|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Ориза да ви питам как го приготвяте
|
|
Автор |
Milley () |
Публикувано | 24.06.11 12:23 |
|
Снощи готвих пиле с ориз. Когато подготвях ориза, ми дойде на гости една съседка - аз тъкмо бях премерила ориза и го изсипах на масата да го чистя /винаги го преглеждам най-вече за камъчета/, та после го изсипах в един гевгир и започнах да го мия. Винаги го мия и то по-продължително време. Та я хвърлих в смут. Вика ми " Що го миеш, оризът се готви неизмити или пък кат толкоз искаш да го миеш, изплакни го много леко". Нейната логика, а и "така казвали хората", оризът не се миел, защото ставало нещо с нишестето му и после се слепвал като го готвиш.
Моля да кажете как е правилно - да се мие ли или да не се мие?
За да те уважават, трябва да си нагаждач, ако ли не - и сам войнът е войн.
| |
Тема
|
Re: Ориза да ви питам как го приготвяте
[re: Milley]
|
|
Автор |
Kиpo ( ) |
Публикувано | 24.06.11 12:37 |
|
Мие се. Инак, средностатистическият тъпунгер в множество, съставя ОВЧА МАСА дебилоиди, които не мият не само ориза, а и ... не се подмива повече от веднъж седмично, ако съдим по аромата в "масовия транспорт". С една дума, естествено, че СЕ мие.
наистина ми е тъжно, 4е толкова интелигентно мом4е като теб яде месо
| |
Тема
|
|
|
Автор |
PipilotaV. ( 0-) |
Публикувано | 24.06.11 12:37 |
|
Ако иде реч за класическия нашенски бисерен, например, ориз, и аз го мия. Мисля, че отмиването на нишестето би трябвало да цели точно обратния ефект: по- трудно слепване на ориза в последствие. Въпреки че, ако не спазваш някакви пропорции ориз- вода, няма как да се отървеш от слепен ориз.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Гинec (G.G.Q.) |
Публикувано | 24.06.11 12:51 |
|
Преди го миех, а сега не. Той минава през топлинна обработка и се дизинфекцира. Понякога го запържвам леко заедно с лука. Слагам го в тигана или тенджерата като поомекне лука. После пресипвам в тавата и заливам с 5-6 части вода, ако е за печене.
| |
Тема
|
[re: Гинec]
|
|
Автор |
Milley () |
Публикувано | 24.06.11 13:19 |
|
Аз го мия и го оставям да се отцеди. После лука запържвам първо, после добавям и ориза и пържа и него. Винаги ми се получава много добре.
За да те уважават, трябва да си нагаждач, ако ли не - и сам войнът е войн.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Гинec (G.G.Q.) |
Публикувано | 24.06.11 13:31 |
|
Много добре.
| |
Тема
|
[re: Гинec]
|
|
Автор |
diana_b (непознат
) |
Публикувано | 24.06.11 13:47 |
|
В зависимост от нуждите го мия или не. Когато искам да е сипкав - го измивам с накисване в студена вода, няколко пъти я сменям. Това, мисля и аз, се прави точно за да се отмие нишестето, което е останало по зрънцата ориз при полирането и което при наличието на висока температура и вода, набъбва и образува леплива каша. Обратно - когато правя ризото, не го мия, защото точно то , /и специалния сорт ориз, разбира се/ дава кремообразната консистенция на ризотото. Не бих се сетила да го мия обаче с цел "хигиена" на ориза, а камъчета в него не съм виждала от години.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
martyr (m3lk0r) |
Публикувано | 24.06.11 14:20 |
|
Зависи какво ще приготвям с него. Ако е за суши или онигири го измивам и накисвам за 20 минути. Ако е на фурна не го измивам а директно го запържвам заедно с малко лук и подправки, после го пека в 3 части вода ако го пека в открит съд или 2 части ако е в йенско стъкло или гювечета.
Не, не ме интересува, че знаеш!
| |
Тема
|
[re: martyr]
|
|
Автор |
PipilotaV. ( 0-) |
Публикувано | 24.06.11 14:27 |
|
Какъв ориз купуваш за суши? И изобщо как го приготвяш? Интересува ме някакъв личен опит, защото дъщеря ми мре за суши, на всичкото отгоре вегетарианско (?!), а ми писна от високия й бюджет в разходната му част поради подобни удоволствия. Да взема да се опитам ли, що ли... Иначе, пръчици и посуда за целта имам.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
dama_spatia (зеленоока) |
Публикувано | 24.06.11 15:42 |
|
Правилно процедираш. Аз също винаги мия ориза, преди да го готвя. Но, все пак, е въпрос на вкус.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|