Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 04:32 14.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
Тема Говежда пастърманови  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано30.10.10 21:27

Рецептата е за около 1 кг., но количеството на подправките може да се увеличи в зависимост от парчето месо, с което разполагате.

ПРОДУКТИ:
* около един кг. говеждо месо, за предпочитане от бута
* 50 г. сол,
* 8 хвойнови зърна (пресни или сушени),
* 1 дафинов лист,
* 1/2 равна ч.л. лют червен пипер,
* 1 ч.л. чер пипер,
* 1/2 ч.л. чимен
* 80 мл. качествен джин (в оригинала - кюмел, ракия с ким)

ПРИГОТВЯНЕ:
1 кг. (или повече...) говеждо месо - най добре от бута. Измива се под течаща студена вода и веднага се подсушава добре.
Месото се натрива със смес от сол, смлян черен пипер, чимен и лют червен пипер, докато месото поеме напълно подправките. Най-добре е да се натрива с ръка в медицинска ръкавица, иначе поне една седмица няма да се отмирише от чимена и да се отмие от червения пипер...
Овкусеното месо се поставя в керамичен или емайлиран съд, поръсва се с натрошения
дафинов лист и смачканите хвойнови зърна и се полива с джина.
Затиска се с плоскост - пластмасова или дървена дъска за рязане с подходящ размер и 3-4 кг. тежест - може и голям съд, пълен с вода.
Месото се оставя на сухо и хладно место за 8 дни, като най-малкото един път на ден се обръща и отново се затиска.
На деветия ден месото се изважда от маринатата, попива се основно и с губерка се прекарва здрав канап така, че да може месото да се провеси.
Шнурът трябва да бъде здрав, но да не реже месото.
За предпочитане е месото се обвие в тензух /марля/ и да се закачи на
на сигурно проветриво место, за да се суши около 2 месеца.

Тема Дааа!!!!нови [re: Sapiens]  
Автор himbeer (седмият елен)
Публикувано30.10.10 22:59

Суупер

п.п. Какво по дяволите е "чимен"

by himbeer

Тема Re: Дааа!!!!нови [re: himbeer]  
Автор Гинec (G.G.Q.)
Публикувано30.10.10 23:09

Билка, подправка. Някои я оприличават на сминдуха.

Тема Re: Дааа!!!!нови [re: Гинec]  
Публикувано30.10.10 23:22

Благодаря.
Намерих "сминдух" в уикипедия, бях много учудена

Даже пише че се използва за ядене и като подправка на сирене или пастърма. И за подправка на хляб.

Но това е написано в една последователност, след като са написали че семената се използват за това. А по-нагоре пишеше че растението също се яде.

Сега остава Сапиенс да напише кое се слага в пастърмата, семената или листата.

by himbeer

Тема Re: Дааа!!!!нови [re: himbeer]  
Публикувано30.10.10 23:33

Чимен е една изключителна, но доста екзотична у нас подправка, Тригонела фенум грекум, всъщност семената на сминдуха.
Изключително ароматна подправка, използва се основно при кайзероване на сушени осолени меса, като им придава неповторимия пикантен аромат.
За повече подробности, погледни в моя блог или направо тук .

Тема Re: Дааа!!!! [re: himbeer]  
Автор slynze ()
Публикувано30.10.10 23:41

Потърсете в архива на клуба. Имаше неодавна една обширна тема, в която Сапи обяснява за чимена...
Това не пречи и аз да не знам откъде да си го нябавя, де

...ама ще питам в някой турски магазин...
А на Сапиенс- Браво за актуалната тема! Точно днес с мъжа ми хапнахме някви саламчета от дива френска свиня с орехи на пазара и решихме, че ще пробваме да си направиме пастърма. Та сега направо ми реши проблема с рецептата. Благодарности за което!

Тема Re: Дааа!!!!нови [re: slynze]  
Публикувано30.10.10 23:52

О, има я вече по всички пазари в по-големите градове, на сергиите, където търгуват с подправки, както и във всички по-големи магазини със щандове за подправки.

Тема Re: Дааа!!!! [re: Sapiens]  
Публикувано31.10.10 11:22

Cool, прочетох. Може да пробваш да сложиш и снимка, за хората,които не са виждали

Другата изненада за мен " Обикновено чименът е във вид на прах, накисва се от вечерта във вода."

п.п. В началото търсех чимен в уикипедия и намерих думата на някакъв друг език, май полски беше, на който чимен означава кюмел (ким), но пък не пасна с рецептата ти, защото там вече го има. И после по обясненията търсих сминдух, който пък е съвсем нещо друго.

Имала съм такава история с тюмян(мащерка) и тИмян И човека много се учуди как така ще слагам тИмян в храната, а аз имах предвид мащерка

by himbeer

Тема Re: Дааа!!!! [re: himbeer]  
Автор expert /ne vinagi / (непознат )
Публикувано31.10.10 20:34

Как времето лети

Тема Re: Дааа!!!! [re: expert /ne vinagi /]  
Публикувано31.10.10 20:58

Факт...
Че и, гадното, не желае да лети наобратно...

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.