, пръчици и посуда за целта имам.

Автор dama_spatia (зеленоока)
Публикувано24.06.11 15:42

Правилно процедираш. Аз също винаги мия ориза, преди да го готвя. Но, все пак, е въпрос на вкус.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.