Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 02:20 13.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Тема Бейлис - трюфели от бял шоколад.нови  
Автор ECLlPSE (Nutella Mentor)
Публикувано15.10.10 10:57

Вчера ми се наложи да направя завидно количество трюфели от бял шоколад.
Да, обаче за завършеността на рецептата ми трябваха целувки - сещате ли се? Тези сладки от захар и белтък?

Мислех си, че ще влезна в първия магазин и ще намеря цял ред с целувки. Винаги съм била с впечатлението, че са много евтини, достъпни и най-вече - масово разпространени. Да, ама ги няма в Карфур, в по един обиколен Пикадили, 345, Фантастико, както и в 2 квартални магазина. Направо онемях...както и да е, направих трюфелите без целувки. Недоволна съм, но определено пак са много вкусни, пробвайте

400 гр. бял шоколад
200 мл. течна сметана (неподсладена, ако искате да не е много сладко, и подсладена, ако по-”силно” усещане за бонбон)
30 гр. масло
4-5 големи целувки
бейлис/лимончело
100 гр. лешници
100 гр. кокосови стърготини

Сметаната се загрява на водна баня, след което към нея се прибавя начупения на дребно бял шоколад и нарязаното на парченца масло. Разбърква се с бъркалка за яйца, докато се получи еднородна смес.
Готовият ганаш се изспива в чиста купа, покрива се с прозрачно фолио и се прибира в хладилника за 2 часа. Като минат двата часа, леко втвърдената смес се вади и се добавят към нея натрошените целувки и 3 с.л. Бейлис или Лимончело. Може и ром, но е прекалено рязък като аромат и ще са достатъчни 2 с.л. от него. Пак се разбърква до еднородна смес и се прибира в хладилника за поне 8-10 часа.
След като сместа престои и се стегне добре (при мен стана за около 8 часа), с чаена лъжичка се загребва по малко от ганаша и се оформя между ръцете топче, в което се слага по един лешник. След това всяко топче се овалва в кокосови стърготини, много ситно натрошени лешници или филирани бадеми и се поставя в хартиена формичка за трюфели или в кутия. Аз си купих такива формички от Карфур, с диаметър 2,5 см.
Можете да консумирате трюфелите веднага, след като ги оваляте, иначе се съхраняват в хладилник, в затворена кутия. Стават около 30 бонбона .

Free your mind and the rest will follow.

Редактирано от ECLlPSE на 15.10.10 14:02.

Тема Re: Бейлис - трюфели от бял шоколад.нови [re: ECLlPSE]  
Автор Cвeтa_3мия (драма)
Публикувано15.10.10 12:59

Забелязала съм, че пускаш невероятни рецепти за сладкиши. За което получаваш искрени поздравления от маника на тема сладко като мен.
Относно трюфелите - много ли ще прецакам нещата, ако спестя бейлиса?

Тема Re: Бейлис - трюфели от бял шоколад.нови [re: Cвeтa_3мия]  
Автор ECLlPSE (Nutella Mentor)
Публикувано15.10.10 14:05

Благодаря, искрено се надявам да оставаш доволна от въпросните сладкиши

Не, няма да прецакаш нещата много.Можеш да пробваш с друг алкохол, ако нямаш Бейлис - уийски, коняк, ром...или в краен случай, има на Др. Йоткер аромат за сладкиши с мирис на ром или бадеми :)

Free your mind and the rest will follow.

Автор бaбa 3aйka ((бившия Заек))
Публикувано15.10.10 14:11

Ми що не каза , в нашата бакалия винаги има.

Тема Re: Бейлис - трюфели от бял шоколад. [re: ECLlPSE]  
Автор Cвeтa_3мия (драма)
Публикувано15.10.10 14:13

Благодаря за уточнението. Всъщност желанието да избегна бейлиса е, защото не понасям никакъв вид алкохол. Но оценявам, че си изборила всички дурги варианти

Автор бaбa 3aйka ((бившия Заек))
Публикувано15.10.10 14:15

Ша си ги направя с най-голямо удоволствие .

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.