|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема
|
Вегетариански гювечета
|
|
Автор |
Capa _ () |
Публикувано | 19.01.11 10:22 |
|
Дайте идея за такива.
Знам, че може да се използват, каквито зеленчуци и продукти имаме в хладилника, но комбинациите ме интересуват, и то необичайните такива, за които не знам.
Картофите ще присъстват задължително, киселите краставички, яйцето, четвърт глава червен лук за всяко гювече, моркови и грах, копър, сирене/кашкавал.
Други идеи?
П.П. Пробвах с търсачката да изровя нещо от миналото на клуба, обаче не намерих нещо особено, а може и да има.
ой
| |
Тема
|
Re: Вегетариански гювечета
[re: Capa _]
|
|
Автор |
Kaлoмaин (горгона Медуза) |
Публикувано | 19.01.11 10:48 |
|
Пробвай само с гъби, лук и яйце - нещо като вегетарианска кавърма.
Или с качамак на дъното, гъбен сос над него, и яйце или кашкавал на върха.
Може и само картофи, лук и кашкавал.
А много вкусно става и ориз с гъби в гювече. Със заливка като на мусака.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
ECLlPSE (Nutella Mentor) |
Публикувано | 19.01.11 10:48 |
|
Аз понякога правя "вегетариански" гюведжета така:
Намазвам дъното на гюведжето с малко зехтин, слагам нарязан на шайби домат, върху него - една голяма буца солено краве сирене (ползвам на Маджаров), върху сиренето слагам 3-4 топки замразен спанак на Вonduelle (става и друг замразен, а сигурно и пресен, но не съм ползвала друг...а този ми харесва, че е на топчици ). Понякога наръсвам със съвсем малко минат през преса чесън.
Слагам да се запече на силна фурна, като щом преценя, че е почти готово сиренцето, счупвам едно яйце от горе или го поръсвам с настърган кашкавал.
Става много вкусно, наистина :) И елементарно...
Също така, мъжът ми прави сладки гюведжета...с много сирене, мед, орехи, банан и чесън. Звучи странно и наистина трябва да имаш афинитет към странните комбинации, но всъщност бананът и целите обелени скилидки чесън се карамелизират в меда в процеса на запичане и резултатът е...ммм...много вкусен!Чесънът губи от остротата на вкуса си и става...мек и сладък. Върви перфектно с филийки препечен пълнозърнест хляб!
Free your mind and the rest will follow.
| |
|
Кало, страхотна вкусотия, особено това с качамака. Гениално.
ой
| |
Тема
|
[re: ECLlPSE]
|
|
Автор |
Capa _ () |
Публикувано | 19.01.11 12:01 |
|
Първата ти рецепта ми припомни, че не съм правила отдавна сирене по селски, гарнирано с прясна люта чушка.
Спанак не използвам често в кухнята си, но май е време да започна по-интензивно. Не го обичам особено, а е полезен.
Сладките гювечета са предизвикателство за вкусовите рецептори и си заслужава да опитам.
Благодаря
ой
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 19.01.11 17:16 |
|
Гювечетата са яденето, което търпи най-разнообразен състав на продуктите.
Гледай сега, разсъждавай за гювечетата структурно - за разлика от открития гювеч, където печенето е отгоре-надолу, при гювечетата е обратното и обикновено структурата е следната: по-към дъното се поставят нещата, които ще се готвят в повече от отделения сок, т.е., по-трудносваряемите неща, като месо, например. Над тях са малко по-нежните неща, например сирене, над тези неща обикновено са по-течните неща, като доматен сок, домати, нежни зеленчуци.
Така, при варенето, защото всъщност, в гювечето се извършва вид варене или задушаване в дотатъчно натурален сок, така е най-добре, отколкото да се добавя някаква течност.
Обикновено най-отгоре се поставят нежните сирена, които служат за "капак" и трябва да се запекат на отворено капаче на гювечето.
Обикновено най-най-отгоре се поставя едно яйце и се запича или на напълно открит капак за кратко, или при затворен капак на изключена фурна.
Мазнината или се добавя, или си идва от съставките, които съдържат обикновено предостатъчно мазнина.
При тебе може би ще трябва да се добави мазнина, ако искаш гювечето да бъде максимално зеленчуково и постно.
Но се съобразявай с общия обем на гювечето.
Аз бих ти препоръчал следното гювече:
На дъното- нарязан на едро лук и моркови и царевица (това са зеленчуците, които изискват най дълга обработка, независимо, че изглеждат много сочни...), над тях - зеле, тънък резен червено цвекло или резен целина, над тях - всякакъв вид сирена, но може и гъсто (изцедено) кисело мляко, всякакъв вид кашкавали.
Не забравяй, че те ще дадат и мазнина, обаче.
Върху тези белтъчни съставки вече можеш да добавиш грах, зелен фасул, всякакви комбинации от парченца замразени зеленчуци и вече да полееш с доматен сок или да поставиш парчета домати - на кубчета или на кръгчета.
Ако ще слагаш гъби, добре би било те да са на парченца най-отгоре.
Завършваш или със с.л. сметана, или с няколко кубчета топено сирене.
След като изпечеш гювечето, отваряш капачето, чукваш едно яйце и връщаш за 5 мин. обратно във фурната.
Не забравяй и идеята - чукнато яйце, затваряне на капачето и връщане на гювечето на остатъчната температура на вече изключената фурна.
Двата начина дават различен вкус на яйцето.
Подправките са изключително според съставките - има подправки, които не са съвместими с някои от съставките, така че не би могло да се даде точна рецепта за това.
Но, черен пипер и сол си отиват с всички съставки...
След това следва леко посоляване и добавяне на мъничко мазнина, например зехтин.
Това е.
Но, най-универсалното гювече винаги си е било - на дъното няколко резена лук, зелени пресни чушки, върху тях парчета наденица, кренвирши, някакъв салам, върху него голямо парче сирене, върху сиренето магданоз, всичко добре полято с доматен сок, домати на кубчета или на пластинки.
Всичко полято с мазнина по вкус и леко подправено с черен пипер и сол. Накрая, естествено - традиционното яйце, за което не е зле да се направи леко кладенче и да се чукне в него.
Успех в готвенето!
| |
Тема
|
|
|
Автор |
impulce (пенлива) |
Публикувано | 19.01.11 19:12 |
|
Съвсем наскоро се сдобих с такива и вече спретнах веднъж - за проба и във фурна и в микровелето(но за там имам забележки, защото поизтървах минутите, предполагам, че удачните са към 10 - аз сложих за първа проба на 15 мин. и просто беше почти овъглено).
Та..аз съм отчаян любител на пиперките - печени, панирани, със сирене, пълнени с ориз и кайма и пр.
Моите тестове бяха такива:
- на дъното малко мазнина - толкова, че да покрие само кръгчето наистина
- няколко печени капии отгоре
- наденица, която успешно можеш да заместиш със сирене и кашкавал
- няколко маслини
- много ситни, нарязани картошки
- яйце, сол и черен пипер
Комбинацията сирене, печен пипер и маслина или домат, маслина, сирене е просто божествена, поне според мен.
| |
|
Готин, изчерпателен и полезен, както винаги. Поздрави, Сапи. Имам едно предложение. Тъй като считам готвенето в Гювеч за много приятно, лесно и МНОГО вкусно, хайде да отворим една тема специално за рецепти в Гювеч - било във фурната вкъщи било в пещ. Било Класическия кръгъл гювеч, било във други форми... Като почнем от капама та до... на който каквото му душата долюбва.
Try not. Do or do not. There is no try.Редактирано от hannibal на 20.01.11 08:45.
| |
Тема
|
[re: hannibal]
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 20.01.11 13:07 |
|
Поздрави и благодаря ти за добрите думи!
Наистина, готвенето изцяло в гювеч е, както казваш "много приятно, лесно и много вкусно".
Трябва да правим разлика между готвене в открит гювеч, което си е готвене в тава и готвене в гювеч под капак, което е специфично.
Трябва да се има предвид, че има два такива варианта (два основни)- при първия готвенето се извършва на два етапа - най-напред всичко се извършва в тенджера и когато всичко е полуготово, яденето се изсипва в тава или гювеч и се запича на фурна.
Това не е истинското готвене в гювеч, въпреки, че хората не правят тази разлика.
Вторият начин е истинското готвене в тава или гювеч.
При него всичко, още от началото, се поставя в гювеча и цялото готвене се извършва изцяло във фурната, като готвенето минава няколкото естествени етапа - задушаване и омекване на пара (защото съвсем в началото се отделя твърде много пара при загряването на зеленчуци или течността в гювеча), след това т.н. готвене "конфи" (изпарените вече месо и зеленчуци се доизпаряват в нещо като маслена баня, намаляват обема си и стават нежни, без да прегарят) и накрая, запичане на горния и долния слой поради факта, че вече няма течност или е останала съвършено малко и мазнината се е концентрирала много.
Не трябва да се пропуска и един много интересен ефект - когато готвим на много слаб огън, мазнината и течността, които до този момент (при силното врене!) са били във вид на емулсия, т.е., смесени, едно цяло, вече се разслояват, но поради характерното си поведение, мазнината не стои долу и да смазва дъното, а се изкачва нагоре и стои на повърхността (независимо дали става дума за готвене в тенджера под капак или в открит гювеч - всъщност, можеш да разглеждаш фурната като една голяма тенджера, нали...), още повече, че не ни е възможно да разбъркваме гювеча, защото всичко ще стане неминуемо на каша. Така, независимо от усилията ни, всяко ядене във фурна основно загаря отдолу. Освен, ако не го оставим с повечко течност, което е най-правилното. Още повече, че минути след изваждане от фурната, тази течност са поема обратно в зеленчуците и месото на гювеча.
Успех!
| |
Тема
|
[re: impulce]
|
|
Автор |
Capa _ () |
Публикувано | 21.01.11 11:26 |
|
Ехеее, Импулсче, радвам се да те чета тук.
Пиперките биват много и безпардонно уважавани и от мен.
Страшна рецепта, която ще пробвам.
Що се отнася до минутите във фурната, аз не следвам някакви норми. Проверявам ги просто. Знам, че на средна температура е по-добре да се пекат.
ой
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|