|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема
|
Медени курабии за елха
|
|
Автор |
Embrace (непознат
) |
Публикувано | 02.12.10 11:53 |
|
250 г пудра захар
3 яйца
120 г мед
400-500g брашно(колкото поеме)
1 ч.л канела на прах
1/2 ч. л джинджифил на прах
1/2 ч. л индийско орехче на прах
щипка карамфил
1 белтък за намазване
Глазура:
140г пудра захар
1белтък
няколко капки лимон
Приготовление:
Разбиват се яйцата със захарта, прибавят се меда, подправките и постепенно брашното да омесването на меко и гладко тесто. Разточва се на посипана с брашно дъска около 4 милиметра тънка кора и се изрязват различни формички. нареждат се в намаслена тава и се пекат около 10-15 минути на 160-170°C Още топли се намазват с разбитият белтък.
Глазура:
Пресятата захар се смесва с белтъка и лимоновият сок и се разбива на гладка маса. Слага се във фунийка и се украсяват вече изтиналите сладки!
Тези медени сладки се правят около месец преди Коледа и се оставят да отлежат - така са най-вкусни
| |
Тема
|
Re: Медени курабии за елха
[re: Embrace]
|
|
Автор |
Фиши (Емарципанена) |
Публикувано | 02.12.10 15:04 |
|
Ееееееее, защо чак сега ни пускаш тази рецептаДо коледа има само 22 дена
| |
Тема
|
Re: Медени курабии за елха
[re: Фиши]
|
|
Автор |
Гинec (G.G.Q.) |
Публикувано | 02.12.10 15:24 |
|
Ще ги хапваме за Ивановден
| |
Тема
|
Re: Медени курабии за елха
[re: Фиши]
|
|
Автор |
ECLlPSE (Nutella Mentor) |
Публикувано | 02.12.10 15:28 |
|
Фиши, имам някакво усещане, че колкото по-късно ги направиш, толкова по-добре - ти би ли чакала топли курабиики 22, че и 30 дена?!
Имам различни рецепти за коледни меденки, но да кажа, че открих доста лесен и шарен начин за украсяване. В Карфур има щанд с продукти за сладкарство - подправки, есенции, стърготини, пръчици, смески за блатове и най-ценното за мен - сладкарски бои за оцветяване на тесто, кремове и тн и боички за украса на сладки.Като малки писалчици са, 4 цвята, на някаква немска фирма (вкъщи мога да проверя). Не знам защо, но никъде другаде не успявах да намеря бои, а тези стават наистина много красиви цветове. Ако ви огрее желание за шарени коледни меденки - горещо препоръчвам тези боички :) Да не говорим, че може да се направят и зелени/червени самите сладки (да се оцвети тестото). Да живее химията!
Free your mind and the rest will follow.
| |
Тема
|
Re: Медени курабии за елха
[re: ECLlPSE]
|
|
Автор |
Фиши (Емарципанена) |
Публикувано | 02.12.10 16:48 |
|
Ти си златна!Не, ти си шоколадова и прелестна
Дъщеря ми ще се върне преди Коледните празници и ще имаме време (а и вдъхновение) да се развихрим Благодаря ти от сърце!
| |
Тема
|
Re: Медени курабии за елха
[re: Фиши]
|
|
Автор |
mirror_ (mirror image) |
Публикувано | 02.12.10 20:15 |
|
А аз съм отворила вече работилницата и пълня кутиите. Естествено, че се правят по-големи количества, за да останат и за Коледа:
Джинджифилови асА:
Меденки. Ще се украсяват по-късно:
Бастунчета:
Бухалчета. От тези ще се прави втора доза задължително, защото спасих само тези:
Тези заготовки от медено тесто ще стават свещници и елхички:
Щолени - "бебета" по една различна бърза рецепта:
Е те това + още два вида замразени и едно замразено тесто за едни други.
Полудях
| |
Тема
|
Re: Медени курабии за елха
[re: mirror_]
|
|
Автор |
Фиши (Емарципанена) |
Публикувано | 02.12.10 21:19 |
|
Мирър,
много те моля! След този снимков материал, давай рецептите да ги изуча, да приготвя продуктите и да ги правя
В събота съм решила едно тиквениче да спретна и още малко рачел, че само този ден ми се очертва свободничък
| |
Тема
|
Re: Медени курабии за елха
[re: Фиши]
|
|
Автор |
mirror_ (mirror image) |
Публикувано | 02.12.10 22:40 |
|
Джинджифилови бисквити
----------------------------------
100 гр. масло
100 гр. захар
1 ванилия
щипка сол
2 ч.л. смлян джинджифил
1 яйце
50 гр. нишесте
1 ч.л. бакпулвер
брашно
Омесвас, разточваш и изрязваш фигурки пожелание. Аз винаги пека на 180 градуса, до порозовяване на ръбчетата. Тестото, за по-лесно разточване, слагам в хладилник.
Меденки
------------
2 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
1 ч.ч. мед /топен/
2 ч.л. сода бикарбонат
2 ч.л. канела
брашно
Омесваш, разточваш и изрязваш фигути. Правя ги по-тънки, за да са ми хрупкави. Единствено звездите на клечка, които виждаш на снимката, са по-дебели.
Бухалчетата - от
-----------------
Лесен щолен
-----------------
70 гр. захар
70 гр. масло
1 яйце
100-150 гр. извара или друго меко сирене
2 ч.л. сода
ванилия
50 гр. стафиди
50 гр. коняк /аз ползвах уиски/
50 гр. бадеми
малко настъргана кора от портокал
250 гр. брашно /може да поеме и повече/
Стафидите се накисват в коняка. Можеш да сложиш и други сушени плодове, ако имаш. Омесва се тестото и се добавят и плодовете с коняка. Меси се до меко, почти лепкаво тесто. Прави се кръг от него и кръга се прегъва на две. Пече се в предварително загрята фурна на 180 гр. Не съм засичала времето След като се извади се намазва с масло и се поръсва с пудра захар.
| |
Тема
|
Re: Медени курабии за елха
[re: mirror_]
|
|
Автор |
Фиши (Емарципанена) |
Публикувано | 02.12.10 23:09 |
|
Благодаря! Надявам се да се справя и да се похваля и аз с такива постижения
| |
Тема
|
Re: Медени курабии за елха
[re: Фиши]
|
|
Автор |
ECLlPSE (Nutella Mentor) |
Публикувано | 03.12.10 16:29 |
|
"ти си шоколадова и прелестна" ... и искрено трогната
Тази комбинация звучи много добре, благодаря ти! И да си изкарате една много, много весела Коледа!
Free your mind and the rest will follow.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
|
|