|
|
|
Тема
|
Рататуй
|
|
| Автор |
Гинec (G.G.Q.) |
| Публикувано | 12.11.10 23:26 |
|
|
Пипилота ме подсети за това:
Рататуи – като от филма на Pixar
Странната думичка назовава популярна френска манджа със зеленчуци
Ако прочетете този текст – ще спестите частта с проучването и директно ще преминете към приготвянето.
Има толкова много различни рецепти за Рататуи. Някои разновидности се варят, други се пекат. Общото между всички тях е, че в зеленчуковия гювеч не се слагат месо и картофи. От друга страна – готовото ястие е идеална гарнитура за всякаква мръвка, просто не бива да ги печете заедно.
И понеже няма как да осигурим всички продукти за оригиналната филмова рецепта, предприех две волности. У нас не се продават жълти тиквички, така че ги замених с червен лук и пипер (тези съставки присъстват в повечето рецепти за Рататуи). Трябват ви още 2 малки патладжана (син домат), 2 тиквички, 4 – 5 домата, 2 глави червен лук и 2 пиперки (или чушки, както им казват в южната част на страната). Гледайте диаметърът на всички зеленчуци да е горе-долу еднакъв – тук гоним не само вкус, а и визия.
Измийте зеленчуците и ги нарежете на тънки шайби. Колкото по-тънки – толкова по-добре. Ако имате V-образно ренде, то ще ви е от изключителна помощ. Накиснете резените патладжан в подсолена вода за около 20 – 30 минути, след което ги изплакнете добре.
Намерете си кръгла тава. Покрийте дъното й с доматено пюре, добавете и малко растителна мазнина (по желание можете да сложите и няколко скилидки нарязан чесън). Време е да започне голямото редене. Стартирайте от най-външната част. Шайба патладжан, тиквичка, домат, лук и пипер. И пак.. шайба патладжан, тиквичка, домат, лук и пипер. Така увийте хубава спирала и завършете в центъра на тавата.
Отгоре поръсете със сол, бял пипер, розмарин и мащерка. Никакви чубрици или червен пипер! Готвим френски специалитет.
Покрийте тавата с фолио и печете на силна фурна час и половина.
Сервирайте с фантазия. Не е лошо да поднесете гювеча с чаша френско Розе и франзела с чеснов сос. Изберете и френски филм за след вечеря. Така ще си гарантирате едно незабравимо приключение с чуждестранен привкус.
Необходими продукти:
2 малки патладжана (син домат)
2 тиквички;
4 – 5 домата;
2 глави червен лук;
2 пиперки;
250 мл доматено пюре
Щипка сол, бял пипер, розмарин и мащерка
Редактирано от Гинec на 12.11.10 23:32.
| |
|
Тема
|
Пропуснала си
[re: Гинec]
|
|
| Автор |
jamie (добре познат) |
| Публикувано | 13.11.10 13:52 |
|
|
пиперадата - и соса.
Редактирано от jamie на 13.11.10 13:56.
| |
|
|
|
Как можа да наречеш рататуя "гювеч", че и да го завиеш с фолио?
| |
|
Тема
|
Re: Пропуснала си
[re: jamie]
|
|
| Автор |
Гинec (G.G.Q.) |
| Публикувано | 13.11.10 16:59 |
|
|
Какво е пиперадата?
Зеленчуците сами си пускат сосче.
| |
|
|
|
Ами не съм го аз нарекла. Това е копирано. Аз нямам чак толкова дар слово.
| |
|
|
|
Тутакси им дърпай ушите на онези, от които си го копирала. Ще им дам аз едни гювечи.
| |
|
|
|
Ами то какво си е?Много зеленчуци задушени заедно =гювеч,само че не в традиционния за нас и ориента съд.Ама нали сме европейци сега=рататуй!Чужда за нас дума,излишно поклонничество пред други държави и като прибавим и филма......
| |
|
Тема
|
Една мъниничка корекциика...
[re: Гинec]
|
|
| Автор |
gogobravo (Професионалистъ) |
| Публикувано | 17.11.10 10:52 |
|
|
Това, което ти си описала (това което е във филма) е френския френския вариант на едно ястие което се нарича imam bayildi; (имам баялдъ). Преработката е направена от френския готвач Michel Guerard и той дава името Confit bayaldi на описаната от тебе рецепта. А най-близкото до нас което най много прилича на оригиналния Ratatouille се казва turlu
Източник: Wikipedia
[гот ми еРедактирано от gogobravo на 17.11.10 11:01.
| |
|
Тема
|
Re: Една мъниничка корекциика...
[re: gogobravo]
|
|
| Автор |
Гинec (G.G.Q.) |
| Публикувано | 17.11.10 13:15 |
|
|
Благодаря за кафето и информацията.
Хубав ден!
| |
|
Тема
|
Re: Рататуй
[re: Гинec]
|
|
| Автор |
forti (заслужена) |
| Публикувано | 17.11.10 14:05 |
|
|
Сервирайте с фантазия. Не е лошо да поднесете гювеча с чаша френско Розе и франзела с чеснов сос. Изберете и френски филм за след вечеря....
С повече фантазия и разни френски неща за след филма
Музиката имах предвид
| |
|
|
|
|