Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 11:44 04.11.25 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема "Гъделът на император Ли У" :))нови  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано21.01.11 16:01

(Не се заблуждавайте от екзотичното заглавие, рецептата изцяло е авторска...

)

ПРАЗ, СИНИ СЛИВИ, КАЙСИИ, СТАФИДИ, ОРИЗ, МАСЛИНИ.
ВАРИАНТ + ТЕЛЕШКО (СВИНСКО)

Яденето по принцип е постно, но може да бъде сготвено без каквито и да е проблеми с телешко или свинско месо.

ПРОДУКТИ:
1 кг. праз
1 каф. чашка смлени домати
1 ч. ориз
20 сушени сини сливи без костилки, заедно с 20 тъмни стафиди и 10 сушени кайсии
1 каф. ч. зехтин
1 с.л. подправка МАГИ-"Десет зеленчука" (2 ч.л. обикновена сол)
опционално 600 г. телешко от плешка
1 с.л. смлени орехи
1 с.л. коняк (бренди)

Заб.:
Ако решим яденето да бъде с месо, нарязваме телешкото (свинското) на средни кубчета и го изпържваме на малки порции в 1 с.л. мазнина, на силна температура, с цел "запечатване".

От предишната вечер накисваме сините сливи, кайсиите и стафидите в малко вода с малка щипка сол и с.л. коняк (бренди), за да омекнат.
Нарязваме наситно праза и го задушаваме в мазнината, докато омекне. Посоляваме с подправката, добавяме орехите и разбъркваме. Задушаваме без капак още 2-3 мин.
Добавяме сините сливи, орехите и месото към задушения и омекнал праз (ако искаме да бъде постно - вместо месото - 20 маслини), добавяме и доматите и задушаваме 5 мин.
Добавяме промития до светло ориз, разбъркваме внимателно и наливаме 3 ч. гореща вода. Задушаваме на среден огън 10 мин., поставяме кърпа или дебел слой домакинска хартия под капака, изключваме нагряването и оставяме така 20 мин.
Вариант - изсипваме всичко в тавичка и запичаме 15 мин. на фурна, предварително загрята до 150°.

Да ви е сладко! И на вегетарианци, и на месоядци...

Редактирано от Sapiens на 21.01.11 17:12.

Тема Re: "Гъделът на император Ли У" :))нови [re: Sapiens]  
Автор MoPcKuМодератор (звяр)
Публикувано21.01.11 19:28

Много ми хареса рецептата!
Смятам да е тествам и да кажа резултат...

Тема Re: "Гъделът на император Ли У" :))нови [re: MoPcKu]  
Публикувано21.01.11 20:59

Ще ти бъда изключително благодарен за мнението!

Автор rade6ki (професионалист)
Публикувано22.01.11 00:56

Да се похваля за гъделчето!

Бях решила да не пиша повече в този клуб,но няма защо да ви развалям настроението с подробности,който чете редовно знае за какво става въпрос.Та по въпроса: плодовете ги накиснах не за 24 часа,а в 17 ч.днес,че рецептата тогава я прочетох.Всичко друго по технология(без месо) иииииии току що си заминаха гостите-месояди много доволни.Можело,казаха,и постното да е много вкусно!Много благодаря,Сапи!Досега смесвах и аз сладко и солено,но с по- малко сладко(например само сухи сливи в задушено със заек,или само стафиди в плънки,или кайсии с патешкото),но и трите заедно не бях.Комбинацията е чудесна!И вместо Маги или сол 2 лъжички замесител на сол(голям личен проблем)Само сложих доста повече маслини-около 50(собствено производство и те са със заместителя,станаха перфектни,еееех къде е емотиконът за" бия се в гърдите").Отново благодаря за рецептата!Емоцията тази вечер беше като на времето като сготвих постни пълнени чушки на месояди и те не разбраха,че са без месо.
Не,че искаше моето мнение де,ама аз да кажа!

Редактирано от rade6ki на 22.01.11 01:17.

Тема Re: "Гъделът на император Ли У" :))нови [re: rade6ki]  
Публикувано22.01.11 08:37

О-о-о, толкова похвали накуп! В този клуб основно ме плюят, та...
Разбира се, че абсолютно всяко мнение за мене е ценно и много полезно!
Радвам се, че гостите ти и вие, разбира се, харесвате моите рецепти.
Искам да ти дам един много интересен съвет-трик, във връзка с проблемът ти със солта.
Вместо сол, употребявай прясно изцеден лимонов сок в количество, което ти ще прецениш експериментално, защото е много индивидуално.
Въпросът е, че от много години експериментално съм установил, че употребата на малко количество лимонов сок по особен и специфичен начин блокира рецепторите за солено и ти имаш чувството, че ястието ВЕЧЕ е солено. Така без прашинка сол, но с малко лимонов сок за тебе всяко ястие ще бъде нормално овкусено...
Опитай!

P.S. И не се впечатлявай от понякога твърде ниското ниво на отношенията в клуба, Интернет е открито и свободно пространство, в което, за съжаление, вилнеят и доста низки страсти и комплексарска демонстрация на твърде лошо възпитание...

Автор AGLER ()
Публикувано22.01.11 10:01

Утре ще вкарам рецептата ти в употреба.
Ще имам гости които като идват при мен винаги искат да ги гощавам с патици и твоят ориз ще е идеален като гарнитура. Патиците ще ги опека само с ябълки.

Имам само един проблем, не обичам праз, но ако го заменя с лук мисля, че ефекта няма да е същияат, така че ще се жертвам с праза.

Дай някакви идеи за печени патици - моите са доста големи защото са от така наречените неми патици - изчистени са по около 3 - 4 килограма.

Тема Re: "Гъделът на император Ли У" :))нови [re: AGLER]  
Публикувано22.01.11 12:53

Не се безпокой, ще стане и с лук, макар че ефектът няма да е точно същият. Само лукът го поизпържи до розово, не само да е "леко задушен".
Това ядене ще стане "трепач" с изпържено на парченца патешко, подхвърлям ти го като идея. Само да не е от бялото месо.
Колкото до идеи за патица - принципно се готвят като "голяма птица", както и пуйка.
На мене, ако ми падне такава голяма птица, с абсолютно чиста съвест бих я сготвил с кисело зеле, защото тази комбинация идеално подхожда за такова месо. Имам една колекция от рецепти за пуешко,

, мисля, че ще си харесаш рецепта.

Тема Re: "Гъделът на император Ли У" :)) [re: Sapiens]  
Автор ket1234 (много добър чов)
Публикувано22.01.11 17:56

Перфектна рецепта! Браво!
Аз правя почти същото с пилешки дробчета - сливи, стафиди, кайсии и лук - обаче кромид задушен предварително и направо във фурната с Марсала.
Но това задължително ще се пробва и с маслини и ориз.
Обичам комбинацията праз, маслини и ориз, както и ориз със сладките сушени плодове.

Тема Re: "Гъделът на император Ли У" :))нови [re: ket1234]  
Публикувано22.01.11 18:03

Особено ще се радвам да дадеш експертно мнение... Е, и от семейството, де...

Автор MoPcKuМодератор (звяр)
Публикувано24.01.11 09:34

Аз още не съм успял да стигна до кухнята (до моята де) бях 2 дена на прасе...сега съм 2 дена на бачкане ама след това почивам и ще е тествам...

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.