Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 19:19 16.04.24 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Коледна пуйка, пълнена със сармички  
Автор Буболечка (непознат )
Публикувано02.12.10 11:28



Необходими продукти:



- 1 средно голяма пуйка
- 1 голяма кисела зелка
- 1 глава лук
- 1 голяма ябълка
- 2 с.л. стафиди
- 1 ч.ч. ориз
- 50 г шунка, нарязана на ситно
- 100 г бекон
- 50 г краве масло
- 1/2 ч.ч. вино
- 2 с.л. коняк
- 2 с.л. олио
- 3 с.л. свинска мас (или олио)
- 3 ч.ч. вода
- 1 лимон
- сол, черен пипер, ким

Начин на приготвяне:

Измийте пуйката и я намажете отвътре и отвън със сол, масло и черен пипер, накрая я поръсете със сока от 1 лимон. Накиснете стафидите в коняка за 10 минути и нарежете на ситно лука. Запържете лука, ориза, стафидите и шунката в 2 с.л. олио и добавете 1 ч.ч. вода. Варете до набъбване на ориза, добавете настърганата ябълка, сол и черен пипер.

Използвайте тази плънка за малки сармички с част от киселото зеле. Напълнете с тях пуйката и зашийте отвора с бял конец. Отделете няколко големи листа зеле, а останалата част нарежете ситно и я запържете в тавата, в която ще печете пуйката в свинската мас. Поръсете със ситно нарязания бекон.
Поставете пуйката с корема нагоре в тавата върху подложката, която подготвихте и я покрийте със зелеви листа. Добавете 2 ч.ч. вода и започнете да печете на умерена фурна. Поливайте от време на време пуйката със соса. Обърнете я няколко пъти и добавете по малко топла вода, в случай, че е необходимо.

Пуйката е опечена, когато лесно се набожда с вилица и от мястото на пробождането, изтича светъл прозрачен сок. Извадете изпечената пуйка и поръсете зелето с малко ким и виното, което сте приготвили и я запечете отново за около 10 минути.
Коледната пуйка се поднася с вкусна гарнитура от варени картофи и плодове от компот от дюли, кайсии или праскови.



Тема Re: Коледна пуйка, пълнена със сармичкинови [re: Буболечка]  
Автор Жe (бивша асдф)
Публикувано05.12.10 19:37



Много хубава рецепта, бубе (като изключим сжинската мас). :-)

"Life is much too important a thing ever to talk seriously about it."


Тема Re: Коледна пуйка, пълнена със сармичкинови [re: Жe]  
Автор Capa _ ()
Публикувано05.12.10 19:39



Без свинската мас в случая, вкусът не би бил същия.

ой


Тема Re: Коледна пуйка, пълнена със сармичкинови [re: Жe]  
Автор Гинec (G.G.Q.)
Публикувано05.12.10 19:57



Радвам се, че се появи отново тук. Бях се затъжила за теб.





Тема Само да попитам,нови [re: Буболечка]  
Автор Melany99 ()
Публикувано06.12.10 21:47



след като оризът се вари до набъбване, след това не се ли разкашква?
Пуйката обикновене се пече поне 3-4 часа, затова питам.



Тема Re: Само да попитам,нови [re: Melany99]  
Автор Termostat (повреден)
Публикувано06.12.10 23:21



Ти, явно готвиш рядко.
А какъв ориз купуваш?
И, апропо, защо още не си разбрала колко време му трябва на месо, на ориз, на царевица, на трюфели, ако готвиш?
Жената е споделила страхотна пуйка.Аз, лично шапка и свалям за тая рецепта.
Мисля даже, да се напна и да го сготвя.



Тема Готвя с басмати, а моите пуйкинови [re: Termostat]  
Автор Melany99 ()
Публикувано07.12.10 04:29



пека по 5 часа на 180.


Що питаш?



Тема Re: Само да попитам,нови [re: Termostat]  
Автор bobiO8 (ентусиаст)
Публикувано07.12.10 08:33



Ако ще я готвиш, виж как изглежда.



Месото от пуйка действително се третира термично по-дълго над 3 и по-вече часа, на умерена фурна за да стане крехко. Особено това важи, ако е домашна птица.
За рецептата няма спор- разкошна е.

Снимката е

Да станеш човек е изкуство.

Тема Като цяло...нови [re: Буболечка]  
Автор Дokи (понякога GP)
Публикувано07.12.10 08:54



съм съгласен с рецептата с няколко коментара:
1.Слагам и една ябълка на 1/4 или 1/8 между сърмите,както и стафиди.Няколко зърна черен пипер и бахар.
2.Покривам пуйката със сланина или хубав бекон.Така накрая в тавата има мазнина,с която може да запържим останалото кисело зеле и не ползваме допърнителна.За чипса от бекон да казвам ли??(Преглът-няма иконконка

).
3.Обръщам я само един път-първо я слагам по корем,гръбчето се запича и я обръщам обратно,и тогава редя бекона.Обикновенно го правя като мине около 1час. може и малко повече,при предварителни 180 на най-долно положение на решетката.
4.Никога не ми стигат 2 чаши вода и за това си доливам по преценка.
5.15-тина мин. преди да я извадя я мажа с четка с малко от мазнината в тавата и червен пипер,заради коричката
6.Зелето за гарнитура го приготвям отделно-като цяло гледам вкуса му да е по-различен от това в тавата.А соса от тавата го прецеждам и ако е рядък го сгъстявам малко,ако ли не го поднасям директно за поливане на месото.

Безплатният секс развращава,платения-озлобява!

Тема Re: Готвя с басмати, а моите пуйкинови [re: Melany99]  
Автор Termostat (повреден)
Публикувано07.12.10 09:55



Няма басмати ,на чийто пакет да не пише колко време трябва да го вариш. А колко време се пече една пуйка, зависи от много неща.
Между другото, басмати не е подходящ за точно тази рецепта,
Сигурен съм, че знаеш, че във всеки супермаркет има поне 6 вида ориз с различна едрина и качества. Басмати е за открити гарнитури, миксове,канапета и т.н.
Познавам около 10 вида ориз и наистина е много важно какъв се използва, а не толкова колко е скъп.






Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.