|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Вкусно постно есенно ястие
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 20.10.10 23:21 |
|
ПРОДУКТИ:
около 350 г. броколи
около 350 г. карфиол
4 моркова, може и по-големи
1 голяма червена чушка
1 малка и много пресна тиквичка
1 голям картоф
1 с.л. нарязани листа целина (не е задължително)
3 с.л. зехтин (олио)
1/2 ч.л. пресносмлян бял пипер
200 мл. вода
1 ч.л. лимонов сок
опционално - 30 г. краве масло
вместо сол - 4 ч.л. подправка МАГИ Вълшебен вкус - 10 зеленчука (спокойно, знам реакцията ви, но не смятам, че 2 мг. натриев глутаминат ще вкарат някого в гроба...)
ПРИГОТОВЛЕНИЕ:
За разлика от останалите мои рецепти, тази сравнително малко разчита на технологията, а изцяло използва натуралните вкусове и аромати на продуктите.
Единственото, което трябва да се спази задължително, това е броколито и карфиолът да са поставят най-отгоре, върху всички останали зеленчуци.
Яденето в никакъв случай не се бърка.
Всички зеленчуци, без броколито и карфиола, се нарязват на къси жулиени (не, че има кой знае какво значение, но е по-приятно на вид...).
Картофът, морковът и тиквичка само се измиват с четка и почистват от евентуални дефекти преди да се нарежат. Конформистите и хипохондриците, естествено, задължително да си ги обелят...
Броколито и карфиолът се накъсват на цветчета, като коренът се нарязва също на средни кубчета, единствено най-долната му част се обелва от по-грубата тъкан.
Всички описани зеленчуци, без броколито и карфиолът, се поставят в тенджерата и се заливат с водата. Върху тях се поставят цветчетата карфиол и броколи, поливат се с мазнината равномерно и най-накрая се поръсват с осоляващата подправка.
Това се прави, за да може най-нежните и уязвими зеленчуци да се варят буквално на пара, а по-грубите - на по-високата температура.
Стичащата се кондензна вода от образувалата се пара да се стича леко охладена върху броколито и карфиола и да смива осоляващата съставка и мазнината отгоре-надолу и съвършено равномерно.
Варим под капак 5 мин. от завирането на най-силното на ел.котлон (нямам опит в готвенето на газов котлон, притежатели те на такъв да ме извинят...).
След 5 мин. намаляваме на 2 на ел.котлон и варим още 10 мин.
Правя уговорката, че на броколито и карфиолът са необходими не повече от 7-8 мин. на силна пара, но морковите и картофът искат по- дълго време, затова са и тези технологични "фортиции", които по естествен начин да разпределят правилно температурата и всичко да се свари за едно и също време.
Принципно, рецептата е замислена като изцяло и напълно постна, но, ако искате да нарушите този й статут, много добре би било, ако съвсем накрая, след свалянето от огъня, освен поливането с ч.л. лимонов сок, полеете и с 30 г. леко препържено краве масло.
Редактирано от Sapiens на 21.10.10 00:28.
| |
Тема
|
Re: Вкусно постно есенно ястие
[re: Sapiens]
|
|
Автор |
himbeer (седмият елен) |
Публикувано | 20.10.10 23:51 |
|
Супер, добре звучи, но май си забравил соса?
Броколито и карфиолът се накъсват на цветчета, като коренът се нарязва също на средни кубчета, единствено най-долната му част се обелва от по-грубата тъкан.
Мислиш ли че "корена" на броколи е вкусен? За пръв път виждам, че може да се яде, аз мислех, че се изхвърля
Аз бих направила или бешамел, или някакъв сметанов сос, или с някакво сирене отгоре. С пармезан, ако го покрия със друго сирене, няма да се вижда прекрасно шареното.
by himbeerРедактирано от himbeer на 20.10.10 23:52.
| |
Тема
|
Re: Вкусно постно есенно ястие
[re: himbeer]
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 21.10.10 00:15 |
|
Случайно да съм казал, че в това ястие има някакъв сос?
Случайно да не съм споменал, че корените на карфиола и броколито се ядат наравно с останалата им част и са също толкова вкусни?
Случайно да си спомняш, че всяка една моя рецепта е изпипана до последната буквичка, многократно проверена и душмански изтормозена, преди да ви се представи пред очите?
И смяташ ли, че не ми е дошло на ума, че броколи и карфиол вървят със сос Бешамел и сиренета?
Напълно ясно е, че щом така съм направил рецептата, значи точно това съм искал да постигна като вкус и аромат.
И какво интересно би имало, ако просто повторя рецепта, в която варено броколи с карфиол е залято със сос и поръсено със сирена?
Обиждаш ме дълбоко, аз да не съм Гинес?...
"...За пръв път виждам, че може да се яде, аз мислех, че се изхвърля ..."
Колкото е вярно, че "Никога не е късно да станеш за резил", точно толкова е вярно и това, че "Никога не е късно да научиш нещо ново"...
Ами, като "Аз бих направила или бешамел, или някакъв сметанов сос, или с някакво сирене отгоре. ", защо просто не го направиш и после да го постнеш като твой, много подобрен вариант на рецептата, за радост на всички в клуба?
Аз няма да ти се сърдя, а много, много ще ти се радвам.
Редактирано от Sapiens на 21.10.10 00:27.
| |
|
Разбрах, ти постваш отделни теми за соса и за това как да сварим зеленчуците.
п.п. Много здравословно звучи без сос ИЛИ пармезан отгоре
by himbeer
| |
|
Не, просто е толкова безумно вкусно и без сосове и сирена, че не видях смисъл от тях...
Самият сос, който се получава при варенето на всички зеленчуци (забележи, че се слага едва 1 ч.чаша вода, която при варенето намалява до половин!) е толкова вкусен, че нищо повече не му е необходимо.
О-о-о, не си мисли, че не обичам Пармезан... Хич и да не ти минават такива кощунствени мисли през главата!
| |
|
Пратих ти Email
| |
Тема
|
Re: Вкусно постно есенно ястие
[re: Sapiens]
|
|
Автор |
abettor (да бе, аз съм) |
Публикувано | 22.10.10 12:40 |
|
Случайно да не съм споменал, че корените на карфиола и броколито се ядат наравно с останалата им част и са също толкова вкусни?
Въпрос на вкус. Аз лично дори харесвам повече коренът на карфиола. Всъщност карфиолът го ям в промишлени количества и във всякакви идеи, включително и суров. Само панирам го мразя, но аз май мразя всичко панирано.
| |
Тема
|
Re: Вкусно постно есенно ястие
[re: Sapiens]
|
|
Автор |
Гинec (G.G.Q.) |
Публикувано | 22.10.10 18:58 |
|
И какво интересно би имало, ако просто повторя рецепта, в която варено броколи с карфиол е залято със сос и поръсено със сирена?
Обиждаш ме дълбоко, аз да не съм Гинес?...
Ти недей да мешаш моето име с разни сирена. Мразя манджа със сирене. Правя компромис само при миш-маша. Тези дни научих една рецепта с картофи и разни сирена и ще я сготвя за мама, че тя обича. Пък карфиолът си проси бешамел. С броколито нямам много опит, но мисля, че се яде натюр. Та не знам дали ще е редно да ги бъркам в едно ястие.
| |
Тема
|
Re: Вкусно постно есенно ястие
[re: Sapiens]
|
|
Автор |
*mila* () |
Публикувано | 26.10.10 21:31 |
|
Тази рецепта много ми хареса и мисля да я пробвам през следващите дни. Правила съм тези задушени зеленчуци, но без картофа и тиквичката, а с варена царевица.
Имам въпрос: с какво се нарязват останалите зеленчуци (без броколито и карфиола) на къси жулиени, ... а ако може и снимков материал на последните.
| |
Тема
|
Re: Вкусно постно есенно ястие
[re: *mila*]
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 26.10.10 23:11 |
|
Мила, "къси жулиени" означава квадратни пръчици със страна от 4 мм. до около 1 см и дължина 3-4 см., нищо особено, обаче звучи авторитетно...
Не знам защо, обаче на мене в такъв вид ми са по-вкусни разните зеленчуци.
Това няма абсолютно никакво значение за тази манджа, но е добре да има и някаква естетика в манджата, още повече, като се има предвид, че манджата категорично не се бърка в никакъв случай, защото ще стане на каша...
Сигурно вкусна каша, но каша...
Разбира се, режат се с най-любимия ти кухненски нож...
Редактирано от Sapiens на 26.10.10 23:16.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|