|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
Тема
|
Говежда пастърма
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 30.10.10 21:27 |
|
Рецептата е за около 1 кг., но количеството на подправките може да се увеличи в зависимост от парчето месо, с което разполагате.
ПРОДУКТИ:
* около един кг. говеждо месо, за предпочитане от бута
* 50 г. сол,
* 8 хвойнови зърна (пресни или сушени),
* 1 дафинов лист,
* 1/2 равна ч.л. лют червен пипер,
* 1 ч.л. чер пипер,
* 1/2 ч.л. чимен
* 80 мл. качествен джин (в оригинала - кюмел, ракия с ким)
ПРИГОТВЯНЕ:
1 кг. (или повече...) говеждо месо - най добре от бута. Измива се под течаща студена вода и веднага се подсушава добре.
Месото се натрива със смес от сол, смлян черен пипер, чимен и лют червен пипер, докато месото поеме напълно подправките. Най-добре е да се натрива с ръка в медицинска ръкавица, иначе поне една седмица няма да се отмирише от чимена и да се отмие от червения пипер...
Овкусеното месо се поставя в керамичен или емайлиран съд, поръсва се с натрошения
дафинов лист и смачканите хвойнови зърна и се полива с джина.
Затиска се с плоскост - пластмасова или дървена дъска за рязане с подходящ размер и 3-4 кг. тежест - може и голям съд, пълен с вода.
Месото се оставя на сухо и хладно место за 8 дни, като най-малкото един път на ден се обръща и отново се затиска.
На деветия ден месото се изважда от маринатата, попива се основно и с губерка се прекарва здрав канап така, че да може месото да се провеси.
Шнурът трябва да бъде здрав, но да не реже месото.
За предпочитане е месото се обвие в тензух /марля/ и да се закачи на
на сигурно проветриво место, за да се суши около 2 месеца.
| |
|
Суупер
п.п. Какво по дяволите е "чимен"
by himbeer
| |
|
Билка, подправка. Някои я оприличават на сминдуха.
| |
Тема
|
Re: Дааа!!!!
[re: Гинec]
|
|
Автор |
himbeer (седмият елен) |
Публикувано | 30.10.10 23:22 |
|
Благодаря.
Намерих "сминдух" в уикипедия, бях много учудена
Даже пише че се използва за ядене и като подправка на сирене или пастърма. И за подправка на хляб.
Но това е написано в една последователност, след като са написали че семената се използват за това. А по-нагоре пишеше че растението също се яде.
Сега остава Сапиенс да напише кое се слага в пастърмата, семената или листата.
by himbeer
| |
|
Чимен е една изключителна, но доста екзотична у нас подправка, Тригонела фенум грекум, всъщност семената на сминдуха.
Изключително ароматна подправка, използва се основно при кайзероване на сушени осолени меса, като им придава неповторимия пикантен аромат.
За повече подробности, погледни в моя блог или направо тук .
| |
|
Потърсете в архива на клуба. Имаше неодавна една обширна тема, в която Сапи обяснява за чимена...
Това не пречи и аз да не знам откъде да си го нябавя, де...ама ще питам в някой турски магазин...
А на Сапиенс- Браво за актуалната тема! Точно днес с мъжа ми хапнахме някви саламчета от дива френска свиня с орехи на пазара и решихме, че ще пробваме да си направиме пастърма. Та сега направо ми реши проблема с рецептата. Благодарности за което!
| |
Тема
|
Re: Дааа!!!!
[re: slynze]
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 30.10.10 23:52 |
|
О, има я вече по всички пазари в по-големите градове, на сергиите, където търгуват с подправки, както и във всички по-големи магазини със щандове за подправки.
| |
|
Cool, прочетох. Може да пробваш да сложиш и снимка, за хората,които не са виждали
Другата изненада за мен " Обикновено чименът е във вид на прах, накисва се от вечерта във вода."
п.п. В началото търсех чимен в уикипедия и намерих думата на някакъв друг език, май полски беше, на който чимен означава кюмел (ким), но пък не пасна с рецептата ти, защото там вече го има. И после по обясненията търсих сминдух, който пък е съвсем нещо друго.
Имала съм такава история с тюмян(мащерка) и тИмян И човека много се учуди как така ще слагам тИмян в храната, а аз имах предвид мащерка
by himbeer
| |
|
Как времето лети
| |
|
Факт...
Че и, гадното, не желае да лети наобратно...
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
|
|
|