Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 16:15 24.10.25 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Тема Рататуйнови  
Автор Гинec (G.G.Q.)
Публикувано12.11.10 23:26



Пипилота ме подсети за това:

Рататуи – като от филма на Pixar

Странната думичка назовава популярна френска манджа със зеленчуци

Ако прочетете този текст – ще спестите частта с проучването и директно ще преминете към приготвянето.
Има толкова много различни рецепти за Рататуи. Някои разновидности се варят, други се пекат. Общото между всички тях е, че в зеленчуковия гювеч не се слагат месо и картофи. От друга страна – готовото ястие е идеална гарнитура за всякаква мръвка, просто не бива да ги печете заедно.
И понеже няма как да осигурим всички продукти за оригиналната филмова рецепта, предприех две волности. У нас не се продават жълти тиквички, така че ги замених с червен лук и пипер (тези съставки присъстват в повечето рецепти за Рататуи). Трябват ви още 2 малки патладжана (син домат), 2 тиквички, 4 – 5 домата, 2 глави червен лук и 2 пиперки (или чушки, както им казват в южната част на страната). Гледайте диаметърът на всички зеленчуци да е горе-долу еднакъв – тук гоним не само вкус, а и визия.

Измийте зеленчуците и ги нарежете на тънки шайби. Колкото по-тънки – толкова по-добре. Ако имате V-образно ренде, то ще ви е от изключителна помощ. Накиснете резените патладжан в подсолена вода за около 20 – 30 минути, след което ги изплакнете добре.
Намерете си кръгла тава. Покрийте дъното й с доматено пюре, добавете и малко растителна мазнина (по желание можете да сложите и няколко скилидки нарязан чесън). Време е да започне голямото редене. Стартирайте от най-външната част. Шайба патладжан, тиквичка, домат, лук и пипер. И пак.. шайба патладжан, тиквичка, домат, лук и пипер. Така увийте хубава спирала и завършете в центъра на тавата.

Отгоре поръсете със сол, бял пипер, розмарин и мащерка. Никакви чубрици или червен пипер! Готвим френски специалитет.
Покрийте тавата с фолио и печете на силна фурна час и половина.
Сервирайте с фантазия. Не е лошо да поднесете гювеча с чаша френско Розе и франзела с чеснов сос. Изберете и френски филм за след вечеря. Така ще си гарантирате едно незабравимо приключение с чуждестранен привкус.

Необходими продукти:
2 малки патладжана (син домат)
2 тиквички;
4 – 5 домата;
2 глави червен лук;
2 пиперки;
250 мл доматено пюре
Щипка сол, бял пипер, розмарин и мащерка

Редактирано от Гинec на 12.11.10 23:32.



Тема Пропуснала синови [re: Гинec]  
Автор jamie (добре познат)
Публикувано13.11.10 13:52



пиперадата - и соса.



Редактирано от jamie на 13.11.10 13:56.



Тема Re: Рататуйнови [re: Гинec]  
Автор PipilotaV. ( онази)
Публикувано13.11.10 15:52



Как можа да наречеш рататуя "гювеч", че и да го завиеш с фолио?






Тема Re: Пропуснала синови [re: jamie]  
Автор Гинec (G.G.Q.)
Публикувано13.11.10 16:59



Какво е пиперадата?



Зеленчуците сами си пускат сосче.



Тема Re: Рататуйнови [re: PipilotaV.]  
Автор Гинec (G.G.Q.)
Публикувано13.11.10 17:01



Ами не съм го аз нарекла. Това е копирано.

Аз нямам чак толкова дар слово.



Тема Re: Рататуйнови [re: Гинec]  
Автор PipilotaV. ( онази)
Публикувано13.11.10 20:53



Тутакси им дърпай ушите на онези, от които си го копирала. Ще им дам аз едни гювечи.






Тема Re: Рататуй [re: PipilotaV.]  
Автор rade6ki (професионалист)
Публикувано17.11.10 01:08



Ами то какво си е?Много зеленчуци задушени заедно =гювеч,само че не в традиционния за нас и ориента съд.Ама нали сме европейци сега=рататуй!Чужда за нас дума,излишно поклонничество пред други държави и като прибавим и филма......



Тема Една мъниничка корекциика...нови [re: Гинec]  
Автор gogobravo (Професионалистъ)
Публикувано17.11.10 10:52



Това, което ти си описала (това което е във филма) е френския френския вариант на едно ястие което се нарича imam bayildi; (имам баялдъ). Преработката е направена от френския готвач Michel Guerard и той дава името Confit bayaldi на описаната от тебе рецепта. А най-близкото до нас което най много прилича на оригиналния Ratatouille се казва turlu


Източник: Wikipedia

[гот ми е

Редактирано от gogobravo на 17.11.10 11:01.



Тема Re: Една мъниничка корекциика...нови [re: gogobravo]  
Автор Гинec (G.G.Q.)
Публикувано17.11.10 13:15



Благодаря за кафето и информацията.



Хубав ден!



Тема Re: Рататуйнови [re: Гинec]  
Автор forti (заслужена)
Публикувано17.11.10 14:05



Сервирайте с фантазия. Не е лошо да поднесете гювеча с чаша френско Розе и франзела с чеснов сос. Изберете и френски филм за след вечеря....

С повече фантазия и разни френски неща за след филма


Музиката имах предвид






*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.