|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
филета от шаран - как да ги наредя?
|
|
Автор |
DeciDida (член) |
Публикувано | 04.12.10 17:18 |
|
купих филета от шаран и мисля да ги покрия с плънката за шаран и да ги запека. често правя така бяла риба и всички хапват с удоволствие. но се чудя как да ги наредя - кожата отдолу или отгоре? вие бихте ли сложили някаква подложка от лимонови резени или нещо друго?
ще съм благодарна за съвети, ако ви се дават.
| |
Тема
|
Re: филета от шаран - как да ги наредя?
[re: DeciDida]
|
|
Автор |
Гинec (G.G.Q.) |
Публикувано | 04.12.10 18:37 |
|
С кожата надолу. Лимоните на резени отгоре. Като сипваш порциите, кожата остава залепена на тавичката.
| |
Тема
|
Re: филета от шаран - как да ги наредя?
[re: DeciDida]
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 07.12.10 22:15 |
|
Да ме прощава Гинчето, но мнението й е абсолютно невярно и само показва, че кучето от гледане никога няма да стане касапин...
Рибата, (все пак особено важно е каква е) се пече с кожата задължително нагоре, за да предпази нежното месо от прегаряне. Още повече, че когата на рибата съдържа много желатиноподобни съставки и жестоко залепва при печенето за дъното или за скарата.
В твоя случай, след като ще покриваш филетата с плънка и без това, най-добре одери съществуващата кожа, поръси с леко осолена галета външната (одраната) страна, поставия към намазаното с малко мазнина дъно на тавичката, покрий горната (всъщност вътрешна) страна на рибата с каквато си искаш плънка и печи на спокойствие.
Лимон винаги можеш да сложиш или отгоре или отдолу, т.е., където ти се иска, но задължително с изрязана кора и бяла част, защото много горчи, особено когато се пече.
На мене винаги ми се дават съвети, защото зная за какво говоря...
Съжалявам, че давам съвета след Никулден, защото не бях в България, но съм сигурен, че едн правилен съвет никога не е късно да бъде даден...
| |
Тема
|
Re: филета от шаран - как да ги наредя?
[re: Sapiens]
|
|
Автор |
slynze () |
Публикувано | 10.12.10 14:52 |
|
Един немски телевизионен готвач обясняваше наскоро, че рибата леко се набрашнява, иначе задължително залепва...говореше за пържене...Но и аз бих пекла с кожата нагоре, без плънка. Но на Сапи плънкоприготвянето е на ниво, разбира се!
| |
Тема
|
Re: филета от шаран - как да ги наредя?
[re: slynze]
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 10.12.10 17:42 |
|
| |
Тема
|
Re: филета от шаран - как да ги наредя?
[re: slynze]
|
|
Автор |
Mишo Шaмapa (ban3x) |
Публикувано | 13.12.10 15:04 |
|
Аве, зависи от много неща, чисто технологични. Отгоре или отдолу, може да прецакаш рибата като стой та гледай. Ако оставиш тавата на дъното, винаги може да я препържиш или свариш до разпад филето. Което става и по-лошо защото порцоването е гадна гледка
Аз винаги пека филето с кожата надолу, върху емайлирана тава не се е случвало кожата да се залепи фатално. И да има фира, поне отгоре си е цяло. Иначе, заливаш с мазнинка и си става екстра.
| |
Тема
|
Re: филета от шаран - как да ги наредя?
[re: Mишo Шaмapa]
|
|
Автор |
Гинec (G.G.Q.) |
Публикувано | 13.12.10 15:19 |
|
Аз нарочна оставям кажата отдолу за да залепне. Така сервирам без кожата. И домашни и гости все махат кожата.
| |
Тема
|
Re: филета от шаран - как да ги наредя?
[re: Mишo Шaмapa]
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 13.12.10 16:58 |
|
М-да-а-а, факт, рибата си е доста капризен продукт...
| |
Тема
|
Re: филета от шаран - как да ги наредя?
[re: DeciDida]
|
|
Автор |
bobiO8 (ентусиаст) |
Публикувано | 15.12.10 12:37 |
|
С кожата нагоре. Фиретата слагам върху намазнена дървена решетка под фолио -25-30мин. на 200 градуса. махам фолиото и пека още 10мин. на 250градуса.
Отначало посолявам от всички страни, след това намазвам отгоре с леко размито доматено пюре, поръсвам с малко чер пипер и девисил / става и с комбинирана подправка за риба/, като махна фолиото, поръсвам с обикновено нишесте,малко смлян червен пипер и така запичам за 10мин.
Бялото вино е задължително!
Да станеш човек е изкуство.
| |
Тема
|
Re: филета от шаран - как да ги наредя?
[re: DeciDida]
|
|
Автор |
DeciDida (член) |
Публикувано | 23.12.10 16:59 |
|
Благодаря на всички, които писаха.
В крайна сметка сложих филетата с кожата надолу в добре намазана тавичка. Не залепнаха. Месото не изсъхна и остана крехко, защото беше покрито с плънката. Топеше се в устата. Всички си сипаха допълнително, някои изядоха по две допълнителни.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|