Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 22:22 19.06.24 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема филета от шаран - как да ги наредя?нови  
Автор DeciDida (член)
Публикувано04.12.10 17:18



купих филета от шаран и мисля да ги покрия с плънката за шаран и да ги запека. често правя така бяла риба и всички хапват с удоволствие. но се чудя как да ги наредя - кожата отдолу или отгоре? вие бихте ли сложили някаква подложка от лимонови резени или нещо друго?
ще съм благодарна за съвети, ако ви се дават.



Тема Re: филета от шаран - как да ги наредя?нови [re: DeciDida]  
Автор Гинec (G.G.Q.)
Публикувано04.12.10 18:37



С кожата надолу. Лимоните на резени отгоре. Като сипваш порциите, кожата остава залепена на тавичката.



Тема Re: филета от шаран - как да ги наредя?нови [re: DeciDida]  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано07.12.10 22:15



Да ме прощава Гинчето, но мнението й е абсолютно невярно и само показва, че кучето от гледане никога няма да стане касапин...
Рибата, (все пак особено важно е каква е) се пече с кожата задължително нагоре, за да предпази нежното месо от прегаряне. Още повече, че когата на рибата съдържа много желатиноподобни съставки и жестоко залепва при печенето за дъното или за скарата.
В твоя случай, след като ще покриваш филетата с плънка и без това, най-добре одери съществуващата кожа, поръси с леко осолена галета външната (одраната) страна, поставия към намазаното с малко мазнина дъно на тавичката, покрий горната (всъщност вътрешна) страна на рибата с каквато си искаш плънка и печи на спокойствие.
Лимон винаги можеш да сложиш или отгоре или отдолу, т.е., където ти се иска, но задължително с изрязана кора и бяла част, защото много горчи, особено когато се пече.
На мене винаги ми се дават съвети, защото зная за какво говоря...
Съжалявам, че давам съвета след Никулден, защото не бях в България, но съм сигурен, че едн правилен съвет никога не е късно да бъде даден...




Тема Re: филета от шаран - как да ги наредя?нови [re: Sapiens]  
Автор slynze ()
Публикувано10.12.10 14:52



Един немски телевизионен готвач обясняваше наскоро, че рибата леко се набрашнява, иначе задължително залепва...говореше за пържене...Но и аз бих пекла с кожата нагоре, без плънка

. Но на Сапи плънкоприготвянето е на ниво, разбира се!



Тема Re: филета от шаран - как да ги наредя?нови [re: slynze]  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано10.12.10 17:42








Тема Re: филета от шаран - как да ги наредя?нови [re: slynze]  
Автор Mишo Шaмapa (ban3x)
Публикувано13.12.10 15:04



Аве, зависи от много неща, чисто технологични. Отгоре или отдолу, може да прецакаш рибата като стой та гледай. Ако оставиш тавата на дъното, винаги може да я препържиш или свариш до разпад филето. Което става и по-лошо защото порцоването е гадна гледка

Аз винаги пека филето с кожата надолу, върху емайлирана тава не се е случвало кожата да се залепи фатално. И да има фира, поне отгоре си е цяло. Иначе, заливаш с мазнинка и си става екстра.



Тема Re: филета от шаран - как да ги наредя?нови [re: Mишo Шaмapa]  
Автор Гинec (G.G.Q.)
Публикувано13.12.10 15:19



Аз нарочна оставям кажата отдолу за да залепне. Така сервирам без кожата. И домашни и гости все махат кожата.



Тема Re: филета от шаран - как да ги наредя?нови [re: Mишo Шaмapa]  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано13.12.10 16:58



М-да-а-а, факт, рибата си е доста капризен продукт...




Тема Re: филета от шаран - как да ги наредя?нови [re: DeciDida]  
Автор bobiO8 (ентусиаст)
Публикувано15.12.10 12:37



С кожата нагоре. Фиретата слагам върху намазнена дървена решетка под фолио -25-30мин. на 200 градуса. махам фолиото и пека още 10мин. на 250градуса.
Отначало посолявам от всички страни, след това намазвам отгоре с леко размито доматено пюре, поръсвам с малко чер пипер и девисил / става и с комбинирана подправка за риба/, като махна фолиото, поръсвам с обикновено нишесте,малко смлян червен пипер и така запичам за 10мин.
Бялото вино е задължително!



Да станеш човек е изкуство.

Тема Re: филета от шаран - как да ги наредя? [re: DeciDida]  
Автор DeciDida (член)
Публикувано23.12.10 16:59



Благодаря на всички, които писаха.
В крайна сметка сложих филетата с кожата надолу в добре намазана тавичка. Не залепнаха. Месото не изсъхна и остана крехко, защото беше покрито с плънката. Топеше се в устата. Всички си сипаха допълнително, някои изядоха по две допълнителни.




Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.