| 
	
 | 
 
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     "Гъделът на император Ли У" :)) 
 | 
 
 |  
| Автор | 
Sapiens (The Pope's Boss) |  
| Публикувано | 21.01.11 16:01 |  
             |  
           | 
            
           
  (Не се заблуждавайте от екзотичното заглавие, рецептата изцяло е авторска...)
 
 ПРАЗ, СИНИ СЛИВИ, КАЙСИИ, СТАФИДИ, ОРИЗ, МАСЛИНИ. 
 ВАРИАНТ + ТЕЛЕШКО (СВИНСКО)
 
 Яденето по принцип е постно, но може да бъде сготвено без каквито и да е проблеми с телешко или свинско месо.
 
 ПРОДУКТИ:
 1 кг. праз
 1 каф. чашка смлени домати
 1 ч. ориз
 20 сушени сини сливи без костилки, заедно с 20 тъмни стафиди и 10 сушени кайсии
 1 каф. ч. зехтин
 1 с.л. подправка МАГИ-"Десет зеленчука" (2 ч.л. обикновена сол)
 опционално 600 г. телешко от плешка
 1 с.л. смлени орехи
 1 с.л. коняк (бренди)
 
 Заб.: Ако решим яденето да бъде с месо,  нарязваме телешкото (свинското) на средни кубчета и го изпържваме на малки порции в 1 с.л. мазнина, на силна температура, с цел "запечатване".
 
 От предишната вечер накисваме сините сливи, кайсиите и стафидите в малко вода с малка щипка сол и с.л. коняк (бренди), за да омекнат.
 Нарязваме наситно праза и го задушаваме в мазнината, докато омекне. Посоляваме с подправката, добавяме орехите и разбъркваме. Задушаваме без капак още 2-3 мин.
 Добавяме сините сливи, орехите  и месото към задушения и омекнал праз (ако искаме да бъде постно - вместо месото - 20 маслини), добавяме и доматите и задушаваме 5 мин.
 Добавяме промития до светло ориз, разбъркваме внимателно и наливаме 3 ч. гореща вода. Задушаваме на среден огън 10 мин., поставяме кърпа или дебел слой домакинска хартия под капака, изключваме нагряването и оставяме така 20 мин.
 Вариант - изсипваме всичко в тавичка и запичаме 15 мин. на фурна, предварително загрята до 150°. 
 
 Да ви е сладко! И на вегетарианци, и на месоядци...
 
 Редактирано от Sapiens на 21.01.11 17:12. 
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: "Гъделът на император Ли У" :)) 
[re: Sapiens]
 | 
 
 |  
| Автор | 
MoPcKu  (звяр) |  
| Публикувано | 21.01.11 19:28 |  
             |  
           | 
            
           
  Много ми хареса рецептата!
 Смятам да е тествам и да кажа резултат...
  
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: "Гъделът на император Ли У" :)) 
[re: MoPcKu]
 | 
 
 |  
| Автор | 
Sapiens (The Pope's Boss) |  
| Публикувано | 21.01.11 20:59 |  
             |  
           | 
            
           
   Ще ти бъда изключително благодарен за мнението!
  
 
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: "Гъделът на император Ли У" :))
[re: Sapiens]
 | 
 
 |  
| Автор | 
rade6ki (професионалист) |  
| Публикувано | 22.01.11 00:56 |  
             |  
           | 
            
           
  Да се похваля за гъделчето!Бях решила да не пиша повече в този клуб,но няма защо да ви развалям настроението с подробности,който чете редовно знае за какво става въпрос.Та по въпроса: плодовете ги накиснах не за 24 часа,а в 17 ч.днес,че рецептата тогава я прочетох.Всичко друго по технология(без месо) иииииии току що си заминаха гостите-месояди много доволни.Можело,казаха,и постното да е много вкусно!Много благодаря,Сапи!Досега смесвах и аз сладко и солено,но с по- малко сладко(например само сухи сливи в задушено със заек,или само стафиди в плънки,или кайсии с патешкото),но и трите заедно не бях.Комбинацията е чудесна!И вместо Маги или сол 2 лъжички замесител на сол(голям личен проблем)Само сложих доста повече маслини-около 50(собствено производство и те са със заместителя,станаха перфектни,еееех къде е емотиконът за" бия се в гърдите").Отново благодаря за рецептата!Емоцията тази вечер беше като на времето като сготвих постни пълнени чушки на месояди и те не разбраха,че са без месо.
 Не,че искаше моето мнение де,ама аз да кажа!
 
 Редактирано от rade6ki на 22.01.11 01:17. 
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: "Гъделът на император Ли У" :)) 
[re: rade6ki]
 | 
 
 |  
| Автор | 
Sapiens (The Pope's Boss) |  
| Публикувано | 22.01.11 08:37 |  
             |  
           | 
            
           
   О-о-о, толкова похвали накуп! В този клуб основно ме плюят, та...
 Разбира се, че абсолютно всяко мнение за мене е ценно и много полезно!
 Радвам се, че гостите ти и вие, разбира се, харесвате моите рецепти.
 Искам да ти дам един много интересен съвет-трик, във връзка с проблемът ти със солта.
 Вместо сол, употребявай прясно изцеден лимонов сок в количество, което ти ще прецениш експериментално, защото е много индивидуално.
 Въпросът е, че от много години експериментално съм установил, че употребата на малко количество лимонов сок по особен и специфичен начин блокира рецепторите за солено и ти имаш чувството, че ястието ВЕЧЕ е солено. Така без прашинка сол, но с малко лимонов сок за тебе всяко ястие ще бъде нормално овкусено... 
 Опитай!
 P.S. И не се впечатлявай от понякога твърде ниското ниво на отношенията в клуба, Интернет е открито и свободно пространство, в което, за съжаление, вилнеят и доста низки страсти и комплексарска демонстрация на твърде лошо възпитание...
  
 
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: "Гъделът на император Ли У" :)) 
[re: Sapiens]
 | 
 
 |  
| Автор | 
AGLER () |  
| Публикувано | 22.01.11 10:01 |  
             |  
           | 
            
           
  Утре ще вкарам рецептата ти в употреба.
 Ще имам гости които като идват при мен винаги искат да  ги гощавам с патици и твоят ориз ще е идеален като гарнитура. Патиците ще ги опека само с ябълки.
 
 Имам само един проблем, не обичам праз, но ако го заменя с лук мисля, че ефекта няма да е същияат, така че ще се жертвам с праза.
 
 Дай някакви идеи за печени патици - моите са доста големи защото са от така наречените неми патици - изчистени са по около 3 - 4 килограма.
  
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: "Гъделът на император Ли У" :)) 
[re: AGLER]
 | 
 
 |  
| Автор | 
Sapiens (The Pope's Boss) |  
| Публикувано | 22.01.11 12:53 |  
             |  
           | 
            
           
  Не се безпокой, ще стане и с лук, макар че ефектът няма да е точно същият. Само лукът го поизпържи до розово, не само да е "леко задушен".
 Това ядене ще стане "трепач" с изпържено на парченца патешко, подхвърлям ти го като идея. Само да не е от бялото месо.
 Колкото до идеи за патица - принципно се готвят като "голяма птица", както и пуйка.
 На мене, ако ми падне такава голяма птица, с абсолютно чиста съвест бих я сготвил с кисело зеле, защото тази комбинация идеално подхожда за такова месо. Имам една колекция от рецепти за пуешко, , мисля, че ще си харесаш рецепта.
  
 
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: "Гъделът на император Ли У" :)) 
[re: Sapiens]
 | 
 
 |  
| Автор | 
ket1234 (много добър чов) |  
| Публикувано | 22.01.11 17:56 |  
             |  
           | 
            
           
  Перфектна рецепта! Браво!
 Аз правя почти същото с пилешки дробчета - сливи, стафиди, кайсии и лук - обаче кромид задушен предварително и направо във фурната с Марсала.
 Но това задължително ще се пробва и с маслини и ориз.
 Обичам комбинацията праз, маслини и ориз, както и ориз със сладките сушени плодове.
  
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: "Гъделът на император Ли У" :)) 
[re: ket1234]
 | 
 
 |  
| Автор | 
Sapiens (The Pope's Boss) |  
| Публикувано | 22.01.11 18:03 |  
             |  
           | 
            
           
   Особено ще се радвам да дадеш експертно мнение... Е, и от семейството, де...
  
 
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: "Гъделът на император Ли У" :)) 
[re: Sapiens]
 | 
 
 |  
| Автор | 
MoPcKu  (звяр) |  
| Публикувано | 24.01.11 09:34 |  
             |  
           | 
            
           
  Аз още не съм успял да стигна до кухнята (до моята де) бях 2 дена на прасе...сега съм 2 дена на бачкане ама след това почивам и ще е тествам...
  
           
  
             |   |  
  |   
 
 
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
 |  
 |   
 |