Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 08:01 22.10.25 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Вкусно постно есенно ястиенови  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано20.10.10 23:21



ПРОДУКТИ:
около 350 г. броколи
около 350 г. карфиол
4 моркова, може и по-големи
1 голяма червена чушка
1 малка и много пресна тиквичка
1 голям картоф
1 с.л. нарязани листа целина (не е задължително)
3 с.л. зехтин (олио)
1/2 ч.л. пресносмлян бял пипер
200 мл. вода
1 ч.л. лимонов сок
опционално - 30 г. краве масло
вместо сол - 4 ч.л. подправка МАГИ Вълшебен вкус - 10 зеленчука
(спокойно, знам реакцията ви, но не смятам, че 2 мг. натриев глутаминат ще вкарат някого в гроба...

)

ПРИГОТОВЛЕНИЕ:
За разлика от останалите мои рецепти, тази сравнително малко разчита на технологията, а изцяло използва натуралните вкусове и аромати на продуктите.
Единственото, което трябва да се спази задължително, това е броколито и карфиолът да са поставят най-отгоре, върху всички останали зеленчуци.
Яденето в никакъв случай не се бърка.
Всички зеленчуци, без броколито и карфиола, се нарязват на къси жулиени (не, че има кой знае какво значение, но е по-приятно на вид...).
Картофът, морковът и тиквичка само се измиват с четка и почистват от евентуални дефекти преди да се нарежат. Конформистите и хипохондриците, естествено, задължително да си ги обелят...
Броколито и карфиолът се накъсват на цветчета, като коренът се нарязва също на средни кубчета, единствено най-долната му част се обелва от по-грубата тъкан.
Всички описани зеленчуци, без броколито и карфиолът, се поставят в тенджерата и се заливат с водата. Върху тях се поставят цветчетата карфиол и броколи, поливат се с мазнината равномерно и най-накрая се поръсват с осоляващата подправка.
Това се прави, за да може най-нежните и уязвими зеленчуци да се варят буквално на пара, а по-грубите - на по-високата температура.
Стичащата се кондензна вода от образувалата се пара да се стича леко охладена върху броколито и карфиола и да смива осоляващата съставка и мазнината отгоре-надолу и съвършено равномерно.
Варим под капак 5 мин. от завирането на най-силното на ел.котлон (нямам опит в готвенето на газов котлон, притежатели те на такъв да ме извинят...).
След 5 мин. намаляваме на 2 на ел.котлон и варим още 10 мин.
Правя уговорката, че на броколито и карфиолът са необходими не повече от 7-8 мин. на силна пара, но морковите и картофът искат по- дълго време, затова са и тези технологични "фортиции", които по естествен начин да разпределят правилно температурата и всичко да се свари за едно и също време.
Принципно, рецептата е замислена като изцяло и напълно постна, но, ако искате да нарушите този й статут, много добре би било, ако съвсем накрая, след свалянето от огъня, освен поливането с ч.л. лимонов сок, полеете и с 30 г. леко препържено краве масло.


Редактирано от Sapiens на 21.10.10 00:28.



Тема Re: Вкусно постно есенно ястие [re: Sapiens]  
Автор himbeer (седмият елен)
Публикувано20.10.10 23:51



Супер, добре звучи, но май си забравил соса?



Броколито и карфиолът се накъсват на цветчета, като коренът се нарязва също на средни кубчета, единствено най-долната му част се обелва от по-грубата тъкан.

Мислиш ли че "корена" на броколи е вкусен? За пръв път виждам, че може да се яде, аз мислех, че се изхвърля


Аз бих направила или бешамел, или някакъв сметанов сос, или с някакво сирене отгоре. С пармезан, ако го покрия със друго сирене, няма да се вижда прекрасно шареното.


by himbeer

Редактирано от himbeer на 20.10.10 23:52.



Тема Re: Вкусно постно есенно ястиенови [re: himbeer]  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано21.10.10 00:15



Случайно да съм казал, че в това ястие има някакъв сос?
Случайно да не съм споменал, че корените на карфиола и броколито се ядат наравно с останалата им част и са също толкова вкусни?
Случайно да си спомняш, че всяка една моя рецепта е изпипана до последната буквичка, многократно проверена и душмански изтормозена, преди да ви се представи пред очите?
И смяташ ли, че не ми е дошло на ума, че броколи и карфиол вървят със сос Бешамел и сиренета?
Напълно ясно е, че щом така съм направил рецептата, значи точно това съм искал да постигна като вкус и аромат.
И какво интересно би имало, ако просто повторя рецепта, в която варено броколи с карфиол е залято със сос и поръсено със сирена?
Обиждаш ме дълбоко, аз да не съм Гинес?...

"...За пръв път виждам, че може да се яде, аз мислех, че се изхвърля ..."

Колкото е вярно, че "Никога не е късно да станеш за резил", точно толкова е вярно и това, че "Никога не е късно да научиш нещо ново"...
Ами, като "Аз бих направила или бешамел, или някакъв сметанов сос, или с някакво сирене отгоре. ", защо просто не го направиш и после да го постнеш като твой, много подобрен вариант на рецептата, за радост на всички в клуба?
Аз няма да ти се сърдя, а много, много ще ти се радвам.


Редактирано от Sapiens на 21.10.10 00:27.



Тема ААханови [re: Sapiens]  
Автор himbeer (седмият елен)
Публикувано21.10.10 01:13



Разбрах, ти постваш отделни теми за соса и за това как да сварим зеленчуците.




п.п. Много здравословно звучи без сос ИЛИ пармезан отгоре


by himbeer

Тема Re: ААханови [re: himbeer]  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано21.10.10 01:33



Не, просто е толкова безумно вкусно и без сосове и сирена, че не видях смисъл от тях...
Самият сос, който се получава при варенето на всички зеленчуци (забележи, че се слага едва 1 ч.чаша вода, която при варенето намалява до половин!) е толкова вкусен, че нищо повече не му е необходимо.
О-о-о, не си мисли, че не обичам Пармезан... Хич и да не ти минават такива кощунствени мисли през главата!




Тема нашия начиннови [re: Sapiens]  
Автор engel2 ()
Публикувано22.10.10 02:50



Пратих ти Email



Тема Re: Вкусно постно есенно ястиенови [re: Sapiens]  
Автор abettor (да бе, аз съм)
Публикувано22.10.10 12:40



Случайно да не съм споменал, че корените на карфиола и броколито се ядат наравно с останалата им част и са също толкова вкусни?

Въпрос на вкус. Аз лично дори харесвам повече коренът на карфиола.

Всъщност карфиолът го ям в промишлени количества и във всякакви идеи, включително и суров. Само панирам го мразя, но аз май мразя всичко панирано.



Тема Re: Вкусно постно есенно ястиенови [re: Sapiens]  
Автор Гинec (G.G.Q.)
Публикувано22.10.10 18:58



И какво интересно би имало, ако просто повторя рецепта, в която варено броколи с карфиол е залято със сос и поръсено със сирена?
Обиждаш ме дълбоко, аз да не съм Гинес?...
Ти недей да мешаш моето име с разни сирена. Мразя манджа със сирене. Правя компромис само при миш-маша. Тези дни научих една рецепта с картофи и разни сирена и ще я сготвя за мама, че тя обича. Пък карфиолът си проси бешамел. С броколито нямам много опит, но мисля, че се яде натюр. Та не знам дали ще е редно да ги бъркам в едно ястие.





Тема Re: Вкусно постно есенно ястиенови [re: Sapiens]  
Автор *mila* ()
Публикувано26.10.10 21:31



Тази рецепта много ми хареса и мисля да я пробвам през следващите дни. Правила съм тези задушени зеленчуци, но без картофа и тиквичката, а с варена царевица.
Имам въпрос: с какво се нарязват останалите зеленчуци (без броколито и карфиола) на къси жулиени, ... а ако може и снимков материал на последните.



Тема Re: Вкусно постно есенно ястиенови [re: *mila*]  
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано26.10.10 23:11



Мила, "къси жулиени" означава квадратни пръчици със страна от 4 мм. до около 1 см и дължина 3-4 см., нищо особено, обаче звучи авторитетно...
Не знам защо, обаче на мене в такъв вид ми са по-вкусни разните зеленчуци.
Това няма абсолютно никакво значение за тази манджа, но е добре да има и някаква естетика в манджата, още повече, като се има предвид, че манджата категорично не се бърка в никакъв случай, защото ще стане на каша...
Сигурно вкусна каша, но каша...
Разбира се, режат се с най-любимия ти кухненски нож...


Редактирано от Sapiens на 26.10.10 23:16.




Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.