|
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
|
Тема
|
Вчера дедо ви сложи киселото зеле.
|
|
| Автор |
Kиpo ( ) |
| Публикувано | 23.11.10 11:46 |
|
|
60тина кила, 60 литра петроханска изворна вода и нужното количество морска сол. Никакви допълнителни простотии, освен хрян при приключване на млечнокиселата ферментация, няма да слагам. Затиснато с решетка и екологичен петрохански камък от някакъв базалт, заменил преди 2-3 години силно обогатяващите киселия зелев сок мраморни парчета
Преди десетина-15 години с голяма неохота започнах да си слагам сам зеле, след като починаха бабите и осъзнатата невъзможност да си купи човек ИСТИНСКО такова без консерванти от който и да е магазин. А киселото зеле е стратегическа суровина за поне 5 основни групи ястия: сърми, свинско и патешко със зеле, кисело зеле с и без ориз на фурна, к.зелева салата и многокомпонентната употреба на самия зелев сок.
Тук приемам всякакви идеи, не че ми липсват мои, но винаги са добре дошли.
П.С: Сетих се за една от най-великите кулинарни перверзии: боб с кисело зеле: та якомбинация ми е по-противна дори от всякакви варени тестени боклуци, издигнати от италианци и снобароподобните им почитатели в култ.
Днес Бог дава много чудеса и прави смешна науката, за да прибере СВОИТЕ при Себе си
| |
|
Тема
|
Re: Вчера дедо ви сложи киселото зеле.
[re: Kиpo]
|
|
| Автор |
Гинec (G.G.Q.) |
| Публикувано | 23.11.10 18:40 |
|
|
Ами... Ти си направо изчерпал темата с 5-те основни групи ястия. Пък аз подкрепям шестата: Боб със зеле. По нашенско е много тачена манджа. Готвиш в понеделник боб и каквото остане, във вторник го смесваш със сготвеното зеле. Култово! Само трябва да се гълта "Еспумизан", че голям пърдеж настава.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
| Публикувано | 23.11.10 19:24 |
|
|
Улучил си най-правилното време, дори можеше да изчакаш още поне десетина дни спокойно.
Така или иначе, досега времето спокойно можеше да се брои за лятно.
За бобът със зеле никак не си прав - това ядене е изключително старо в нашата кухня и когато се сготви правилно, няма друго такова, което да те нахрани толкова добре и сито.
Само една подробност (имам такава рецепта в блога), когато се готви боб с кисело зеле, не се варят поотделно двете яденета, което вече си е абсолютна перверзия, а всичко ври в една тенджера още отначалото заедно. Има и тънкости, но - който се интересува, ще прочете.
| |
|
Тема
|
Пропуснал си
|
|
| Автор |
mirror_ (mirror image) |
| Публикувано | 23.11.10 19:38 |
|
|
основен етап в тази дейност. Култовото претакане, преточване или там, както му казват по вашия край. Извършва се самостоятелно или групово, около 19:00 часа вечер. Необходимият инвентар е: кофа, маркуч, половинка ракия и швейцарско ножче.
Трябва да се наглежда и ферментацията, няма как
| |
|
Тема
|
[re: Sapiens]
|
|
| Автор |
Kиpo ( ) |
| Публикувано | 23.11.10 21:00 |
|
|
Няма как да не улуча, нали Разписанието Оня Горе за времето го съгласува с мен!
И за десетте дни ЕВЕНТУАЛНО си прав, но има шанс все пак декември да се опита да се зазими през второто десетдневие, а аз като атеист ДЪРЖА да има яки свински тлъсти сърми с кисело зеле за бъдни вечер.
Иначе за боба със зеле няма да се съглася, според мен това е тъжен остатък от времената, когато хората по нашите земи са засищали с отвращение и досада стомасите си с каквото и да е, стига да засища за по-дълго и да е по-евтино. Но естественои, не вменявам никому своите виждания
Днес Бог дава много чудеса и прави смешна науката, за да прибере СВОИТЕ при Себе си
| |
|
Тема
|
Re: Пропуснал си
[re: mirror_]
|
|
| Автор |
Kиpo ( ) |
| Публикувано | 23.11.10 21:02 |
|
|
Чакай, чакай, няма как без претакане, но почва от 2-я, третия ден. И да, ритуал е. Свързан с космически енергии и третия дом на Венера и сайванта на Марс.
| |
|
Тема
|
Пропуснал си култовото "претакване"
[re: mirror_]
|
|
| Автор |
MitreШoпa (OнзиСъщия123итн) |
| Публикувано | 23.11.10 22:16 |
|
|
Това (доколкото смътно си спомням) беше чисто мачоистко "масово културно" мероприятие по време на соц'а. Само 'дето (ПАК по смътни помени) 1/2 литър ракия беше еднократната членската вноска на всеки участващ в мероприятието. Освен на 'Ептен гражданЕте, дето си нямаха домашна ракия.
П.С. "Мойто" кисело зеле" (нарязано, сол + чесън + люти пиперки) става без тези салтанати за към по малко от седмица(. Щот' съм азиатец. И го ползвам като ЧУДЕСНО мезе (със зехтин и червен пипер) за разните му водки и чат' пат ракии/грапи, 'га ги има наоколо.
THESE ARE MY PRINCIPLES. AND IF YOU DON'T LIKE THEM, I HAVE OTHERS.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
!Roxana! (Libertarian) |
| Публикувано | 23.11.10 22:31 |
|
|
Мали, мали, аз тука си купих полски кисели краставички, дали ще си намеря полско кисело зеле, ахм?
В Нидерландия немах такива проблеми, европата е пълна с кисело зеле, но я се опитай да обясниш какво значи кисело зеле на британец, почва едно мусене
Верно е, готовите в БълХария не са стока
Обаааче....само си купи кисело зеле от германия, ах мамо мила, тея хора са откраднали занаята ряпа, зеле и домати, как хм, се сервират по яденетата им, аз съм си облизвала пръстите
Ох, че ще ме накараш да прескокна до Брюксел, че е най-наблизо по канала и под канала
Робът се бори за свобода. Свободният - за съвършенство.
| |
|
Тема
|
[re: !Roxana!]
|
|
| Автор |
Kaлoмaин (горгона Медуза) |
| Публикувано | 23.11.10 22:49 |
|
|
Май не съм попадала на каквото трябва. Не помня да ми е харесвало кисело зеле в Германия. Приличаше ми по-скоро на маринованата шарена туршия, но не можеше да се мери с нея.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
Kaлoмaин (горгона Медуза) |
| Публикувано | 23.11.10 22:55 |
|
|
Аз пък обожавам боб с кисело зеле. Но пък като остане и кучето не иска да го яде - облизва зелето и оставя боба недокоснат.
А като бях малка баба ми правеше за Архангеловден най-вкусната манджа - свинско с кисело зеле. Слагаше му само черен пипер на зърна, червен пипер и дафинов лист. От десет години не съм яла месо, но този аромат още го помня.
А иначе от кисело зеле могат да се правят и баници, кюфтета и т.н., но понеже си месояден - не го хаби. Само сурово на салата с олио и червен пипер, или със свинско.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
|
|
|