|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | (покажи всички)
Тема
|
пица....
|
|
Автор |
redjeep (TJ-Sport) |
Публикувано | 06.03.11 22:39 |
|
традиционната българска пица,как я правите?
И все пак,в различните държави,различно се приготвя.Може би не съм прав,пицата си е пица,и все пак в България сигорно с нещо е по различна,даже и тестото.
| |
|
Тестото го правя за 2 големи пици от 500 гр. брашно, 300 мл. вода, 2 чаени лъжици готварска сода, 2 ч.л. сол и захар, супена лъжица олио. Слагам първо течностите, после брашното и другото. Бия с миксера. Оставям да се успокои. Чакам малко да 'шупне' и пак бия с миксера, но със спиралите, а не с бъркалките.
Зарязвам да втаса малко.
Нарязвам 1 шпеков салам на кубчета.
Нарязвам 1 голям домат на шайби.
Нарязвам 1-2 печруки на шайби.
Настъргвам един калъп пършевица на едро.
Пускам фурната да се загрява на макс.
До това време тестото е станало почти готово (1.5 - 2 пъти оригиналният си обем)
Деля тестото на две с намаслени ръце и започвам да го натискам/мачкам/разстилам/придърпвам в 2 леко намаслени тави, докато в краищата опре стените.
Подреждам гъбите, подреждам доматите, нахвърлям салама, нахвърлям кашкавала, чуквам по 1 яице в центъра и обилно поръсвам с чубрица.
Връщам фурната на 180 градуса и пъхам тавите.
След 15-20 мнути им сменям местата.
Отварям бутилка шардоне и пренасям приборите.
След 5-10 минути са готови и пиците.
Бързо и просто. Може да нахрани 4-ма изгладняли като мечки мъже без проблем.
И за протокола, в България и викаме "Гарнирана Пита" Редактирано от martyr на 06.03.11 23:12.
| |
|
Благодаря ти много,интересна и вкусна изглежда пицата ти!С яйцето ме изненада?Гарнирана пита,защо?
| |
|
Ха-ха-ха, защото в някои крайща на България "пица" се казвало на женски полов орган... И това, колкото и идиотско да изглежда, е съвсем сериозно.
Този идиотизъм според мене възникна някъде около или след 75-та година.
Та, оттам и "гарнирана пита"...
| |
|
Не знам, дали е традиционна, на ето как я правя:
Тесто:
Не се отличава много от варианта на Martyr.
За две дози.
500гр. бяло брашно
1ч.л. сол
1ч.л. захар
2с.л. зехтин
2ч.ч. вода /или топло мляко/
40гр. мая.
Предварително загряваме фурната на най-ниската степен. Разбъркваме внимателно маята в 1/2ч.ч. топла вода около 5мин. ,после я слагаме във фурната да набъбне леко.Смесваме брашното с останалата вода и зехтина, като го бъркаме няколко минути. Прибавяме маята, солта, захарта и още една с.л. брашно. Месим докато получим тесто. Може към него да се добавят още 2 с.л. зехтин. Слагаме тестото в дълбок съд, покриваме го с кърпа и го оставяме във фурната или някъде на топло място за два часа да бухне.
Намазваш с помощта на четка разточеното тесто с доматено пюре или кетчуп. Отгоре – рязани мариновани гъби, рязани маслини, сирене, колбас,пет-шест малки топчета краве масло, след 7-8мин. отгоре настърган кашкавал и счупваш едно яйце , печеш още 10 мин. на 230градуса и готово.
Една малка галерия. В дома обожават пиците.
Да станеш човек е изкуство.
| |
Тема
|
Re: пица....
[re: bobiO8]
|
|
Автор |
bobiO8 (ентусиаст) |
Публикувано | 07.03.11 10:38 |
|
Да поясня. Слягаме във фурната, предварително загрята на 230 градуса, вадим след 7-8 мин., ръсим настъргания кашкавал, счупваме едно яйце и печем още
10мин.
Да станеш човек е изкуство.
| |
|
"Традиционна българска пица" не е ли нещо като "традиционно италианско гравче на тавче"?
| |
Тема
|
Re: пица....
[re: bobiO8]
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 07.03.11 13:16 |
|
О, както винаги, прекрасни снимки...
Но твоята рецепта, колкото и да си прилича с на Марти, за мене е съществено различна...
Имам предвид, че Марти използва като набухвател само натриев бикарбонат, а ти използваш мая. Добавката на прясно мляко пък дава друга консистенция на втасващото тесто - прави го с по-ситни мехурчета.
Според мене, маята прави съвсем различно на вкус и вид тестото.
Не можах да разбера с какво ще реагира содата в рецептата на Марти, обаче, не видях нищо с някакъв кисел характер, примерно кисело мляко, оцет или нещо подобно...
А, пак според мене, най-важното в една пица е тестото, то прави хубавата пица, всичко "отгоре" има стотици варианти и не е проблем да се комбинира и направи богато и вкусно, но ако тестото е жилаво и трудно се реже и дъвче, това вече не е пица, а мъка...Да не споменавам колко жилави пици съм ял в пицариите в България...
Според мене, хубавото тесто за пица трябва да е пухкаво, но не прекалено и в никакъв случай жилаво, хрупкаво по крайщата, а не твърдо.
Затова истинските пицари задължително мажат с разтопено масло крайщата на току-що извадената от пещта пица.
Имам някъде 100% оригинална професионална рецепта за тесто за пица, но не мога да я намеря...
| |
|
Сапи, тази рецепта за тестото ми е от един приятел,собственик на пицария. Той е бил 7 години в Италия и е работил в тяхна верига пицарии. За толкова години, няма начин да не е усвоил тънкостите на занаята.
Да станеш човек е изкуство.
| |
Тема
|
По повод темата ти,
[re: redjeep]
|
|
Автор |
mirror_ (mirror image) |
Публикувано | 07.03.11 15:47 |
|
да питам, дали някой има впечатления от онези електрически уреди за печене на пица, които са напускали по магазините. Отдолу е цяла плоча, а отгоре е стъклен капак.
Освен това, дали някой е пробвал да пече пица върху предварително загрята във фурната плоча, защо вкуса е съвсем различен от тази в тава. Аз имам идея да пробвам, но се чудя, дали например мрамора е удачния материал.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | (покажи всички)
|
|
|