|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема
|
Малки хитринки и тайни в готвенето
|
|
Автор |
Capa _ () |
Публикувано | 11.01.11 10:56 |
|
Пускам тази тема конкретно за тънкостите в готвенето, за които знаете от нета, професионалните готвачи или просто вие сте си я открили и я прилагате в кухнята у дома.
Ето аз наскоро разбрах за подсушаването на месото преди пържене за хубав загар. Сигурно и много други неща не знам, които бих могла да открия в една такава тема. Можете да изброявате и простичките неща в изпълнението на дадена рецепта, или обработката и прилагането на отделни продукти, което има наистина хубав ефект във вашата кухня.
Благодаря ви
ой
| |
Тема
|
Re: Малки хитринки и тайни в готвенето
[re: Capa _]
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 11.01.11 11:48 |
|
Т.н. "малки хитринки", всъщност са основата на готвенето, хубавото и интелигентното готвене и висшата кулинария...
Явно си начинаеща.
Второто, което трябва да откриеш, е т.н. "запечатване" на месото, т.е., жарването на повърхностния слой на месото, за да се коагулира белтъкът и соковете на месото останат вътре в месото, а не изтичат.
Това си е "класика в жанра".
| |
Тема
|
Re: Малки хитринки и тайни в готвенето
[re: Sapiens]
|
|
Автор |
Capa _ () |
Публикувано | 11.01.11 11:53 |
|
Да, готвя само по бабини рецепти и нейни съвети. Пък и не ми е стихия, така че давайте, щото и много начинаещи четат в нета.
ой
| |
Тема
|
Re: Малки хитринки и тайни в готвенето
[re: Capa _]
|
|
Автор |
diana_b (непознат
) |
Публикувано | 11.01.11 12:58 |
|
Ако обичаш печен лук на скара, за да не ти се разпадат шайбите ги боцвай с клечка за зъби по подобие на карначето закрепено в спирала с помощта на шишче. Клечицата е удобна и като инструмент за общръщането при изпичане на обратната страна. Преди да изнамеря този трик, винаги умирах от яд, когато най-вкусните мънички и добре изпечени пръстенчета се изплъзваха между решетката и изгаряха без време върху реотана.
| |
Тема
|
Re: Малки хитринки и тайни в готвенето
[re: Capa _]
|
|
Автор |
Гинec (G.G.Q.) |
Публикувано | 11.01.11 13:26 |
|
Ако в някоя рецепта участват домати и картофи, никога не слагай доматите преди или заедно с картофите. Иначе картофите ще са твърди като сурови. Изчакай да омекнат картофите и тогава сложи доматите. Доматите са готови за 10-15 минути.
| |
Тема
|
Re: Малки хитринки и тайни в готвенето
[re: diana_b]
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 11.01.11 13:34 |
|
Опитай, преди да ги боцнеш, пък и след това може, да ги топнеш в разбити с малко сол белтъци.
| |
Тема
|
Re: Малки хитринки и тайни в готвенето
[re: Гинec]
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 11.01.11 13:35 |
|
Мъдро!
| |
Тема
|
Re: Малки хитринки и тайни в готвенето
[re: Capa _]
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 11.01.11 13:37 |
|
Помоли модератора наш премъдър да закове една тема с това заглавие най-отгоре.
| |
Тема
|
Re: как да стане рибата вкусна
[re: Capa _]
|
|
Автор |
bobiO8 (ентусиаст) |
Публикувано | 11.01.11 13:46 |
|
Най –добре е да си купим жива риба.
Когато купувате калмари, избирайте най-дребните, защото те са и най-крехки.
Прясната риба се познава по това, че очите и са бистри и лъскави, хрилете червени, месото бяло. Като натиснем с пръст, вдлъбнатината веднага се запълва.Коремчето на прясната риба не е издуто, люспите й са лъскави и се чистят трудно.
Люспите на рибата се чистят по-лесно, ако потопим самата риба за няколко секунди във вряща вода.
Изчистената риба не бива да се накисва във вода, само я измиваме на водна струя. След това я подсушаваме с кърпа и я напръскваме отвътре и отвън с разредена малко вода винена киселина /лимонтозу/, или в разтворена във вода тригия – втвърдена утайка от вино по стените на бъчвите. Така рибата трябва да престои около час, след което може да се готви.
Рибата посоляваме непосредствено преди готвене.
Когато подготвяте за консумация шаран, трябва много внимателно да отстраните заседналата кръв в коремната кухина, защото в противен случай ще горчи.
Замразената риба е най-добре да се остави в прохладно помещения да се размрази на половина, след това да се обработи и готви. Така месото остава сочно.
Блатния дъх на рибата се отстранява, като я почисти, измием и държим 6-6 часа в разреден с вода винен оцет, в който сме сложили дафинов лист,чер пипер на зърна и мащерка.
Тежката миризма на морските риби ще изчезне ,ако ги държим в затворен съд в продължение на 2-3часа,затрупани с нарязан на филийки лук или натрити с лимонов сок.
За предпочитане е сухата риба да се пържи, тлъстата да се пече на скара или готви във фурна.
Дъската, върху която се работи с рибата, ако се посоли преди изкормването, няма за се плъзга, ръцете също.
По-вкусна става рибата, ако я оваляна в брашно смесено със соя и тогава я пържим на загрятата мазнина.
Трябва добре да се подсуши рибата, преди да я оваляме в пастата за паниране. Планировката ще се задържи по-добре, ако вместо яйце в нея сложим лимонов сок.
Преди да поставим рибата да се пече, напръскваме я с топла вода и я слагаме в предварително загрята фурна.
Рибата няма да залепне по тавичката, ако преди да я поставим в нея, я оваляме в ситно нарязани листа от целина, магданоз и лук.
Рибата, която ще варим цяла, поставяме в хладка вода и варим на тих огън – така кожата й няма да се напука.
За да се намали неприятната миризма при варене на риба, във водата се прибавя саламура от кисели краставички (1/2 чаша на 1 л вода).
Много вкусна става рибата, ако я държим известно време в прясно мляко,след това подсушим, оваляме в брашното и тогава пържим в загрятата мазнина.
За да не се разкъса рибата, преди да я пържим я държим четвърт час посолена.
Ако предварително се поръси рибата с царевично брашно, при печене тя няма да залепне за скарата.
Замразената риба, можем да оставим да се размрази в прясно мляко, ще има превъзходен вкус на прясна.
Време за варене на рибата – 20мин., като след като снемем от огъня, оставяме да доуври в горещия бульон. Пържи се средно по 10мин. от всяка страна. Парчетата трябва да бъдат на разстояние около 2см едно от друго в тигана и да се обръщат с лопатка, решетъчна лъжица, а не да се набождат с вилица.
Да станеш човек е изкуство.
| |
Тема
|
Re: как да стане рибата вкусна
[re: bobiO8]
|
|
Автор |
ket1234 (много добър чов) |
Публикувано | 11.01.11 22:41 |
|
Най-хубавото е зет ти да ти донесе шаран изваден от водоема преди 8 часа.
Въпросният си е направо умрял и тъщата вече трябва да го изчисти и приготви във вид годен за готвене или консумация
Шаранът е в мивката, остърган от люспите и вече трябва да бъде изкормен.. Не мога да обясня защо първо го обедлюспих, а после реших да го честя от вътре
В моментът, в който ножа се слага там от където трябва да се започне разрязването на коремната кухина /да не се изразявам по-истински/ животното скочи от мивката и почна да се мята по плота като обезумяло..
Аз, която съм обръгната от какво ли не, се шашнах, изпищях /нещо, което не ми се случва - ловя бръмбари, хлебарки, мишки и други такива гадинки без проблем/ и не знаех какво да правя с добичето.
Събра се домочадието за секунди в кухнята и видя добитъка вече на пода да се бори за живота си обезлюспен. Голяма драма за мен, а невероятен хилеж за другите.
Зетко се притече обаче на помощ. Все звяра в ръце и на плота му отдаде юмрука си по главата му. След 15 мин се осмелих да продължа и слава Богу всичко се получи нормално.
От тогава не си позволявам "лукса" да си взимам жива риба
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|