Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 08:40 13.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Тема Рецепта за Коледен сладкиш - Щолен (Германия)нови  
Автор EmbraceАдминистратор (непознат )
Публикувано02.12.10 10:51



Продукти
450 гр брашно тип 500
225 гр масло
100 мл краве прясно мляко
150 гр стафиди
150 гр орехови ядки
50 гр захар
70 мл ром
100 гр пудра захар
5 бр. яйчен жълтък
1 пак. мая
1/2 ч.л. сол
1 пак. ванилия


Приготвяне

1.Ромът,стафидите, настърганите кори, и орехите се смесват в купичка и се заливат с рома
2.След като престоят така около 10 мин, се кипват за 4-5 мин
3.В дълбок съд се замесва рядко тесто от от хладкото мляко, захарта, маята и 5 с.л. брашно
4.Покрива се с кърпа и се оставя на топло да втасва за 20 мин
5.Към тестото се добавят останалото брашно, 125 грама от маслото и жълтъците. Тестото се меси много добре
6.По време на месенето се добавят вече изстиналите стафиди и ядки, ванилия и сол
7.Тестото се слага в дълбокия съд, покрива се с кърпа и се оставя да втасва на топло за 2 часа
8.След като втаса тестото, се разточва на овална кора, прегъва се така, че горния край да не прихлупва долния и с точилка леко се натиска откъм прегъвката
9.Щоленът се слага в тава, покрита с хартия за печене, покрива се с кърпа и след 30 мин се пече на 170 градуса
10.Пече се поне един час. Ако започне да загаря, се покрива с фолио
11.След като се изпече, шоленът се намазва горещ с разтопено масло и се наръсва с 1/4 от пудрата захар
Това се повтаря, докато свършат маслото и пудрата захар.





Тема яконови [re: Embrace]  
Автор himbeer (седмият елен)
Публикувано02.12.10 18:48



А това тук е най-якото

" Това се повтаря, докато свършат маслото и пудрата захар."

Можете да пробвате да забъркате смес със пудрата захар и маслото и ще се получи цукергус (захарнааа заливка?!)

Другия щолен е с марципан. Тестото е същото, но аз бих махнала стафидите. марципана се меси дълъг, като градински маркуч, но с дължината на щолена все пак И се прави руло с тестото, като марципана остава отвътре като пълнеж.


by himbeer

Тема Re: яко [re: himbeer]  
Автор slynze ()
Публикувано10.12.10 14:58



Ама тия дето претендират за оригиналност на щолена от Дрезден не признават много този с марципана

. Ама аз ги консумирам и двата, де...дали ще имам смелост да пробвам да направа някой път рецептата я архивирах обаче.




*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.