|
Тема
|
Ципура върху зеленчуков сос
|
|
Автор |
diana_b (непознат
) |
Публикувано | 16.06.11 10:18 |
|
С наближаването на лятото все повече ме влече към леките морски храни и ето какво си спретнах снощи - печена ципура. Получи се доста успешно и искам да го споделя с вас. Обикаляйки из магазина при вечерния пазар намерих хубава прясна ципура, което ме вдъхнови да спретна едно печено в средиземноморски дух. Почистих рибата, подсуших и напръсках с лимонов сок да се маринова за двадесетина минути. През това време приготвих соса - в зехтин задуших стар лук и финокио/фенел/ на полумесеци, след като омекнаха, добавих обезкостени черни маслини /в случая имах каламон под ръка/, каперси и нарязани на кубчета домати в сос /от консерва/. Подправих с малко мащерка и щипка риган. Оставих да се задуши за няколко минути. Върху соса разположих рибата, като допълнително я овкусих със сол и зехтин, а коремчето напълних със стръкчета мащерка и и лимонови резени. Запекох за 30 минути в предварително загрята на 180С фурна до получаване на хрупкава кожичка и леко карамелизиране на соса по крайчетата на съда. Ммм, доста апетитно! Сервирах я с пшеничен хляб с маслини /също както и рибата, и фенела, закупен от Пикадили/ и добре охладено розе!
| |
Тема
|
Re: Ципура върху зеленчуков сос
[re: diana_b]
|
|
Автор |
Гинec (G.G.Q.) |
Публикувано | 16.06.11 17:36 |
|
Блазе ти, че можеш да купуваш прясна риба. Рецептата е страхотна само не разбрах какво е фенел.
| |
Тема
|
Re: Ципура върху зеленчуков сос
[re: Гинec]
|
|
Автор |
Kaлoмaин (гозгунджия) |
Публикувано | 16.06.11 17:39 |
|
Нещо като резене.
| |
Тема
|
Re: Ципура върху зеленчуков сос
[re: Kaлoмaин]
|
|
Автор |
Гинec (G.G.Q.) |
Публикувано | 16.06.11 18:43 |
|
Аха. Да.
| |
Тема
|
Re: Ципура върху зеленчуков сос
[re: diana_b]
|
|
Автор |
Deern (ღ) |
Публикувано | 16.06.11 19:20 |
|
и финокио/фенел/ на полумесеци....Подправих с малко мащерка и щипка риган
Браво, това е рецепта, която трябва да се опита. Аз не ям риба, но щом има фенхел и мащерка, е напълно достатъчно сега отивам да видя що е то ципура и ако е от онази не-миришештата риба с хрущялни кости, съм съгласна да я ям И с лимони и мащерка. Да!
| |
Тема
|
Re: Ципура върху зеленчуков сос
[re: Гинec]
|
|
Автор |
diana_b (непознат
) |
Публикувано | 17.06.11 10:23 |
|
Да, мисля, че е точно резене, само че луковицата. В родния ми край /бургаско/ резенето, по-точно ситно накълцаните върхарчета традиционно се използват вместо копър за подправка на таратор. Даже по всякакви градинки около блоковете расте, и ако не те е страх, че е уважен от някое куче, късаш и право в таратора. Вкуса с резене е страхотен! Жалко, тук в София не съм виждала никъде. Но в италианската кухня май се използва предимно луковицата.
| |
Тема
|
Re: Ципура върху зеленчуков сос
[re: Deern]
|
|
Автор |
diana_b (непознат
) |
Публикувано | 17.06.11 10:27 |
|
Тук при нас, в София, я внасят прясна в лед от Гърция. Не е хрущялна риба, а с кости, не е бяла риба, но месото е плътно, бяло и стегнато. Няма много кости и е лесна за почистване, само малко люспи, които лесно остъргах с остър нож под водна струя в мивката. Не е суха, но не е и мазна, предварителното мариноване с лимонов сок спомага да се облагороди вкуса. При самото печене почти нямаше миризма в кухнята, и даже съпруга ми, който не понася риба, и разбира се не яде, похвали, че можел да вечеря с нас, защото не "воняло".
| |
|
Дори рецептата е изпробвана на нерибояден
Мисля че ако ривата дойде в повече, може да се разпредели на тези, които я обичат, а останалите да хапват зеленчуците. Все пак фенхела е доста ароматен, мащерката също и лимона.
Аз веднъж правих картофена крем супа с парченца филе от сьомга. В началото беше ок, можех даже да извадя парченцата, които ми бяха вповече, но само ако го направя веднага. След не дълго време картофите поемат миризма.
| |
|
|
|
|